Snima se film o koncertu Brucea Dickinsona u opkoljenom Sarajevu

1920

Sarajlije su 13. prosinca u Klubu Sloga obilježili 20. godišnjicu od koncerta Brucea Dickinsona, koji se u njihovom, tada opkoljenom, gradu održao poodavne 1994. godine (14.12.) u Bosanskom kulturnom centru.

Druženju u Slogi odazvao se veliki broj posjetitelja, među kojima je bilo i publike s tog koncerta, te tadašnji članovi Dickinsonova benda, bubnjar Alex Elena i basist Chris Dale, koji su se obratili okupljenima.

Bio je to jedan od rijetkih glazbenih događaja u opkoljenom gradu u vremenima kada se živjelo bez minimalnih zaliha hrane, vode, struje i svake sekunde opasno po život. U gradu koji je tada već puna 983 dana trpio žestoke i ničim izazvane oružane napade srpskih postrojbi u kojima su pobijene tisuće nevinih građana Sarajeva.

Tijekom večeri službeno je najavljeno snimanje dokumentarnog filma o tom događaju, koji će se zvati “Scream For Me Sarajevo“, a koji će pokazati kako je došlo do organizacije koncerta i kroz što je sve morao proći bend da bi se probio u opkoljeni grad i odsvirao koncert, te najvažnije, što je on značio za napaćene, ali ponosne i hrabre građane Sarajeva. Također, emitiran je i dio snimke nastupa predgrupe Allmanah, te raritetne snimke tog koncerta Brucea Dickinsona.Ovaj je koncert još jedan od dokaza da Sarajlije niti u najtežim trenucima nisu klonuli duhom i našli su snage, želje i volje da pokažu ljubav prema glazbi i kulturi, da se uzdignu iznad tragedije koja ih je snašla i otvore vrata nadi koja će ih jednom ipak povesti u bolju budućnost.

Bruce Dickinson, koji tada nije bio član Iron Maidena, sa svojim je bendom nastupio na promociji drugog solo albuma “Balls To Picasso”, a s njim je u Slogi, uz spomenute Elena i Dalea, svirao i gitarist Alex Dickson, dok su predgrupe bili Allmanah i Sikter.

Autor filma o koncertu Brucea Dickinsona u Sarajevu je Jasenko Pašić, čija je i ideja o njegovu snimanju, režirat će ga Tarik Hodžić, producirati Tatjana Košanin Moca, a trebao bi biti objavljen u ljeto 2015. godine.

Muziku podržava