Možete misliti o Porinu što hoćete; ovo nije još jedan članak koji će ući u dubine ove diskografske nagrade s ciljem da zaključi koliko je (i)relevatna danas i uživa li još uvijek ugled kojeg je uživala prije dvadesetak godina. Možda ćete večeras izaći negdje na pivu s ekipom, možda ćete provesti mirnu večer u stanu, a možda ćete i upaliti televiziju kako biste – bilo kao istinski fan Porina ili kao ironični obožavatelj – pogledali 26. izdanje ove diskografske nagrade. Kao što sam rekla na samome početku; mišljenja o Porinu uvelike se razlikuju, ali ono što se ne može poreći je da nas je kroz godine obogatio nekim upečatljivim, katkad skandaloznim trenucima koji se pamte sve do danas. Za slučaj da pokleknete i odlučite provesti petak navečer uz Porin na malom ekranu – istaknut ćemo devet najzanimljivijih trenutaka koji su upratili dosadašnja izdanja, s nadom da će nam 26. izdanje podariti – 10. trenutak.

Mi brinemo da vi sutra uživate 😉 Budite dio glazbenog spektakla!

Objavu dijeli Porin (@porinhr)

1Dino Dvornik (Opatija, 1997.)

Dvornik je došao na četvrtu dodjelu Porina i lijepo pokazao što misli o tom cijelom ‘šušuru’ jednostavnom gestom – pomokrio se na goste s terase balkona hotela u kojem je odsjeo. Danijela Dvornik poslije je komentirala kako je to bio Dinov način iskazivanja bunta cijelom događanju. Tipičan potez rock zvijezde s potpisom splitske legende.

2Jelena Rozga (Biograd, 2011.)

Na osamnaestom izdanju Jelena Rozga je s ”Bižuterijom” zaradila Porina u kategoriji ”Hit godine”: jedinoj kategoriji u kojoj publika bira pobjednika. Iako je samo preuzimanje nagrade prošlo mirno, Rozga je dobila ‘hladan tuš’ od kolega koji su joj suptilno (ili manje suptilno) davali do znanja kako ne pripada na dodjeli ugledne hrvatske diskografske nagrade.

Rozga je potom u medijima izrazila nelagodu koju je osjećala tijekom ceremonije: ”Nakon prošlog vikenda itekako ću razmisliti hoću li u budućnosti više otići na dodjelu diskografskih nagrada jer sam se tamo osjećala nepoželjnom, a cijela ta atmosfera bila je uštogljena i licemjerna… Ljudi iz moje struke promatrali su me kao neprijatelja, pozdravljali su me hladno i preko volje, gledali su me poprijeko. Ništa mi nije bilo jasno. Pitala sam se jesam li nešto skrivila, jesam li možda nekome nešto ružno napravila…”.

3Goran Bare (Biograd, 2009.)

Na šesnaestoj dodjeli Porina fotoreporteri su očito malo pretjerali s fotkanjem Bareta i ekipe i popeli mu se na živce; u idućem trenutku lovio je fotografe oko stolova dovikujući im ”Ti ćeš mene slikati…?! Ko si ti? J**em te u fotoaparat!”. Iskreno; i sama ovako nekad reagiram kad me netko maltretira s fotkanjem, Bare – razumijem te.

4Davor Gobac (Opatija, 1997.)

One godine kad je Dino radio zlatne tuševe s balkona, ‘cimer’ u hotelu mu je bio kolega i prijatelj – Davor Gobac. Kako je baš njega dopalo da dijeli sobu s nevoljama sklonim Dinom, uzeo si je toliko slobode da kao prezenter izmijeni tekst, pa je umjesto da se obrati publici riječima koje su mu pripremili scenaristi iskoristio priliku i mikrofon da se šaljivo obrati majci kako ”može biti sigurna da neće napraviti nikakvu nepodoštinu, jer je smješten u sobi s Dinom”.

5Damir Urban (Split, 2015.)

Netko Porin mora i odbiti; i to dvaput, da bi poruka odjeknula glasno i jasno. 2015. je godina kada se ponovila povijest – već 1999. glazbenik je odbio primiti nagradu za album ”Žena dijete”, a isti razlog za odricanje od nagrade ponovio se i 2015. za album ”Mamut”; album je bio predložen za kategoriju ”Rock album godine”, a zatim izbačen i premješten u kategoriju ”Najbolji album alternativne glazbe”. Osim objašnjenja zašto odbija nagradu, Urban je u javnoj objavi na Facebooku istaknuo još nekoliko nedostataka Porina. Čitav tekst pročitaj ispod.

6Dječaci (Split, 2016.)

Vojko, Ivo i Zondo su, kao i Urban, htjeli prenijeti poruku javnosti; nakon izvedbe pjesme ”Struja” (koju su izveli skupa s KUD–om Pleter), ispunili su prostor glasnim uzvikom: ”Montirani proces! Stop cenzuri na HRT–u!’‘ Za one kojima referenca nije jasna: riječi su se odnosile na tada ukinutu satiričnu emisiju News Bara. Tko drugi da ovo prokomentira ako ne Dječaci, ipak im je satira jedna od temeljnih polaznih točaka u pisanju tekstova njihovih pjesama. Ipak – tim potezom zasigurno su zadali glavobolje mnogima na HRT–u.

7El Bahattee (Opatija, 2003.)

Nagrada za najozbiljniju sankciju kao rezultat javnog istupa na Porinu vjerojatno ide El Bahatteeju: reper se, potaknut događanjima u Iraku i Afganistanu, pojavio na pozornici s američkom zastavom na kojoj je pisalo ”Jedite k**ac”. Koliko su Amerikanci to ozbiljno shvatili svjedoči njihov sljedeći potez – doživotna zabrana ulaska u SAD Bahatteeju i bendu.

U jednom intervjuu, godinama poslije, Bahattee je komentirao svoj prosvjed: ”Mislim da je potpuno normalno da se umjetnici izražavaju na sebi svojstven način. To je bila instinktivna reakcija cijelog benda. Po prirodi sam pacifist, ne volim oružje i da veliki tlače male. Godine su rekle svoje i tu se zaista više nema što reći.”

8Severina (Dubrovnik, 2002.)

Definitivno najupečatljiviji trenutak dogodio se na devetom izdanju Porina, a glavna akterica bila je – Seve. U posljednji trenutak promijenila je tekst tadašnjeg hita, ”Mala je dala” – prekinuta suradnja sa Zrinkom Tutićem rezultirala je tekstom koji je mnoge tjerao na komešanje, a njega na crvenjenje – tim više što nije skidala pogled s njega dok je, nimalo suptilno, imala javni obračun s njim. ”Svi ga znate, glavni je na Porinovu spisku, teški foler, ušminkani rokenroler. Joj, ispast će sad da je gad, ustvari i je, ali dobro sad” – ovako je Severina opisala Tutića koji je sve to slušao iz prvih redova.

9Tony Cetinski (Rijeka, 2019.)

26. izdanje Porina nije ni počelo, a Tony Cetinski već je izjavio da se više ne prijavljuje za Porin. Iako je u 2018. objavio novi album, ”Kao u snu”, ove godine nije nominiran ni u jednoj kategoriji. Cetinski je, u maniri Urbana, izrazio svoje motive oproštaja od dodjele putem Facebooka.

10 Shares