Naoštrila se šira regija i izbacila još jedan jak glazbeni showcase – Sharpe festival u Bratislavi u svom prvom izdanju održan je prošloga vikenda u prenamijenjenoj srednjoj kemijskoj školi. Pet sati udaljenosti autom i hrpa nadolazećih talenata bili su dovoljan razlog za skok na Sharpe. Evo što smo ulovili. 

7 preporuka s osobne liste

Otkrivanje dobrih aktova je pomalo i spoiler ukoliko si čest gost showcase festivala, a s obzirom da publika želi sama otkriti nove zvukove. S druge strane, većina publike su delegati koji su uglavnom bookeri festivala, klubova i ostali lovci na talente koji traže nove bendove, a žele čuti i mišljenja publike i vidjeti im reakciju. 

Nastupilo je 27 artista koji su se predstavili u trajanju od 30-45 minuta i još 10 lokalnih koji su predstavili po jednu pjesmu. Prilično osobna lista preporuka: 

1. Eva Tolstova iz The Tolstoys

Zato što je karakter koji se gura po showcaseima i kvalitetom ima mjesta u glazbenoj budućnosti kojoj se pridružio hip-hop/dubstep producent Jimmy Pe. 

2. Bowrain

Slovenski pijanist koji gradi sličnu karijeru kao ona Nilsa Frahma, no malo je klasičniji i daje širinu glazbenom klasom.  

3. Carpet Cabinet

Slovački jazz hip hop sastav koji me podsjeća na neki holivudski jam bend zvijezdi. Nije ih baš lako postaviti uz trendove, ali hrpa ih je, sjajni su muzikanti i njihova karizma dobro izgleda na stageu. 

4. Fenster

Njemački paketirani indie bend kojeg slobodno možete dodati u playliste uz ključne riječi Tame Impala, Grandaddy, Sin Fang.  

5. Ankathie Koi

Bend za zatvaranje festivala. Ne trebate tražiti dalje, to je to. Ankathie Koi je disko kraljica s fudbalerkom koja drži publiku na nogama koliko god treba.

6. Zulu Zulu

Ako te ikad zanimalo što bi bilo kad bi angažirao Crystal Fighterse (ili Gustafe?) da naprave soundtrack za Lion King, odgovor se krije pod Zulu Zulu. Tekstovi su im izmišljene riječi koje imitiraju zvukove Afrike. 

7. 52 Hertz Whale

Znate priču o najusamljenijem kitu u oceanu čiju frekvenciju ne čuju drugi kitovi? Nekako ima logike da to ime koristi bend čiji je zvuk shoegaze noise s dušom koju mainstream ne razumije.

Di su export pare?

Naravno da postoji velika razlika između export ureda te ekonomske i društvene razvijenosti, ali zanimljivo je kolika je ta razlika. Jedan od panela koji je okupio predstavnike export ureda izvalio je godišnje budžete pa, primjerice, dok susjedi Slovaci barataju s oko 25 tisuća eura, budžeti u okolnim državama su redom od 50 do 100 tisuća eura. S druge strane, Francuska godišnje kroz export sprži 6 milijuna eura. 

Umrežimo se

Iako su talent festivali i pripadajuće konferencije već postojale u velikom broju europskih država, EU je dala veliku potporu državama i stabilizirala ekonomski slabije države da ipak stanu na svoje slabašne nožice. Dugo je trebalo da od nizozemskog Eurosonica, koji je trenutno i najveći showcase i koji u nekoliko dana predstavi 300-400 novih imena, dođe do razvoja showcase festivala na našim prostorima. U zadnjih nekoliko godina u široj je regiji to rezultiralo pojavom showcase festivala i export ureda koji i idu ruku pod ruku. Tako su u našem radijusu već dobro pozicionirani ljubljanski MENT, bečki Waves i BUSH iz Budimpešte. Čini se da je Sharpe u Bratislavi dobro sjeo i da je mreža dobila mladog i jakog člana. Dobrodošli.

56 Shares