Pet Shop Boys jedan su od najvećih pop sastava u glazbenoj povijesti; tako velik da se ponekad zaboravi njihova veličina i utjecaj. Dobitnici su nagrade za životno djelo, vlasnici su brojnih hitova, prodali su više od 50 milijuna albuma i u proteklih 25 godina surađivali s najvećim zvijezdama. Okušali su se i u filmu, televiziji, kazalištu i drugim granama umjetnosti.

U subotu, 12. kolovoza, nastupit će na zadarskim Jazinama što će im biti prvi koncert u Hrvatskoj nakon osam godina i jedini u regiji. Turnejom “Super Tour” promoviraju aktualni album “Super”, a mi ćemo podsjetiti na par zanimljivijih činjenica iz njihove karijere.

1. Glazbeni novinar i nesuđeni arhitekt

Muziku podržava

Prije nego što će oformiti bend, pjevač Neil Tennant radio je kao glazbeni novinar za danas ugasli časopis Smash Hits. Među kolegama bio mu je i Mark Ellen koji će kasnije pokrenuti magazine “Q” i “Mojo”. Tijekom svoje novinarske karijere intervjuirao je Depeche Mode, Kajagoogoo, Madness, Yazoo i The Police. Tiša polovica benda, Chris Lowe, od malih je nogu uronjen u glazbu: svirao je trombon, prebacio se na klavijature, a premda je studirao arhitekturu, fakultet nikada nije završio.

2. Početak u trgovini elektronikom

Priča o Pet Shop Boys započela je 1981. kada su se Tennant i Lowe upoznali u jednoj trgovini elektroničkom opremom. Primijetili su da imaju isti ukus što se plesne glazbe tiče, svirali i pravili pjesme za svoju dušu, neko se vrijeme zvali West End, a onda promijenili ime u Pet Shop Boys. Imali su prijatelja koji je radio u trgovini za kućne ljubimce, a – prema vlastitom priznanju – te su im tri riječi zvučale kao dobro ime za rap grupu koje su tada bile u modi.

3. Prvi rap singl na broju jedan?

Pjesma “West and Girls” dva je puta objavljena kao singl: prvi put 1984. kada je postala hit po američkim klubovima i nekim europskim državama, te 1985. i 1986. kao singl s prvijenca “Please”. Ta je verzija zasjela na čelno mjesto Billboardove ljetvice singlova mnogi danas posve opravdano smatraju da je “West and Girls” prva rap pjesma kojoj je to uspjelo. Rap kao glazbeni izričaj tada je još bio nepoznanica, a “West and Girls” nekima je obična naracija, nekima ‘repanje’. Tennant kaže da je za svoj ‘flow’ bio inspiriran pjesmom “The Message” Grandmaster Flasha & The Furios Five, samo ga je stavio u britanski kontekst (i naglasak).

4. Jedna je riječ dovoljna

Dosad su objavili trinaest albuma i ako pogledate njihove nazive, uočit ćete da je na svima samo jedna riječ: “Please”, “Very”, “Bilingual”, Fundamental”, “Yes”, Super”… Iako mnogi fanovi misle da postoji neko skriveno objašnjenje iza ove prakse, Neil Tennant objašnjava da su samo htjeli imati prepoznatljivost i lajtmotiv koji bi se provlačio čitavo vrijeme. Najrjeđi album im je kompilacijski “Compiled”: samo dvadeset potpisanih CD primjeraka s pet pjesama podijelili su 1993. slušateljima Radio One tijekom proslave Dana Pet Shop Boysa. Ukoliko ga imate u svojoj fonoteci, za njega danas možete dobiti više od tisuću funta.

5. Rescue Shelter Boys

Prije osam godina, udruga za zaštitu životinja PETA zamolila je bend da im se priključi u kampanji kojom su upozoravali na uvjete koji postoje u trgovinama za kućne ljubimce i u prodavaonicama kućnih ljubimaca. Sami članovi PETA-e priznali su da je njihov zahtjev pomalo bizaran, ali su svejedno poslali upit bi li bend mogao promijeniti ime u Rescue Shelter Boys. Tennant i Lowe složili su se da je riječ o situaciji oko koje bi valjalo razmisliti, ali ime benda nisu promijenili.

