Darko Glavan – “Punk: Potpuno Uvredljivo Negiranje Klasike”

  7070

  Darko Glavan

  Punk: Potpuno Uvredljivo Negiranje Klasike

  Datum izdanja: 01/11/2008

  Izdavač: Fortuna

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 248

  Naša ocjena:

  U svijetu glazbe reizdanja albuma već dugo ništa neobično i – nerijetko obogaćena kojekakvim dodacima u vidu bonus pjesama ili raritetnih, nikad objavljenih snimaka – smatraju se pravim ‘blagom’ za audiofile, no nije baš učestala pojava da se reizdaju – knjige. Ipak, svoje reizdanje nedavno je doživjela knjiga “Punk: Potpuno Uvredljivo Negiranje Klasike” novinara i rock kritičara Darka Glavana.

  Knjiga koja je svoje prvo izdanje imala još davne 1980. godine, kada je – kao jedna od prvih domaćih glazbenih knjiga uopće – objavljena u izdanju biblioteke ”Džuboks” i kao takva bila je pun pogodak. Cijela naklada bila je razgrabljena u svega nekoliko mjeseci, a knjiga je ujedno naznačila početak domaće rock publicistike.

  U nizu malih eseja predstavljene su biografije najvažnijih punk i novovalnih aktera tog vremena, dok je sam naziv knjige ‘posuđen’ iz jedne najave grupe Buldožer. Glavanov stil pisanja nije ograničen samo na glazbu (ipak je on prvenstveno kunsthistoričar po vokaciji), već pojavu punka stavlja u širi društveni kontekst pa tako na jednom mjestu citira poznatog sociologa kulture Arnolda Hausera, dok na drugom izriče zgodnu usporedbu te punk diverziju izjednačava s “učinkom dadaizma u domeni lijepih umjetnosti”.

  U međuvremenu su neki od ovih bendova dobili i vlastite knjige i time debelo premašili posvećene im stranice, neki su, nažalost, prestali postojati (The Ramones, The Clash…), neki su potrajali sve do današnjih dana (Iggy Pop, Patti Smith, The Stranglers…), a neki od spomenutih su se raspali i prije negoli se za njih pročulo (The Rezillos).

  Muziku podržava

  Kao zanimljivosti izdvojit ću detalj da je politički idol Hugha Cornwella (bivšeg gitariste The Stranglersa) bio Lav Trocki, kao i anegdotu oko pjesme “Roadrunner” Jonathana Richmana – naime, u doba kada je ta pjesma nastala Warner Brothers je tražio da se u ugovor s Richmanom unese klauzula prema kojoj se on obvezuje da ju mora izvesti na svakom koncertu!

  Novosti ovog reizdanja su nadahnuti predgovor Aleksandra Dragaša te intervju koji su autor Darko Glavan i Joe Strummer vodili u Münchenu, godinu dana nakon izlaska ove knjige, a koji je originalno izašao u Startu.

  No ipak, koliko god da je ta knjiga nekoć bila revolucionarna i pionirska, ona danas, s vremenskim i povijesnim odmakom, djeluje prilično anakronistički. Pozdravljam odluku autora da u knjigu ne unosi nikakve prerade i ispravke (obrazloženo u pogovoru novog izdanja), ali ono što se moglo i moralo ispraviti jesu tipfeleri i faktografske pogreške (prilično bode oči nekoliko puta zaredom neispravno napisano ime ‘New Yersey’, a kao godina raspada Sex Pistolsa navedena je – 1987.).

  Ukratko, dojam nakon čitanja je kao da vam netko iz starog albuma izvadi fotografiju iz djetinjstva – prepoznat ćete ga/ju, ali bit će vam pomalo smiješno kako je on/ona izgledao prije 30 godina. Upravo tako je i s ovom knjigom – iskreno, ne vidim smisao njenog ponovnog izlaska, osim eventualno činjenice da je ona zaista raritetna te će kao takva prvenstveno biti zanimljiva rock kolekcionarima, a manje onim čitateljima koje osim forme zanima i sadržaj.

  Muziku podržava