Rezerve i Mangroove posljednji superfinalisti Karlovačko RockOffa

Leonora Bedić
906

Nakon što smo saznali da su prva dva superfinalista Karlovačko RockOffa, S3ngs i U pol’ 9 kod Sabe, u sinoćnjoj, zadnjoj polufinalnoj večeri dobili smo i nove superfinaliste. Riječ je o bendovima Rezerve i Mangroove.

Ovoga puta slušali smo laganije tonove Nezahvalnika, otkačili se na punk-rockere Rezerve, nasmijali se uz Bobu Kneževića, zabavili se uz neobične zvukove Surke Beatboxa i opustili se uz lagodni soul funk Mangroovea.

Iako bend Nezahvalnici djeluju kao duo, koji čine Teo Aničić i Siniša Matešić, na RockOffu su sada nastupili u proširenom izdanju. Ne smatraju se strogo definiranima kada je riječ o postavi, tako da su sada bubnjeve i gitare pojačali i s mandolinom i harmonikom i članovima koji su do sada svirali s Plavom travom zaborava ili primjerice grupom Buđenje. Upravo takvu proširenu postavu najavljuju i za budućnost.

Muziku podržava

Nezahvalnici su u laganom tonu proveli na put po dalmatinskoj obali uz spajanje dalmatinskog šansonijerskog i pop izričaja s američkim country rockom, čime su kreirali svoj stil nazvan Dalmericana. Pjesme koje su odsvirali pokazale su se prilično radiofoničnima, dok je općenito gledajući riječ o suptilnoj i slikovitoj glazbi, koja stilski vuče i na ono što radi primjerice Neno Belan. Međutim, dosta mlak odaziv publike pokazao je da se Nezahvalnici svojim mediteranskim laganim melodijama i nisu naročito uklopili u cijeli opus ovoga festivala i dotakli srca Zagrepčana, unatoč višegodišnjem iskustvu i suradnjama s brojim glazbenicima.

Makarski punk rockeri Rezerve, nastupili su drugi po redu, a ovo im je ujedno bila i druga godina zaredom da nastupaju na RockOffu. Otkačenjacima iz Dalmacije očigledno su se isplatila sjajna odijela kojima su uz težak izbor, na kraju ipak osvojili najviše glasova žirija i jako dobre reakcije publike. Uz spoj romantičnih ljubavnih pjesama i rock’n’rolla i ove godine su nas zaintrigirali, a čak malo i rasplesali.

Ekspresivan stil i zanimljiv vokal Šime Lalića uz klavijaturistu Leona najviše su dolazili do izražaja, dok su s ostatkom benda u glazbenom smislu dosta podsjetili na kombinaciju The Ramonesa i Psihomodo popa. Njihov romantični punk pun je groovea i energije, refreni pjesama su iznimno zarazni, dok su dečki i u scenskom pogledu odradili jako dobar posao. No bilo je tu i novih pjesama kao što su “Ne voli, ne voli” u kojoj nema elemenata punka, nego više old school rock’n’roll prizvuka. Kao i prošle godine, i ovoga puta su ostavili odličan dojam i napravili kvalitetan show.

Treći izvođač večeri poznat je svima, a ako vam ime Bobo Knežević ništa ne znači, promislite bolje i sjetite se urnebesnih hitova “Dominik” i “Co to maš” koji su se vrtili posvuda prije 10-ak godina. Bobin nastup nas je sinoć podsjetio na stand-up točku komičara koji je na pozornici s gitarom i pratećim bendom koji je dodatno dolazio do izražaja i zbog violine. Dosta hrabar nastup imao je štih teatra i bio je ispunjen humorom i pripovijedanjem raznih anegdota na njemu svojstven način, putem pjesama.

