Nezavisni diskografi deklaracijom za ravnopravnost na internetu

Muzika.hr - Glasno i jasno!
1089

Više od 700 nezavisnih diskografskih kuća diljem svijeta ujedinile su snage kako bi pokrenule novu inicijativu kojom traže ravnopravan i transparentan tretman na Internetu.

Deklaracija, nazvana Fair Digital Deals Declaration predstavlja čvrsti stav nezavisnih glazbenih kuća, među kojima se nalaze Domino Records, Glassnote, Ninja Tune, Secretly Canadian, Saddle Creek, Sub Pop, XL Recordings te Beggars Group s 4AD-om, Matadorom i Rough Tradeom, a kojim će svojim izvođačima i poslovnim partnerima pokušati osigurati pravedan status u pogledu korištenja glazbe od strane trećih osoba i kompanija.

Deklaracija dolazi par mjeseci nakon odluke čelništva YouTubea da će blokirati sadržaj nezavisnih izvođača ako ne pristanu na njihove nadolazeće promjene uvjeta. Točnije, problem je bio u novom servisu za slušanje glazbe na kojem bi se korisnicima naplaćivalo slušanje glazbe tj. gledanje videa bez oglasa. Ako nezavisni izvođači ne pristanu postati dio ovog servisa, sav njihov sadržaj na YouTubeu bio bi blokiran.

Muziku podržava

YouTube, koji je u vlasništvu Googlea od 2006. godine, tvrdio je da su potpisali ugovore s producentskim kućama koje predstavljaju 90 posto glazbene industrije.

Nezavisni izvođači, naravno, s tim se nisu složili. Njihova agencija za licenciranje Merlin procjenila je kako oni kolektivno pokrivaju 32.6 posto udjela u prodaji i streamu glazbene industrije, a Alison Wenham iz WIN-a (Worldwide Independent Networka) ustvrdila je kako YouTube ovim postupkom srlja u propast jer će mali dio nezavisnih izvođača pristati na njihove uvjete.

Deklaracija se sastoji od pet ključnih uvjeta kojim nezavisni izdavači od online glazbenih streaming servisa traže jednak tretman u isplati honorara njihovim izvođačima.

Dalje, nezavisne kuće su se obvezale da će osigurati bolje standarde u prikupljanju informacija od online servisa o korištenju i zaradi od glazbe, poduprijeti izvođače koji se odluče usprotiviti, u što je uključeno neovlašteno korištenje njihove glazbe u javnosti, podržati kolektivnu poziciju na globalnom nezavisnom diskografskom tržištu te osigurati izvođačima da su svi prihodi od downloada i streaming servisa jasno objašnjeni u snimateljskim ugovorima.

Muziku podržava
Stisni