Iskopali smo sovjetsku big band verziju pjesme “Što učinila si ti”

2908

Oliver je bio znan po svom prepoznatljivom glasu i stilu. Bio je simbol glazbe, Dalmacije i popa uopće, autor širokog spektra koji je u dugogodišnjoj karijeri surađivao s mnogim kolegama i okušao se u raznim žanrovima.

Danas vas vraćamo na početke starog morskog vuka, predstavljajući vam manje poznatog Olivera. Riječ je o numeri “Što učinila si ti”, jednoj od prvih funk stvari Jugoslavije koju možemo smatrati početkom disco kulture. Taj rasplesani hit doživio je nekoliko reinterpretacija u kasnijim godinama, od verzije Dina Dvornika do one Torcidine.

Međutim, malo tko zna za verziju napravljenu za tržište Sovjetskog Saveza koju je Oliver objavio na LP-u s Ansamblom Saše Subote 1974. godine. Subota je vodio istaknuti beogradski jazz orkestar s kojim je u SSSR-u stekao veliku popularnost. Poznato je da je Oliver svirao u raznim gradovima zapadne Europe, a ovaj rijetki biser namijenjen Istočnom bloku smo iskopali i serviramo vam kako biste uživali u suradnji morskog vuka i jazz orkestra.

Muziku podržava

Ploča je prepuna pitkih funk ritmova i u tom smislu predstavlja pravi neotkriveni dragulj. Oliver je otpjevao tri numere na njoj. Uz “Što učinila si ti”, na talijanskom pjeva gorenavedenu “Eto bilo”, odnosno “Lo Vecchio”, a partnerica u duetu je ni manje ni više nego legendarna Jadranka Stojaković. Ukoliko želite dublje istražiti Oliverova putovanja po ruskim (i europskim) bespućima, predlažemo da krenete odavde.

 

197 Shares
Muziku podržava