Osim dva najveća hita, odsvirali su još starih stvari, ali i nove kao što je “Dim” te najnoviji singl “Ninočka” zajedno s još nešto materijala s nadolazećeg albuma. U pola sata se našlo zaista svakakvih glazbenih priča, a jedna od njih je šaljiva oda frendovima papučarima. Ono što svakako treba pohvaliti je Bobina komunikacija s publikom, odnosno trud da je pridobije. Nažalost, to mu i nije toliko uspješno išlo, jer je potpore publike prilično nedostajalo. Jedino na “Co to maš” je bila nešto snažnija reakcija prisutnih, u usporedbi s ostatkom repertoara. Hrabar nastup, za čiji je dodatni uspjeh ipak potrebno više od dva kolosalna hita.

Izvođač koji nas je jučer u potpunosti fascinirao je Ante Prgin Surka poznatiji i kao Surka Beatbox. Ovaj talentirani multi-instrumentalist pokazao nam je da tehnička zahtjevnost ne predstavlja kočnicu za jednog jedinog čovjeka koji je na pozornici spreman napraviti pravo glazbeno čudo uz mikrofon, loopere, trubu, ukulele, beatboxanje i raznorazne druge tehnike kojima je gradio svaku od pjesama koje je sinoć izveo. Interesantno je to što je u polusatni nastup uspio uvrstiti razne glazbene žanrove, od funka, duba, drum&bassa, reaggea i techna. A bilo je tu i puno Dine Dvornika u onim funky plesnim dijelovima.

Surka je uspio natjerati dio malobrojne publike u Katranu na ples, ali i zainteresirati ostatak prisutnih, kao i članove žirija koji su za njega imali samo riječi hvale. Možda malo nepravednim nam se čini što upravo on nije prošao u finale, iako nas to i nije toliko začudilo s obzirom da je RockOff ipak festival na kojemu predvode bendovi u kojima gitara vodi glavnu ulogu. Nas je osvojio svojim talentom i originalnošću, a veću popularnost kod nas bi mogao steći upravo tekstovima na hrvatskom, koji su djelovali još interesantnijima nego na engleskom.

U svakom slučaju, ništa od onoga što je izveo nije nasnimljeno prije nastupa, već su svi vokali i instrumenti upravo ‘izgrađeni’ direktno sa stagea. U pitanju je vrlo originalan i upečatljiv nastup koji je najviše zainteresirao publiku.

Oko posljednjeg benda, Mangroove, lomila su se koplja kod žirija, ali s obzirom da su imali najemitiraniji singl završili su i oni na završnoj večeri.

Mangroove je sinoć fino legao svim zaljubljenicima u soul, jazz, ali i pop glazbu te ih umirio pred spavanje i raznježio nakon plesnog Surkinog eksperimentiranja. Srž benda su dobropoznata lica Željke Veverec i Tonija Starešinića s čijiim je radom domaća glazbena scena već upoznata posljednjih desetak godina.

Sinoćnjim nastupom su pokazali da nije u pitanju samo običan pop sastav, jer kombiniraju mnoštvo drugih žanrova uz dodatno pojačanje kontrabasa, bubnjeva i naravno klavijatura za kojima je Toni. Posebnost ovoga nastupa bila je i upotreba teremina, jednog od najranijih elektronskih instrumenata, koji se zapravo svira bez doticanja i proizvodi zaista posebne tonove.

Iako se radi o lijepim vokalnim melodijama i aranžmanima, za nastup na RockOffu je nedostajalo nešto poletnijih pjesama u kojima je pojačana ta funky crta. Također, Željkin predivan vokal bi došao još više do izražaja da ga je odlučila ‘opaliti’ do kraja, što smo nekako za vrijeme cijeloga nastupa najviše i priželjkivali. Ovako smo više bili utopljeni u nekoj baladnoj atmosferi, koju su doduše uspjeli razbiti s poletnom “Nije da me ne voliš” i na koju su rasplesali nekolicinu pojedinaca u prvim redovima.

Sada nas očekuje 15 dana pauze, a u superfinalu na istoj lokaciji vidimo se 4. studenog, s četiri benda – S3ngs, U pol’ 9 kod Sabe, Rezerve i Mangroove.

Muziku podržava