Pozivanje u goste i odlazak u goste kod izvođača drugih žanrova nije od jučer, naprotiv, to je rabota starija i od repera i od turbo folka na ovim prostorima. Ako se to napravi dobro, svi su na dobitku, a ako ne – to je samo jedna pjesma koja će potonuti i “nitko” je se neće sjećati.

Novi u nizu koji je pokušao gostovati u za njega neuobičajenom žanru je Krešo Bengalka, koji je gostovao u pjesmi grupe Best pod imenom “Kilometri”. U zadnjih godinu dana Krešo Bengalka je u evidentnom usponu, izdajući pjesme koje su lako dolazile do slušateljstva, puneći klubove Krešo ispaljuje stihove koji šokiraju naturalističkim, često i psihopatskim opisima, nerijetko preko ruba crnog humora. Krešo ima spotove koji su u kratkom roku osvojili preko milijun klikova.

Muziku podržava

Tamo se Bengalka s kamermanima igra igru “Tko će prvi trepnuti?”, i ako ste gledali njegove spotove, kamermani su ti koji gube. “Bija san problem, posta san veći”, “u praksi aspirin, a u priči koka”, “šta ćeš kad nožem ti izbušim gume, u prolazu ženu ti gurnem u grmlje?”, “u kvartu jedino mene se čuje”, neki su od stihova koji su ispali iz Krešine tekice, on ih recitira razrogačenih očiju, i postavlja se pitanje, što je trebalo Kreši da sudjeluje u pjesmi koju piše autor hitmejker koji često surađuje s Tonyjem Cetinskim, ako mu već samom sasvim solidno ide. Zašto bi itko, uključujući i Krešu htio Bengalku odjednom profilirati kao “zabavljača za sve generacije”? Istini za volju, preporučio sam u tekstu o Eurosongu da iduće godine pošaljemo Krešu na natjecanje, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da već čovjek ima spremnu pravu ljigu od pjesme koja izgleda impresivno i prema eurosongovskim standardima.

OK, jasan je zov novaca, Krešin kolega iz Kiše metaka Vojko V je jasno rekao da pokušava pisati i za cajke, lova je u pitanju, Krešo se također odredio u svojoj poeziji da mu rad za novac mimo nekih principa nije stran. Čemu čuđenje, zašto bi od nekog tko pjeva “što ćeš kad nožem ti izbušim gume” odjednom očekivali da drži do svoje reputacije i da se ne spušta do nivoa ljigavog pop-folka? O kojoj uopće reputaciji pričamo i zašto bi reputacija i delikvencija morala u istu rečenicu? Doduše, ako je Kreši namjera bila u spotu izgledati kao nakostriješena pudlica, u redu, uspio je. Valjda se gleda umjetnički dojam, Vojko V je ugostio Tončija Huljića i pogodio, nekako je to uspjelo izgledati kao dobra šala na svačiji račun, iako nisam fan niti Vojka, niti Huljića, niti pjesme “Pasta Italiana”, a Krešo s grupom Best izgleda kao angažirani plaćenik kojem nije previše drago što je tamo, ali ima svoje razloge zašto je ipak s njima. Možda će od zarade kupiti supruzi cvijeće, a sebi dobre “cvitove”.

Nekada davno smo se smijali raznim dugokosim kreaturama koji su, iako su izvodili narodnjački trash, u intervjuima ponosno govorili da su rockeri u duši, “ali da vole sve”. Krešo je otišao korak dalje, u jeku sezone kada je skupljao i širio svoju publiku snimio je pjesmu koja je šaka u oko njegovoj estetici ružnoće. Vjerojatno će jednog dana priznati da je morao gostovati jer je izgubio okladu, možda s ovim rikne i domaća trap scena jer je oduzet element iznenađenja i šoka, a možda svjedočimo o bowiejevskom prevratu u karijeri perspektivnog repera. Zaključak je samo njegov:

“Tako je kako je, jebi ga, stari”

50 Shares
Muziku podržava