Nakon prvog koncerta Maca DeMarca u Zagrebu 2013. godine, jedan od naših glazbenih novinara je napisao kako je Mac DeMarco “gala kit”. Bio je u pravu. Razmaknutih prednjih zubiju u prljavoj manduri, Mac je pokorio nezavisnu scenu u samo pet godina, stvorio kult, ušao u mainstream medije i još uz sve to izdao i četiri albuma. O gore spomenutom koncertu u Kino Griču se već priča antologijski, jer sve što je uslijedilo nakon izlaska njegovog albuma “2” prevrnulo je scenu naglavačke.

Jeftini i poluraspadnuti instrumenti, cigarete, pivo u limenci, karirane košulje i chorus pedala. Otprilike tako izgleda Mac DeMarco i njegova družina. Njegov glazbeni jangle-pop i retro kultura postali su viralni na društvenim mrežama, no ipak ono najbitnije, barem do sad, nije ispaštala glazba.

Izvrstan tekstopisac i hit maker u 27. godini života iza sebe je već ostavio radove u kojima pokazao različite slojeve svoje osobnosti, a upravo s posljednjim “Old Dog”  zaokružio je prvu fazu svoje karijere. Mac je u ovih pet godina prošao svašta, a mi smo rangirali njegova četiri lica od najgoreg prema najboljem.

5“Another One” (2015)

Mini album u trajanju od 23 minute doživljavam kao kratki intermezzo. Izlet u pomalo psihodelični rock ugodan je za uši na rastopljeno ljetno popodne, no iskreno, ovaj album mi je najmanje sjeo u cjelokupnoj diskografiji. Zvuči kao da je netko na suncu ostavio njegovu proslavljenu dvojku. Ipak, ovaj izlet je iznjedrio i neke zbilja dobre numere, pa ću se tako uvijek rado vratiti istoimenoj “Another One” ili pak “No Other Heart”. Americana za slackere drugog desetljeća milenija.

4“This Old Dog” (2017)

Posljednji studijski uradak, sada već s 5 godina iskustva na cesti bez stanke, predstavlja logičnu i posljednju etapu prve faze njegove karijere. Na ovom albumu Mac pokazuje možda i najbolju svirku, u potpunosti je samouvjeren u svoj rad, no kao da je malo izgubio na šarmu koji mu je otvorio vrata glazbene slave. Izvrstan album, no u usporedbi s ostalima, ipak nešto fali.

3“Salad Days” (2014)

Nakon mega-uspješnog “2”, pred našeg junaka je stavljen težak zadatak. Kako opravdati očekivanja? Preko noći, njegov lifestyle potpis ukomponiran u skladbe s dvojke postale su norme indie scene, a tisuće klinaca opčinjeno likom koji je one of us, otkinulo je dobar dio njegove persone zauvijek iz sfere privatnog. Treći album u nizu ponudio je više sintesajzera i introspekcije. Čak je i sam rekao kako je moto albuma bio “godinu i pol sam na turneji, jebote umoran sam!” Također, na nekim pjesmama po prvi put otkriva i svoju tužnu stranu naličja, a meni osobno najdraža “Chamber of Reflection” je nažalost plagijat. Dosljedan nastavak dvojke i tranzicija u zrelost.

2“Rock and Roll Nightclub” (2012)

Njegovo jedino pravo i stvarno lo-fi ostvarenje. Kao što vidite, omot debitantskog ostvarenja krasi našminkani, petnaestak kila mršaviji Mac. Album je dosljedan svojem imenu, sadrži ipak nešto mračnije skladbe koje se u disbalansu kotrljaju od kronerskih previranja a la Lou Reed do chorus refrena i androginije Ariela Pinka ili pak Conana Mockasina. Za razliku od gore postavljenih zrelijih radova, “Rock and Roll Nightclub” je poput TV prodaje na lokalnoj televiziji u SAD-u. Bizaran i drugačiji, postavio je temelj za njegov najbolji uradak, gdje je odbacio kronera, popio pivicu i raspalio taj chorus na najbolji mogući način.

1“2” (2012)

S ovim je sve krenulo uzbrdo. Kolekcija singlova za idealni godišnji odmor jedan je od najboljih albuma iz 2012. godine uopće. Mac je pogodio zvuk koji je tražio na svom prvom ostvarenju, a s datim pogotkom je stigao i veliki interes publike koja je prepoznala njegov rad kao autentičan i iskren, čime se odmah odvojio od ostatka zagušene scene. Instant klasik, ne sadrži ni jednu slabiju traku, reklo bi se all killer no filler. Glazbeni bon vojaž ispraćen je i pitkim tekstovima čiji motivi plešu od ljubavi do ironije. Poslušajte samo baladu “My Kind of Woman” ili pak “Cooking up Something Good”. Probajte zapaliti i njegove omiljene Viceroy cigarete, maltene jedina gorčina koju možete dobiti od ovog šašavca iz Edmontona.

0 Shares