Kultne zagrebačke rock opere na reizdanju

Muzika.hr
1777

U prodaji su dva reizdanja kultne zagrebačke rock trilogije “Gubec Beg” i “Grička vještica”, a uskoro će se u prodaji naći i “Crna kraljica”.

Riječ je o rock operama koje su imale stotine izvedbi širom cijele Europe, koje je pogledalo preko milijun gledatelja, za koje je kritika imala samo riječi hvale i koja je ucrtala Hrvatsku na kazališnu kartu Europe.

Gubec Beg” je prva i najznačajnija rock opera koja tematizira ustanak seljaka predvođen Matijom Gupcom i koja je praizvedbu doživjela 1975. godine u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Autorski je potpisuju Ivica Krajač, Karlo Metikoš i Miljenko Prohaska uz veliku pomoć redatelja Vladimira Štefančića. U rock operi se predstavljaju vrhunska glazbena imena kao što su Branko Blaće, Tomislav Borić, Marijan Kašaj, Radojka Šverko, Josipa Lisac, Ivo Pattiera, Miro Ungar i mnogi drugi.

Grička vještica“, prema istoimenom romanu Marije Jurić Zagorke, doživjela je praizvedbu 1979. godine u zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija. Autorski je također potpisuju Ivica Krajač, Karlo Metikoš, Miljenko Prohaska i redatelj Vladimir Štefančić, a operu su otpjevali solisti i ansambl kazališta Komedija.

Muziku podržava

Crna kraljica” zaokružila je trilogiju rock opera, a praizvedbu je imala 1995. godine u Lisinskom. Rock operu potpisuju Ivica Krajač i Zlatko Tanodi. “Crna kraljica” iznjedrila je nove glumačko-pjevačke zvijezde kao što su Senka Bulić, Dubravka Ostojić, Jasna Bilušić, Barbara Rocco, Jasna Palić, Nikita, Mila Elegović, ali i ugostila velikane kao što su Branko Blaće, Dado Topić i Lukrecija Brešković.

U prosincu nas očekuje jedinstveno pakiranje kompletne trilogije s prigodnom cijenom.

Muziku podržava