Na današnji dan 1990. godine počelo je emitiranje popularne serije “Princ iz Bel Aira” na NBC-u. Pratili smo zgode fikcijske verzije Willa Smitha tijekom šest godina koje su obilježili karizmatični likovi poput ujaka Phila, Carltona i Hilary. Serija se kod nas počela emitirati davne 2000., pa slobodno možemo reći da su mnogi od nas odrasli repajući zajedno s Willom o putu iz zapadne Philadelphije do elitnog Bel Aira.

Priča ide ovako: Glazbeni menadžer Benny Medina odlučio je napraviti pjesmu o vlastitom odrastanju, od siromašnog geta do Beverly Hillsa. Ideju je predložio Quinceyju Jonesu, s kojim je radio kao izvršni producent serije, i odlučio da želi Willa Smitha u glavnoj ulozi. Will se dotada već probio na glazbenu scenu nastupajući pod umjetničkim imenom The Fresh Prince uz DJ-a Jazzy Jeffa, kojeg ćete prepoznati kao redovnog gosta serije, Jazza (osim toga, prošle godine smo bili u prilici vidjeti ih u Poreču uživo u akciji). Smith je pristao i napisao tekst za naslovnu pjesmu “Yo Home To Bel-Air”, Jones je skladao glazbu i ostalo je povijest.

Od nerazumljivog mumljanja uvodne pjesme (znam da si i ti to radio/la) do dugotrajne ljubavi s Banksima, “Princ iz Bel Aira” ostaje serija koju ćemo dugo pamtiti. Osim toga, serija je bitna zbog društvenog utjecaja koji je imala, jer je ipak riječ o jednoj od prvih humorističnih serija u kojoj je u fokusu bila afroamerička obitelj, pa samim time je i afroamerička kultura dobila veći prostor u televizijskom eteru. Danas, 28 godina kasnije, prisjećamo se kultnih gostujućih uloga poznatih glazbenika u seriji.

1. Tom Jones

Tom Jones je u seriji glumio samog sebe u ulozi Carltonovog anđela čuvara. U epizodi u kojoj Carlton napravi fijasko na intervjuu za Princeton, Tom Jones glumi njegovog “duha” koji mu vraća vjeru u život i na kraju s njim zapleše poznati Carltonov ples.

2. Queen Latifah

Kraljica je gostovala u više navrata, a glumila je čak dvije različite osobe. Pitanje ostaje je li odluka producenata da joj dodijele dvije različite uloge bila slučajna ili namjerna, ali je malo bizarno da je u oba navrata glumila Willove djevojke. Valjda čovjek ima svoj tip.

3. Boyz II Men

Prinčevi američkog r’n’b-a devedesetih pojavili su se u cameo ulozi na vrhuncu karijere. Na krštenju najmlađeg člana obitelji, Nickyja, Banksovi i Will se natječu u poklonima, a pobjedu odnosi Will dovodeći nekim čudom popularni glazbeni dvojac.

4. B.B. King

B.B. King je možebitno najutjecajniji blues glazbenik svih vremena, a u “Princu iz Bel Aira” je ostvario legendarnu cameo ulogu kao stari pjevač Pappy. Pappy zabavlja posjetitelje blues bara u kojem se nađe i Carlton utapajući tugu u alkoholu nakon dobivanja odbijenice s Princetona.

5. Isaac Hayes

Hayes je bio jazz i blues legenda sedamdesetih godina, poznat po pisanju tekstova za pjesme brojnih glazbenika, povukao se u osamdesetim godinama. Njegovo gostovanje u seriji predstavljalo je njegov ponovni povratak na scenu, a glumio je svećenika na Willovom vjenčanju.

6. Quincy Jones

Poznati američki producent i glazbenik bio je jedan od glavnih izvršnih producenata na “Princu”, pa se često znao pojavljivati u cameo ulogama u seriji. Ipak, najpoznatiji ostaje kao skladatelj uvodne špice koja će nam vječno ostati zaglavljena u uhu.

74 Shares