6. “Always on My Mind” nema ni na jednom albumu

Jedna od njihovih najprepoznatljivijih pjesama svakako je “Always on My Mind” iz 1987. godine. Objavljena je tijekom promocije albuma “Actually”, premda je na njemu niste mogli naći. Čak je i na samom singlu sitnim slovima pisalo ‘not from the album, actually’. Zbog razočaranih obožavatelja našla se na kasnijim reizdanjima albuma, ali, ‘actually’, svoj je put započela u televizijskoj emisiji “Love Me Tender” kuće ITV pripremljene kao sjećanje na desetu obljetnicu smrti Elvisa Presleya. “Always on My Mind” te je godine bila božićni hit broj jedan.

7. Pospani i nadureni Chris Lowe

Chris Lowe gostovao je 1995. u australskoj sapunici “Neighbours”, no njegovi prijašnji televizijski nastupi bili su neobični. Prvi intervju na malim ekranima imali su 1985. u emisiji “Breakfast Time” BBC-a gdje je pokazao da nije jutarnji tip: dok je voditeljica Selina Scott razgovarala s Tennantom, Chris Lowe je zadrijemao pred kamerama. Najpoznatiji incident zbio se 1991., ovaj put u Americi tijekom The Tonight Showa. Svirali su “Where the Streets Have No Name (I Can’t Take My Eyes Off You)”, a kamermani su Lowea potpuno ignorirali, pa je bijesno odjurio sa seta ostavivši Tennanta da sam dovrši pjesmu i odradi intervju.

8. Seks simbol Neil Tennant

U intervjuu za Observer iz 2003., Neil Tennant ispričao je kakve su sve ideje padale na pamet njegovim obožavateljicama. Dolazile su mu iz Njemačke i Poljske, stajale pred kućom želeći se udati za njega, neke od njih bodrile su i njihove majke. Jedna mu je mlada dama svaki dan ostavljala balone na ogradi, a kada je samu sebe pozvala unutra na čaj, zaštitar ju je zalio kantom hladne vode. Kopale su mu po kantama smeća, a jedna mu se obožavateljica pohvalila da je njezina prijateljica zid svoje spavaće sobe ‘okitila’ njegovim istrošenim britvicama.

9. Neilotron

Kada su 2005. surađivali s producentom Trevorom Hornom na albumu “Fundamental” počeli su upotrebljavati sintisajzer sa sampleovima Tennantovog glasa. Horn je cijeli proces nazvao “Neilotron” jasno aludirajući na Mellotron, klavijature iz šezdesetih/sedamdesetih sa sličnom funkcijom omiljene u psihodeličnim i prog-rock krugovima. Instrument su koristili i The Beatlesi, The Rolling Stonesi, Elton John, King Crimson, Genesis, Yes…

10. Pet Shop Boy Doctor Who

David Tennant, škotski glumac najpoznatiji kao deveti Doctor Who i inspektor Alec Hardy u seriji “Broadchurch”, nije u rodu s Neilom Tennantom. Pravo mu je prezime McDonald, a kako je već postojao glumac David McDonald, tada petnaestogodišnji budući Doctor Who odlučio je promijeniti prezime. “Sjedio sam u autobusu, čitao Smash Hits i vidio ime Neila Tennanta. Tennant mi se učinilo kao odlično prezime jer ima dovoljno suglasnika”, kazao je jednom zgodom.

11. Ništa od koncerta u Minsku

U ožujku 2011. Bjelorusija je objavila popis nepoćudnih domaćih i stranih umjetnika o kojima je zabranjeno pričati u medijima. Službene potvrde nema, no nagađa se da je ‘crna lista’ složena kao odgovor na angažman pojedinih zvijezda po pitanju režima koji vlada i namještenih predsjedničkih izbora godinu dana ranije. Na njoj su se našli Kevin Kline, Jude Law, Ian McKellen, Kevin Spacey, a među njima Neil Tennant kao pojedinac i Pet Shop Boys kao bend. Tennant je 2010. potpisao peticiju pod imenom “Global Artistic Campaign in Solidarity with Belarus” Bjeloruskog slobodnog teatra.

12. Suradnje sa svih strana

Osim za sebe, pisali su, remiksirali i producirali pjesme za druge: “The Loving Kid” Girls Aloud potpisuju Tennant i Lowe, za album “Results” Lize Minelli Tennant je rekao da je ‘ploča Pet Shop Boysa na kojoj pjeva Liza”, a među glazbenicima s kojima su surađivali ili koje su remiksirali su Dusty Springfield, The Bloodhound Gang, Suede, Rufus Wainwright, Boy George, Elton John, Lady GaGa, MGMT, Robbie Williams, Kylie Minoque, The Killers, David Bowie, Tina Turner, Blur i mnogi drugi.

Muziku podržava