Nacionalni stožer, odnosno šef civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je kako se uskoro kreće u pregovore s predstavnicima ugostitelja u kojem će se pokušati dogovoriti smanjenje buke u ugostiteljskim objektima, u što ulazi i razgovor gostiju i smanjenje decibela iz zvučnika koji utječu na snagu širenja virusa.
Da će se od ugostitelja tražiti smanjenje razine decibela za Dnevnik.hr potvrdio je i Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a:
“Ako je glazba bučna, gosti moraju vikati i na taj način se povećava razina aerosola.”
S obzirom na to da je nastupila jesen a s njome i hladnija vremena, očekuje se povećanje broja gostiju u zatvorenim kafićima, barovima i restoranima u kojima je često glasna glazba (zbog čega i gosti glasnije pričaju). S obzirom na to da se koronavirus širi uglavnom kapljično, dijelom i aerosolom, svako pojačavanje govora, glasna glazba ili sve skupa potpomaže dodatno širenje virusa.
Što kaže naš zakon?
Ugostiteljski objekti u kojima nije kao obveza u minimalnim uvjetima predviđena glazba, njezina buka može ići do 65 decibela što je otprilike kao istovjetno glasnoći prosječnog razgovora.
Ako pričamo o noćniom klubovima, po hrvatskim zakonima buka od 100 decibela najviša je dozvoljena.
Problem je što je glazba u kafićima nerijetko puno glasnija od toga. Sve su to razlozi zbog kojih stožer namjerava doći do suglasja s ugostiteljima kako ne bi došlo do lošijeg scenarija: ako se neki kafić registrira kao žarište zaraze, može biti privremeno zatvoren.