Josip Dujmović: “Indexi: U inat godinama (romansirana biografija)”

  9570

  Josip Dujmović

  Indexi - U inat godinama (romansirana biografija)

  Datum izdanja: 01/09/2006

  Izdavač: Quattro Media

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 232

  Naša ocjena:

  U nepunih četrdeset godina koliko je postojala, grupa Indexi objavila je tek dva studijska albuma i dvadeset i sedam singlica. Međutim, u tim službenim komadima vinila ili plastike, kako vam drago, sažet je jedan čitav Svemir osjećaja, ljubavi, nada, čežnje, strepnje i boli. Njihov svijet emocija koji će svakom slušatelju učiniti da srce preskoči i zadrhti.

  I upravo je njihovim slušateljima autor Josip Dujmović posvetio ovu knjigu; svima onima koji su barem jednom uzdrhtali uz pjesme Indexa, te onima koji će imati sreću to doživjeti.

  Kroz dvije paralelne, međusobno isprepletene priče, autor pripovijeda o nekim davnim vremenima ključnim za razumijevanje pop-rock glazbe ovih prostora. Indexi su bili ‘šljakeri’, oni pioniri koji su se probijali kroz (metaforički rečeno) debele snježne naslage do pozornice, s vlastito napravljenim instrumentima, tegleći svoju opremu na gaže, samo da bi ostavili jasno vidljive tragove u snijegu kojima će oni koji dolaze nakon njih lagodno prošetati prema instrumentima i opremi koja će ih već čekati na bini.

  Muziku podržava

  Prva priča je o slučajnom susretu autora s jednom Dalmatinkom koja će mu – na spomen Indexa – započeti pričati svoju priču o ljubavi, o osjećaju koji je za nju najsnažniji i najvažniji na svijetu. Njezina priča jest priča s kojom se svatko od nas može poistovjetiti, bez obzira je li ju ikad proživio ili ga to tek čeka. I najljepše od svega, njezina priča opjevana je kroz mnoge pjesme onih kojima se oboje dive.

  Druga priča govori o Indexima, kroz kronološki naslovljena poglavlja ispod kojih su, prije priče o samoj grupi, u crticama zapisani ključni svjetski događaji. Od osnutka 1962. i igranki u klubu Sloga, ispreplitanja s drugim tadašnjim sastavima, dolascima i odlascima bivših i budućih članova, preko zlatnog razdoblja kraja 1960-ih i početka 1970-ih, do zadnjih godina i smrti gotovo svih glavnih aktera, čitamo priču o usponu, radu, životu, događajima iza scene, putovanjima, blamažama, strahovima, te njihovim susretima s do tada nepoznatim i nezamislivim situacijama.

  Prolazeći kroz izazove, ali i stvarajući ih, Indexi su uspjeli glazbom ujediniti ljude, postavši s godinama – ako ne najveća – onda barem najbliskija i najvoljenija sarajevska grupa. Mislim da bi rijetko tko u igri asocijacija s otvorenim poljima C2 – glazba i C4 – Sarajevo dao drukčiji odgovor od: Stupac C – Indexi.

  Da biste saznali sve bitno o Indexima, možda ste i mislili kako je dovoljno otvoriti bilo kakvu glazbenu enciklopediju i pročitati što ondje o njima piše. Možda i jest, ali zahvaljujući neizmjernom trudu, strpljenju, upornosti i istraživanju samog autora, pruža nam se mogućnost čitanja između redaka svih tih enciklopedija.

  Jer ova knjiga nije tek puko prepisivanje iz više izvora, slaganje i kombiniranje onoga što su o njima napisali drugi. Ne, upravo suprotno. Devet mjeseci bilo je potrebno da knjiga ugleda svjetlo dana, a kroz to vrijeme Josip Dujmović popio je iznimno mnogo kava na susretima s neposrednim sudionicima svih zbivanja, bilo da se radi o samim članovima grupe, njihovim suradnicima, prijateljima i štovateljima.

  Čuo je sjajne priče, utkavši u njih svoj duhoviti pripovjedački šarm i neopisivu količinu emotivnosti, a ponekad se čini da je duh pjevača Davorina Popovića, Slobodana Bode Kovačevića i Đorđa Kisića preko njegove ruke nastavio stvarati teško zaboravljiva i nadasve besmrtna djela.

  I mada je Dujmović knjigu posvetio onima koji će uzdrhtati uz pjesme Indexa, teško da će itko ostati posve ravnodušan čitajući ovo sjajno djelo.

  Muziku podržava