Preminuo Cecil Womack

720

Cecil Womak, popularni američki gospel i r&b umjetnik, član čuvenog tandema Womack & Womack, preminuo je u Africi u petak 1. veljače.

Ostavio je veliki trag kao pjevač dua Womack & Womack koji su osamdesetih godina prošloga stoljeća nizali uspjehe na top ljestvicama, a pored toga i kao tekstopisac, producent i aranžer velikom broju uspješnih glazbenika.Rođen je kao Cecil Dale Womack u Clevelandu (Ohio) 25. rujna 1947., kao najmlađi od petorice sinova Friendlya i Naomi Womack. Imao je samo osam godina kada je sa svojom braćom Bobbyem, Harryem, Friendlyem Jr.-om i Curtisom okupljen u gospel bendu Womack Brothers imao prvu turneju.

Braću Womack primjetio je čuveni Sam Cooke koji ih je pozvao da mu budu predgrupa. Ubrzo su promijenili ime benda u The Valentinos čije najpoznatije pjesme su “Lookin’ For A Love” i “It’s All Over Now” kasnije obrađena od strane The Rolling Stonesa.

Muziku podržava

1983. godine, Cecil i druga mu supruga Linda, inače Cookeova kćer, počeli su sa zajedničkim snimanjem i nastupima u bendu Womack & Womack. Njihov prvi album nosio je naziv “Love Wars” i snimljen je za izdavačku kuću Elektra Records. Pjesma “Baby I’m Scared Of You” s tog albuma bila je Top 40 hit na R&B top ljestvici. Cecilov brat Bobby oženio je Cookeovu udovicu Barbaru, samo tri mjeseca nakon Cookeove smrti, što je bio veliki skandal.

Linda i Cecil, stvorili su hitove kao što su “Teardrops” i “Love Wars” nakon čega su pisali pjesme za Erica Claptona, Angie Stone, Ruby Turner i The Beautiful South.

Početkom devedesetih su iz svog doma u Philadelphiji u Afriku preselili svojih sedmoro djece s kojima su putovali.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Cecil je bio poznat kao Zekuumba Zekkariyas te skupa sa Lindom kao Zeriiyom Zekkariyas djelovao pod nazivom The House of Zekkariyas.

Muziku podržava