Čim sam se skinuo s električnog romobila koji sam s velikim guštom provozao po Bogovićevoj, Shamso i ja smo si stisnuli ruke, i svak je otišao svojim putem. Oko sat vremena smo frontmen Brkova i ja razgovarali o glazbi i kulturi, prirodi i društvu i još koječemu drugom, a ja sam tek kasnije shvatio da sam amaterski zaboravio pitati Vedrana Pehara je li taj „69“ sufiks njegova umjetničkog imena aluzija na seks ili pak samo još jedna dobra zaje****** za sve one koji se groze dobre šale. No nema veze, riješit ćemo to drugi puta. Električne romobile ću preskočiti. Nebitni su za priču. Vrijeme je za jednu najavu i intervju unutar njega. Dame i gospodo, Vedran Pehar, alias Shamso 69!

Pošto romobili nisu bitni za priču, ono što jest bitno je novi singl Brkova. Kontroverzni kakvi
jesu, novom pjesmom poručuju da žele da im dijete sluša narodnjake. Em su djeca u pitanju, em su narodnjaci. Po tko zna koji put, Brkovi su si potpisali svojevrsni „otpis“ s radijskih stanica u Hrvatskoj, no nije ih briga. Nisu slučajno eksplodirali na platformi koja grli i popularne i odbačene , a ta platforma se zove YouTube.

Muziku podržava

Nije povijest ovog već uvelike poznatog zagrebačkog folk-rock sastava bila povod jutarnje
kavice sa Shamsom. Pričali smo jer će se Brkovi, ojačani željom da im dijete sluša narodno
dok bleje u torzo Dade Topića, vratiti na događaj koji im paše kao saliven – Brucošijadu FER-a.

Shamso 69, sasvim logično, pamti Brkove na Martinovki samo po dobrome. Kako i sam kaže, tamo je atmosfera opuštena, ljudi se dođu prvenstveno dobro napiti i uživati, a takva
kombinacija je recept za dobru zabavu. Dok smo mi razgovarali, Brucifer je skrivao još neke adute u rukavu, no sada se zna; uz Brkove, nastupat će i Shamsin prijatelj Vojko V.

“Sviđa mi se novi singl skroz, Vojko i ja smo prijatelji, baš nam je gostovao prošlog vikenda u Splitu. Izvrsno je bilo”, priča tako opušteni Vedran, a ja ga odmah ispitujem o tim svim silnim dosadašnjim turnejama Brkova koje liče, barem geografski, na kakvu folk karavanu s popularnog DM Sata. Shamso ne bježi od toga. Nekima bi možda usporedbe na notorni
harmonijski mol išle na živce, no Vedran relaksirano odgovara da su Brkovi to što jesu, i da
ako nekome smetaju, ne moraju ih slušati. Interesantno je i vidjeti kako Brkovi prolaze
„vani“. Zvuk ovog benda je svakako nešto što može progutati stara, ali i ona novija dijaspora koja se u velikom broju formira u Irskoj.

“U Irskoj nam je bilo dobro, nudila se i Australija, ali mislim da tamo još nismo spremni ići. Ne zbog nas, već zbog publike koja u tim dalekim krajevima i dalje sluša dobra stara provjerena imena. Riskantno je zaletavati se.”

Inače, kako to obično biva, svi bendovi u Hrvatskoj prije ili kasnije dobiju kakvu takvu etiketu, no vratimo se malo još na brucošijadu koja će doći za manje od tri tjedna. “Brucošijada FER-a je, još u moje vrijeme, uvijek bila najjača. Nije prostor nešto pogodan za svirku, jer nije namijenjen za to, ali imamo dobrog tonca i bit će to odlično devetog.”

A objektivno kako i ne bi bilo. Pivo u potocima, zbilja šarolik lineup koji nudi šmek Brkova,
jer što je jedan muškarac bez njih na licu? Tu je još i spomenuti Vojko, te novi mladi lav koji je došao i planira ostati na vrhu plakata – Svemirko. Shamso ne ide puno van jer svira pedesetak koncerata godišnje, pa nije za očekivati da će te ga pronaći u prvom redu prije ili poslije svirke njegova benda, ali će te sigurno barem sat vremena te kobne subote biti njegovi.

I za kraj, dok zamišljate kako novinar sa Shamsom priča o cijenama električnih romobila uz
testne vožnje oko Kožarićeva Sunca, mali „jeste li znali“: Brkovi su, tamo negdje prije tri godine, bili jedan mali dio velikog dokumentarnog serijala VICE-a Srbija o narodnjacima. Kaže Shamso da su ih dočekali s nekom rakijom na probi i da im je bilo zabavno sudjelovati. Usput rečeno, prije i poslije razgovora s veseljacima u jednoj zagrebačkoj garaži, serijal je putovao po regiji, razgovarao s glazbenim kritičarima i folk promotorima, da bi finalno pohodio i jedan veliki folk festival.

To je ta snaga Brkova. Mogu biti svoji u svim konotacijama. Rock riffovi, narodnjački motivi, gostovanja u okviru folk priče, ali i u okviru pravih rock koncerata. Publici je dosta nametnutih žanrova, rascjepa na „mi-oni“ i ostalih šizmatičnih raspodjela.

Negdje na sredini svega toga su Brkovi. Vidimo se za šankom 9. studenog. Jedno pivo je za popiti, a ono drugo je za baciti u zrak kada krene ona jedina prava želja: da nam dijete sluša narodnjake.

47 Shares
Muziku podržava