Obilježena 70. obljetnica Hrvatskog društvo skladatelja

Promo članak
611

Svečanim programom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Hrvatsko
društvo skladatelja obilježilo je svoju 70. obljetnicu postojanja.

Predsjednik Društva, akademik Zoran Juranić, glavni tajnik Antun Tomislav Šaban te direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, otvorili su proslavu svečanom skupštinom na kojoj su se osvrnuli na proteklih sedam desetljeća HDS-a te sve one one koji su svojim radom i zalaganjem zaslužni za rast i razvoj Društva.

”Temelji izgrađivani znanjem i entuzijazmom generacija skladatelja, muzikologa i glazbenih pisaca čvrsta su osnova za daljnji napredak Hrvatskog društva skladatelja” istaknuo je akadamik Juranić. Antun Tomislav Šaban naglasio je aktivnu ulogu HDS-a u promociji i zaštiti hrvatske glazbe i kulture te skrenuo pozornost na važnost autora i glazbenih kreativaca kao pokretača gospodarskog rasta i razvoja: ”Mnogi u našem društvu i državi još uvijek ne razumiju da kultura nije trošak, nego ulaganj”.

Direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, predstavio je uspjehe stručne službe HDS-a koja posljednjih desetak godina bilježi stalni rast, čak i u vremenu gospodarske krize.

Muziku podržava

Svečana skupština bila je uvertira za dodjelu godišnjih nagrada HDS-a za postignuća na području glazbenog stvaralaštva i promocije hrvatske glazbe.

Nakon dodjele nagrada, predstavljena su posebna knjižna izdanja, 70 godina HDS-a: ”Kronika” i ”Članovi”, urednice Erike Krpan, a premijerno je prikazan i dokumentarni film o 70 godina Hrvatskog društva skladatelja redatelja Tonija Volarića.

Središnja točka proslave bio je koncert ‘‘Remek djela hrvatske glazbe” u izvedbi Simfonijskog orkestra, Zbora, Jazz orkestra i Tamburaškog orkestra Hrvatske radio televizije. Ispunjena dvorana Lisinski uživala je uz Ladarice, brojne soliste i djela nekih od najvećih skladateljskih imena iz povijesti Društva: Marković, Njikoš, Cvitković ( arr. Uhlik), Mihaljinec/ Britvić, Simović, Prohaska, Petrović ( arr. Žužić), Robić/ Kinel, Koerbler/ Stanić ( arr. Bosner), Horvat, Brkanović, Ruždjak, Papandopulo, Dedić, Kuljerić, Kalogjera, Devčić, Tijardović, Gotovac.

Ljubitelji spoja klasike i modernog došli su na svoje na službenom domjenku na kojem su Ivan Dečak i članovi grupe Vatra te gudački kvartet Prelude izveli hitove benda u posebnom aranžmanu skladatelja Frane Đurovića.

Muziku podržava