Dragan Todorović: “Pjesme uz koje ne plešem”

  3478

  Dragan Todorović

  Pjesme uz koje ne plešem

  Datum izdanja: 01/05/2009

  Izdavač: Naklada Uliks

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 183

  Naša ocjena:

  U drugoj polovici osamdesetih, točnije između 1985. i 1988. u novinama Rock! izlazile su kolumne Dragana Todorovića u kojima je na malo intimniji način govorio o njemu dragim pjesmama te iste povezivao s nekim događajima iz svog života (ili ih je izmislio, tko će ga znati s tim piscima).

  Danas, te iste kolumne su sabrane u knjigu “Pjesme uz koje ne plešem“. U međuvremenu je nešto očito dodano, tako dobivamo sumorne opise Beograda u prvoj polovici devedesetih (nije da je tada u Hrvatskoj bilo ljepše, ali eto). Cijeli koncept podsjeća na knjigu poznatog pisca Nicka Hornbya “31 pjesma“.

  Todorović se od Hornbya razlikuje po tome što više ponire prema svojim iskustvima i nešto je refleksivniji i gorkiji u opisima. Vrlo lagano i prirodno razvija priču koja onda odlazi u nepredvidive situacije, od kojih je dio njih specifičan i teško da može načiniti povezivanje s iskustvom ili emocijama čitatelja.

  Osim samih priča Todorović nudi i kratak pregled autora pjesama, kratke osvrte na njihove biografije gdje uvijek s određenom dozom humora secira njihov život i rad. Mora se priznati da su ti opisi direktniji, šarmantniji, a često i duhovitiji od samih priča, što priziva u sjećanje osjećaj kao da ste u restoranu i da vam je predjelo finije od glavnog jela.

  Isto tako danas se takve stvari, povezivanje privatnih iskustava s pjesmama pišu po blogovima, osim toga, s ovakvim konceptima uvijek se javlja onaj virus koji kaže ‘A zašto ova pjesma, a ne ona druga?’, što može poremetiti koncept autora da ispriča priču jer se čitatelji previše vežu uz naslov pojedine pjesme. Sama pjesma kao takva manje je bitna, važnija je priča.

  Muziku podržava

  Najslabiji dio je povezivanje pjesama s pričama. Možda iz ove knjige niknu dvije knjige: jedna je duhovita knjiga ogleda o nekim muzičarima/žanrovima, a druga je knjiga zanimljivih kratkih priča.

  Pjesme uz koje ne plešem” funkcionira prvenstveno kao zbirka sjećanja i veze s naslovom pojedinih pjesama teško da će otvoriti nove poglede na postojeće pjesme, ali će sigurno potaknuti na razmišljanje, a možda i zainteresira nekog od čitatelja da se upozna s glazbenikom kojeg do sada nije uspio kvalitetnije preslušati.

  Muziku podržava