U kinima je upravo počeo igrati ”Mamma Mia: Here We Go Again!”, nastavak popularnog mjuzikla ”Mamma Mia”, a oba filma temelje se na hitovima jednog od najvećih pop bendova svih vremena, ABBA-e.  Projekt je 1999. počeo kao kazališni mjuzikl dramatičarke Catherine Johnson, 2008. je snimljena filmska verzija prema scenariju iste autorice, a ove godine u kinima se konačno pojavio i nastavak.

”Mamma Mia: Here We Go Again!” je puno bolje režiran od svog prethodnika, sadrži i bolje koreografije, a i pjesme su bolje uklopljene u priču. Glavna promjena u odnosu na nastavak je nastup Meryl Streep. U prvom filmu ona je bila duša priče, te je nosila film zajedno s Amandom Seyfried. Seyfried je glumila mladu i slatku Sophie (Amanda Seyfried) koja otkrije da bilo tko od 3 mamina bivša ljubavnika može biti njezin otac pa ih svu trojicu pozove na svoje vjenčanje. Streep je glumila njenu majku Donnu (Meryl Streep) koja vodi hotel na grčkom otoku, priprema kćerino vjenčanje i prisjeća se svoje burne prošlosti. Zajedno s tri bivša ljubavnika (Colin Firth, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgard), ona je bila most prema zrelijoj publici koja je htjela vidjeti starije glumce koji uživaju u ljubavi, pjesmi i plesu.

Muziku podržava

Navodno se Meryl nije htjela previše angažirati u nastavku, pa je kći slavnog scenarista Richarda Curtisa (”Zapravo ljubav”), koji je radio na priči nastavka, predložila koncept jednog velikog filma: ”Kuma 2”! U ”Kumu 2” dijelom gledamo Vita Corleona kojeg glumi ostarjeli Marlon Brando, dijelom se prisjećamo mladosti Vita Corleonea kojeg glumi mlađi Robert de Niro, a dijelom pratimo Michaela (Al Pacino) koji preuzima tatin biznis. ”Mamma Mia 2” ima sličan koncept – u par scena vidimo Meryl Streep kao staru Donnu, uglavnom pratimo Lily James kao mladu Donnu koja ljubuje s tri dečka, a ostatak filma usredotočen je na kćer Sophie (Amanda Seyfried) koja (SPOILER) preuzima mamin biznis nakon njezine smrti. U filmu se pojavljuje i Donnina majka i Sophiena baka Ruby, koju glumi legendarna Cher, a pridošlica u ovoj obiteljskoj priči je i Andy Garcia u ulozi upravitelja hotela.

Glavna zvijezda filma je mlada Lily James koja svojoj zaraznom energijom održava film na visokoj razini. Tu je vidljivo već u pjesmi na početku, kada mlada Donna pjeva i pleše na ”When I Kissed the Teacher” (koju su nedavno dežurni moralisti prepoznali kao poziv na seksualno uznemiravanje!), a nastavlja se u jednako veseloj ”Waterloo” u kojoj imamo neka opća mjesta (francuska zastava, Napoleon), ali i kreativnu koreografiju u kojoj ima mjesta i za djevojku u invalidskim kolicima. Slabija strana u songu ”Waterloo” je glumac Hugh Skinner koji nije toliko dobar pjevač, ali ovaj film u načelu uspješno rješava problem slabijih pjevača. Tako i Pierce Brosnan, kojeg su kritizirali zbog pjevanja u prvom filmu, i u ovom filmu izvodi ”S.O.S.” , ali manje pjeva a više recitira, pun emocija nakon smrti voljene Donne.

Osim ”S.O.S.”, u ”Mamma Mia: Here We Go Again!” se repriziraju još neke pjesme koje su bile i u prvom filmu (”Super Trouper”, ”Mamma Mia”), no film je uvrstio i neke hitove ABBA-e koje nisu bile u prvom filmu, s tim da je velika šteta da u završnu verziju ipak nije ušla i pjesma “The Day Before You Came”.

Vrhunac filma je svakako nastup Cher koja superiornim glasom izvodi ”Fernando”, a društvo joj pravi prosijedi Andy Garcia u ulozi latino šarmera Fernanda koji u duetu slavi njihovu zajedničku romansu iz doba…Meksičke revolucije? Ne, nego iz 1959. jer su očito malo prestari za likove iz te ABBA-ine pjesme, no i Cher je samo 3 godina starija od Meryl Streep pa svejedno glumi njenu majku.

Baš kao što je u prvom filmu emotivni vrhunac bio pjesma “Slipping Through My Fingers” u kojoj majka žali zbog brzog brzog odrastanja kćeri, tako je i u nastavku najemotivnija scena u kapelici, kada duh pokojne Donne (tj. Meryl Streep) uz pjesmu ”My Love My Life” prati kćer Sophie i krštenja svog unuka. Filma završava uz veličanstvenu ”Super Trooper” koju izvodi cijela ekipa filma, od mlade Donne i njezinih ljubavnika pa do starijih verzija tih likova, koje glume Meryl Streep i društvo.  

Kvaliteti filma doprinose i oni koji su stup svake dobre romantične komedije – sporedni likovi. U ovom filmu to su Rosie i Tanya kao Donnine najbolje prijateljica, tri Donnina bivša dečka  koji u odrasloj fazi dijele očinstvo nad Sophie, grčka vlasnica bara i njezin sin roker, te lik grčkog carinika zbog čijih fora vrijedi pričekati kraj odjavne špice. Glede Grčke, prikaz tolerantne i vesele sredine kao da evocira popularnu seriju ”Život na sjeveru”, s tim da bi se ova, mediteranska verzija mogla nazvati ”Život na jugu”.

Radnja oba filma se događa na izmišljenom grčkom otoku Kalokairiju kojeg je u prvom filmu ‘glumio’ grčki otok Skopelos, a u nastavku – hrvatski otok Vis! Tračevi kažu da su neki hrvatski članovi ekipe bili nezadovoljni tretmanom tijekom snimanja, no ostali su bili jako zadovoljni. Bivša misica, a sada scenografkinja Anita Dujić se na setu ovog romantičnog filma zaljubila za britanskog člana ekipe i sada čekaju dijete. A iako se već Srećko Horvat žali po engleskim novinama kako će najezda turista uništiti autentičnu otočku idilu, otok Vis već bilježi zanimanje stranih turista pa je nedavno na ‘turi Mamma Mia 2’ bila i zvijezda ”Westworlda” Thandie Newton, inače supruga redatelja Ola Parkera (”Marigold Hotel”) koji je napisao i režirao ”Mamma Mia: Here We Go Again!”. Očito joj je muž uživao u hrvatskim ljepotama pa preporučuje i svima ostalima, baš kao što i mi preporučujemo ovaj film za ljetnu campy zabavu…

155 Shares
Muziku podržava