Najava glazbenih događanja u organizaciji Tvornice kulture

2054

Na današnjoj press konferenciji predstavljena su nadolazeća događanja u organizaciji zagrebačke Tvornice kulture među kojima su svakako najznačajnija ona kultnog bostonskog benda Pixies kao i koncert argentinskih-francusko-švicarskih tango majstora, Gotan Projecta.

Kako smo već najavili, Pixies će 16. srpnja svirati na Šalati, a to će biti njihovo drugo gostovanje u Zagrebu nakon što su davne 1989. nastupali u Kulušiću, što je bio jedan od najvažnijih glazbenih događaja u našem gradu u to doba. Nema sumnje da će i ovaj koncert biti jedan od najvažnijih iz ovogodišnje koncertne ponude u našoj zemlji, jer svi oni koji su prisustvovali koncertu Pixiesa u Ljubljani 2004. mogli su se uvjeriti da stanka od kojih desetak godina nimalo nije utjecala na njihovu kvalitetu o kojoj svjedoči i rasprodana povratnička turneja i pohvale koje su dobivali širom svijeta.


Gotan Project zagrebačkoj se publici prvi puta predstavio 2003. godine, kada su također gostovali u Tvornici kulture, a ove godine će upravo Zagreb biti prva postaja na njihovoj svjetskoj turneji na kojoj promoviraju svoj novi album “Lunatico” kojeg su snimili u prestižnom studiju ION u Buenos Airesu. Na snimanju su im se pridružili i lokalni muzičari – čitava gudačka sekcija, dva MC-ja , jedan trombonist i argentinska pijanistička legenda i dugogodišnji suradnik Gotana, Gustavo Beytelmann.

Pet godina nakon postavljanja novih granica u tangu i elektronici s albumom “La Revancha Del Tango” – do sada prodanim u milijun primjeraka diljem svijeta – te nakon koncerata po cijelom svijetu, od Tel Aviva do Tokyja, grupa se našla pred nemalim zadatkom daljnjeg razvoja odnosa sa publikom koncentrirajući se najviše na tango te su stoga mnoge skladbe na novom albumu orijentirane na klasične, vrlo tradicionalne tango forme. Koncert u Tvornici kulture održat će se 17. lipnja.

Muziku podržava

Osim ova dva velika događaja Tvornica kulture najavila je i Fado Festival koji će se održati u kolovozu na različitim lokacijama u Istri, a na njemu će nastupiti portugalska skupina Madredeus, Mísia i domaća fado uzdanica, Jelena Radan.

Od bližih događanja spomenimo još i koncert Miroslava Evačića pod nazivom “Čardaš Blues“, kojeg povodom obljetnice trogodišnje uspješne suradnje organiziraju zajednički Tvornica kulture i Globalnet. Koncert je na rasporedu u subotu 11.3., broj ulaznica je ograničen, a ako ste bilo dovoljno brzi mogli ste ih nabaviti i na našim stranicama.

17.3. održava se proslava dana Sv. Patricka uz već tradicionalan koncert grupe Belfast Food koja je nedavno izdala svoj četvrti album – “Zeleni album“. Uz koncert Belfast Fooda u Tvornici se planiraju i druge zabavne aktivnosti vezane uz proslavu Sv. Patricka, u kojima se poziva publiku na sudjelovanje, a radi se o svojevrsnom brzinskom tečaju originalnog irskog plesa nakon kojeg slijedi iskušavanje novostečenog znanja uz prikladnu glazbu.

Dan nakon toga, 18.3., koncert u Tvornici održat će Elvis Stanić Group koju uz Elvisa Stanića čine još Maasej Kovačević na klaviru, Saša Belša na klavijaturama i synthesizeru, Branimir Gazdik na bubnjevima i udaraljkama te Goran Rukavina na kontrabasu.

Povod ovog koncerta promocija je novog albuma “Bolja strana svijeta (Le Meilleure Partie du Monde)”, a posebne gošće bit će ponajbolje domaće vokalne solistice Josipa Lisac, Valerija Nikolovska i Meri Trošelj.

Muziku podržava