Festival koji drži titulu najboljeg malog i “indoor” festivala u Europi, MENT Ljubljana, kompletirao je line-up i objavio raspored za nadolazeće izdanje od 30. siječnja do 1. veljače. Poznato je da se slovenska metropola ovom prilikom pretvori u glazbenu meku, a 2019. neće biti iznimka. Na showcaseu će se predstaviti najbolje od glazbene i koncertne ponude na ovim prostorima. Svirke se spremaju na sljedećim lokacijama: Kino Šiška, AKC Metelekova, Orto Bar, Stara Elektrana, Ljubljanski Dvorac, Hostel Celica, Slovenska Kinoteka i Klub K4.

Perspektivni glazbenici koje ćemo gledati

Ove godine festival ugošćuje jedan od najznačajnijih gitarističkih bendova desetljeća, danski Iceage te sjajni švicarski bend Peter Kernel. Na MENT stiže i Sevdaliza, iransko-nizozemska glazbenica kojoj je hvaljeni album “ISON” iz 2017. otvorio vrata najvećim europskim festivalima.

Muziku podržava

Zapažen će nastup zasigurno ostvariti Švicarka Camille Sparksss sa svojom elektro pop bukom, a isto očekujemo od plesne elektronike poljskih Hatti Vattija i JANKE. Luksemburški projekt KLΞIИ pružit će jedno eklektično iskustvo, kao i austrijski pop duo Mickey. Eksperimentalne glazbene forme pružit će mađarski Papaver Cousins i francuski Rendez-Vous koji će prirediti pravi glazbeni tornado, dok će belgijski umjetnik Slumberland u svom izričaju koristiti i stare šivaće strojeve.

Nastupit će i belgijski post punkeri It It Anita, uz srodne britanske psihodeličare Squid. Od posta i punka izdvajamo i litvanski Shishi, ukrajinski duo Ptakh_Jung i nizozemski Charlie and the Lesbians. Dolazi i litvanski bend Timid Kook, proglašen najboljim baltičkim bendom prošle godine.

Od novih imena tu je belgijski samuraj Blu Samu koji će prezentirati kombinaciju hip-hopa i soula. Španjolku Núriu Graham mnogo uspoređuju s iskonama kao što su Patty Smith i PJ Harvey, a publici će se predstaviti i rosemary loves a blackbery iza kojeg stoji perkusionist školovan na Moskovskom sveučilištu improvizacijske glazbe. Dašak Islanda donijet će horror dj. flugvél og geimskip, domaći umjetnici magmalaska oduševit će audio-vizualnim projektom dok će prvu večer festivala u Kino Šiški zaključiti perspektivni DJ cl_tr.

Talijanski dvojac Malihini na scenu će donijeti suvremenu europsku pop sofisticiranost, a Talijani Sneers pružit će najbolje ideje alternativnog rocka, Bjelorus Yegor Zabelov smatra se najoriginalnijim harmonikašem u istočnoj Europi, a na MENT također dolazi i King Kruletov omiljeni češki bend Acute Dose. Glazbenici Samuel Blues i Miha Erič pripremaju vam rock ‘n’ roll užitak, a Mart karakterizira maštovita instrumentalna glazba.

Stiže i ambasador još uvijek razvijajućeg ogranka britanskog techna Batua, kao i najistaknutiji predstavnik belgijske diskografske kuće Vlek Lawrence Le Doux. Ruski Hyperboloid Records održat će svoju vlastitu noć u Gala Hali, na kojoj će se predstaviti pet svojih predstavnika: A.Fruit, Summer of Haze, Saburov, Bad Zu i Raumskaya.

Hrvatske i regionalne snage na festivalu

Hrvatske boje na MENTU brane razigrani Porto Morto i lanjske shoegaze prvakinje Tus Nua. Iz regije nas očekuje pregršt dobrih bendova, neke od njih ste imali priliku gledati u Hrvatskoj ove godine, a ovim će showcaseom imati priliku ući u internacionalnu scenu na velika vrata. Srbiju će predstaviti tri zanimljiva i prilično zapažena benda: sanjivi Bitipatibi te Turisti i Vizelj. Banjalučki Sir Croissant kombinira pop i sevdah, a slovensku scenu predstavlja i dream trip-hop kantautorica JUNEsHELEN, zatim Kontradikshn i Canyon Observer, alt pop bend NOAIR, eksperimentalna elektronika Warrego Vallesa te progresivni pop kojeg izvodi КУКЛА. Uz Balans i bend Zala Kralj & Gašper Šantl imat ćemo pravi presjek slovenske scene.

Hrvatske boje branit će ManMachine koji će predstaviti jedinstveni electro pop zvuk, a pridružit će mu se i hrvatsko-slovenski post-apokaliptični duo Kali Fat Dub. Iz Beograda na MENT dolazi Ana Avramov koju su srpski mediji proglasili novom kantautorskom zvijezdom nakon što je izdala EP “Open Heart”.

Dimitrije Dimitrijević i njegov bend isplovit će iz Srbije na lađi trip-hopa i dark bluesa, nastupit će i Haiku Garden i predstaviti hvaljeni debi album, koji smo uvrstili i u najbolja regionalna izdanja prošle godine. Klupske “palube” u Ljubljani preko noći preuzet će slovenski DJ-evi i producenti Staša, Mistakes, Tiztiz, Krilc i Skeletonium.

Relevantni profesionalci iz glazbene industrije

Ove će godine MENT imati prvi think–tank jednostavnog naziva “Učiniti glazbene konferencije ponovo velikim” uz profesionalce u potrazi za idejama koje će unaprijediti glazbene konferencije, a koji će voditi Googleova Kerstin Saathoff . Okrugli stol na temu “Kako izbjeći stvaranje showcase mjehura” propitkivati će ulogu showcase festivala, njihove glavne fokuse te uloge samih organizatora ovakvih događaja koji su sve popularniji.

Posjetitelji će moći svjedočiti objavi novog singla odabranog slovenskog MENT benda, kao i upoznati Boba van Heura, utemeljitelja jednog od najcjenjenijih europskih festivala Le Guess Who? iz Uttrechta. Predstavit će se i organizatori festivala Spring Break i vlasnici promotorske kuće Go Ahead iz Poljske.

U potrazi za inovativnim konferencijskim sadržajem, glavnom preokupacijom petog izdanja MENT-a, ove će godine glazbenim profesionalcima biti ponuđene nove i zanimljive ideje. Posjetitelji će moći svjedočiti objavi novog singla odabranog slovenskog MENT benda, a u pripremi su još brojne teme za konferenciju, kao i za okrugli stol u kojem će sudjelovati i publika. Svi ljubitelji “speed networkinga” imat će najmanje pet prilika za to, a potvrđene teme za sada su: češka i austrijska scena, hrvatski i slovenski festivali te festivalska mreža INES.

MENT će također u suradnji s novoosnovanom Regionalnom udrugom neovisnih diskografa (RUNDA), prvi u regiji ugostiti prezentaciju Spotify platforme za streaming, a Spotifyjev predstavnik iz SAD-a Jeff Stempeck održat će dvije radionice – jednu za glazbene izdavače, a drugu za glazbenike i njihove menadžere

Dostupan je i kompletan glazbeni line-up i raspored po danima , a informacije o ulaznicama potražite na službenoj stranici MENT-a.

17 Shares
Muziku podržava