Preminuo Les Paul

4285

Američki muzičar i inovator Lester William Polsfuss, poznatiji kao Les Paul preminuo je 13. kolovoza u 95. godini života od posljedica upale pluća u White Plainsu u državi New York.

Rođen je 9.6.1915. u mjestu Waukesha u državi Wisconsin. Prvi instrument koji je započeo marljivije učiti svirati bila je harmonika, no brzo je svladao i bendžo te gitaru. Već u trinaestoj godini poluprofesionalno je nastupao, što je dovelo do toga da napusti srednju školu i u potpunosti se posveti glazbi, svirajući malo u country, a malo u jazz sastavima.

Kao gitaristu uzor mu je bio Django Reinhardt, međutim Les je brzo razvio svoj stil sviranja, vrlo fluidan te atraktivan za publiku.

“Kopirao sam ga više nego što mogu priznati” kazao je jednom prilikom Jeff Beck, a i Paulovo kumče Steve Miller se može pohvaliti kako je imao poznatog učitelja gitare.

Muziku podržava

U tridesetim godinama prošlog stoljeća Les Paul je počeo istraživati novih mogućnosti zvuka gitare. Paralelno s izumima Lea Fendera i Adolfa Rickenbackera, krajem tridesetih godina 20. stoljeća, Les Paul gradi jednu od prvih električnih gitara čvrstog tijela (dakle, bez ‘rupe’ u tijelu gitare) koja je poznata pod imenom The Log.

Dekada poslije označava Paulov uspon ka slavi. Nastupa s Nat King Coleom 1944., a godinu dana poslije Les Paul Trio prati Binga Crosbya. a krajem 1949. Les Paul se ženi za Iris Colleen Summers, koja će na sceni koristiti ime Mary Ford. Kao duo Les Paul & Mary Ford, nanizat će hitove “Tiger Rag”, “Vaya con Dios” (11 tjedana na prvom mjestu), “How High the Moon” (devet tjedana na prvom mjestu), “Bye Bye Blues”, “The World Is Waiting for the Sunrise” i mnoge druge.

Samo 1951., prodat će 6 milijuna ploča. Par će imati i svoj radio te TV show. Nekako u to vrijeme, Les Paul razvija studijske tehnike snimanja kao što su multitracking (odvojena snimanja više izvora zvuka koji se kasnije spajaju), tape delay (stvaranje eha na snimci) i overdubbing (dodavanje pojedinog zvuka postojećoj snimci – na taj način pjevač sam sebi može pjevati prateće vokale), što će njihovim singlovima dati specifičan zvuk.

Tada se i poznat proizvođač glazbala Gibson Guitar Corporation interesira za Les Paula. Kao produkt njihove suradnje nastaje model gitare Les Paul, čije su se sviračke i zvukovne performanse dopale samom gitaristu. Iako je model nosio njegovo ime, sam Paul nije bio pretjerano uključen u razvoj te gitare.

Krajem pedesetih popularnost dua Les Paul i Mary Ford se smanjuje, a 1964. par se poslovno i privatno razilazi. Koncertna je aktivnost sve slabija, a novi albumi sve teže nalaze publiku. Kao podsjetnik na dane najvećeg komercijalnog uspjeha Capitol je 1991. izdao četverostruki box set “The Legend and the Legacy”.

U sedamdesetima Les Paul je snimio dvije ploče sa Chet Atkinsom (“Chester & Lester”, 1977. i “Guitar Monsters” 1978., obje su poslije objavljene na jednom kompakt disku “Masters of the Guitar Together”).

Iako nakon 1978. gotovo da i nije snimao albume (“California Melodies” datira iz 2003., a zadnji album mu je izdan 2005. i nazvan “American Made World Played“), Les Paul je glazbeno bio aktivan od sredine osamdesetih gotovo do same smrti: redovito je nastupao na tjednoj bazi u klubovima svirajući muziku iz tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća.

Osim što je bio vrhunski instrumentalist i iznimno popularan izvođač te plodan autor, Les Paul će upamćen kao jedan od otaca moderne muzike i suvremenog zvuka, čiji su izumi bili neizostavna pomoć drugim pop-glazbenicima u kreiranju novih snimaka (naročito u vremenu prije kompjutora), a kada se koristila sintagma ‘studio kao instrument’, prvenstveno se mislilo na intenzivnu uporabu Paulovih pronalazaka u studiju.

In Memoriam

Muziku podržava