Sudeći po pozitivnim impulsima koji stižu s juga, čini se da Šibenik postaje središte kulturnog života u Dalmaciji. Ovaj nekadašnji industrijski grad pretrpio je mnoge boljke u posljednjih nekoliko desetljeća, dijeleći sudbinu s mnogim drugim hrvatskim mjestima. Tranzicija ga nije mazila te je posljednjih desetljeća bio umnogome periferan i zaboravljen grad.

Danas je, ipak, Šibenik grad koji možemo nazvati glazbenom prijestolnicom Dalmacije i jedan od istaknutih primjera revitalizacije društvenog i kulturnog života. O Šibeniku, njegovim projektima i aktualnoj Adventuri koja će kulminirati nesvakidašnjom proslavom Nove godine porazgovarali smo s Moranom Perišom iz Tvrđave kulture.

Rađanje novog Šibenika

Muziku podržava

Šibenik je, kao što rekosmo, bio izvan fokusa dugo vremena. Ipak, njegova povijesna i kulturna baština, zajedno sa snažnim industrijskim nasljeđem davno ga je predodredila za jedno od središnjih mjesta u Dalmaciji, ali i u Hrvatskoj. To je grad dalmatinske šansone, Arsenov grad, ali i grad najpoznatijeg dalmatinskog brka, Miše Kovača. Osim toga, domaćin je hvalevrijednim kulturnim događajima – od festivala alternative i ljevice Fališ do međunarodnog dječjeg festivala koji će uskoro slaviti 60. rođendan. O njegovoj povijesnoj vrijednosti najviše govori bogata spomenička baština: u povijesnoj jezgri je sačuvano mnoštvo crkava i srednjovjekovnih orgulja, u njemu se nalaze dva UNESCO spomenika i čak četiri tvrđave koje su jedan dio slike renesansnog Šibenika. Trebamo li napominjati da je Šibenik među rijetkim i najljepše opisanim gradovima u hrvatskoj renesansnoj književnosti? Još je Juraj Šižgorić, onaj tip o kojem ste učili na hrvatskom u srednjoj školi, davne 1487. opisao svoj Šibenik i njegove pučke običaje, što govori o dugostoljetnom značaju ovog grada.

Šibenčani su odlučili uzeti stvar u svoje ruke i proveli turističku valorizaciju kulturno-povijesne baštine grada kroz simbole renesansne kulture – tvrđave. Spojem kulturnih dobara i glazbe nastao je jedan alternativan dalmatinski mikrosvijet. Nakon stotinjak događaja na amfiteatralnoj pozornici Tvrđave sv. Mihovila, došao je red na jedan drugačiji prosinac – šibensku Adventuru i propisan doček Nove godine u novom, vitalnom i turistički agilnom gradu. Ukratko, kapitalni projekti mahom ostvareni sredstvima EU vraćaju fokus na Šibenik kao na hrvatsku perjanicu u povlačenju sredstava i upravljanju EU projektima.

 

Priča iza Adventure

Organizatori i građani izrazito su ponosni na činjenicu da je Adventura prvi adventski sajam bez plastike. Osim što su treću godinu zaredom spriječili da više od 200.000 plastičnih čaša, tanjura i pribora završi u prirodi, ove godine apostrofiraju važnost ovog gorućeg problema kroz različite radionice za djecu na temu reciklaže i održivog razvoja, upućujući na najveći problem adventskog ludila koje će zaokupiti čitavu Hrvatsku sljedećih mjesec dana.

Što se samog programa Adventure tiče, u smjeni lokalnih snaga, jazza i soula, popa i stand upa očekuje se pravi mini festival u trajanju od nekoliko tjedana. Šibenčani također očekuju pošten odaziv – prošlogodišnji Advent je brojao 50.000 gostiju, što je prilično velik broj za grad od 35.000 stanovnika.

OSVOJI 2 NOĆENJA U APARTMANU ZA NOVU GODINU U ŠIBENIKU ⭐🎉🎊 . Što kažeš na apartman u centru Šibenika za dvoje za dva noćenja? 😉 Provedi nezaboravni doček Nove godine u Šibeniku gdje te na tri različite pozornice unutar grada očekuju Kiril Džajkovski, Kawasaki 3P i The Frajle! 🔥🔥🔥 Uz to, očekuje te i pozornica rezervirana za elektroniku gdje će stvari vrtjeti kolektivi After Affair i Roof AW 🙌🏻 Prati ovo jednostavne korake, i apartman u Šibeniku je tvoj: . 1. Označi jednu osobu u komentaru 👇🏻 2. Oboje zapratite naš Instagram 3. Oboje lajkajte ovu objavu 4. Dijeljenje objave u Story povećava šanse za osvajanje . Bez obzira osvojiš li ovaj fenomenalan paket, toplo preporučam odlazak u Šibenik za doček Nove godine – sretno!🤞🏻

A post shared by Muzika.hr (@muzikahr) on

Glazbenim programom i radionicama će grad poprimiti šarenilo koje inače izostaje iz dalmatinskih ulica zimi. Osim nastupa izvođača poput Vojka, Nipplepeople, Bojane Vunturišević, Nine Romić i Letu Štuka, zajedno s glazbenicima iz šibenskog MSAQ-a osmišljene su gradske sesije ilitiga City sessions s pregršt jazza, nu-jazza, bossanove i soula, otvarajući scenu mladim šibenskim DJ-evima koji će održavati atmosferu na Trgiću. Neke navike su se stvorile, neke druge iskoristile i ojačale, pa će šibensko Badnje i Silvestarsko jutro biti ispunjeno svirkama koje bi mogle potrajati do kasnih popodnevnih sati, što znači da bi pokoji blagdanski ručak mogao biti odgođen…

Novogodišnje slavlje za pamćenje

Iako je Šibenik malen i ne može parirati gradovima poput Splita i Zadra, može pokazati da motor mijene dolazi iz manjih gradova, a to upravo nudi njihov novogodišnji program koji nudi potpuno novo iskustvo dalmatinskog dočeka. Žanrovski različiti sadržaji podijeljeni su na tri bine koje nude ponešto za najrazličitije ukuse, a cilj je da Šibenčani, ali i ostali učvrste naviku provođenja dočeka na otvorenom, uz iskričav glazbeni program. Najbolje od svega je što su sve tri bine na pješačkoj udaljenosti unutar gradske jezgre, pa bi ovo uistinu moglo nalikovati kakvom silvestarskom festivalu. Organizatori bi bili najsretniji kada bi se publika prešetavala od jedne do druge bine stvarajući cirkulaciju kojom bi oživjeli predivne šibenske trgove i kale i kada pokazali jedno drugo lice Dočeka svim gostima.

Glazbeni program je nastavak šibenske ljetne sezone na tvrđavama kojom se grad predstavlja kao boutique glazbena destinacija. Posjetitelje će tako zabavljati žanrovska  regionalna lepeza izvođača poput makedonskog elektro maga Kirila Džajkovskog i i buntovnih i bunovnih momaka iz Kawasaki 3pa na glavnoj bini te nešto laganijeg programa u Perivoju Roberta Visianija uz The Frajle i Studio 54, dok će Trgić postati klupska destinacija kojom će prodefilirati residenti iz susjedne BiH, Affter Affair i Roof AW kolektiv.

Situacija je prilično jednostavna, Šibenik ne treba mase niti mase može podnijeti, a masovnost bi svakako umanjila piktoresknost grada i njegove infrastrukture. Treba li vam još koji razlog za posjetiti Šibenik?

1.1K Shares
Muziku podržava