Bent Rej: “The Rolling Stones: In The Beginning”

  4470

  Bent Rej

  The Rolling Stones - In The Beginning

  Datum izdanja: 01/09/2006

  Izdavač: Algoritam

  Jezik: Engleski

  Br. stranica: 320

  Naša ocjena:

  Danski fotograf Bent Rej ovu je iznimno zanimljivu kolekciju raritetnih fotografija The Rolling Stonesa snimio prije četrdeset godina, točnije u razdoblju od ožujka 1965. pa do svibnja 1966. godine. Cijeli period koji je tekao od tada one su bile pomalo zaboravljene u njegovoj bogatoj arhivi, a tek ove godine ih je Rej odlučio objaviti u ovoj vrijednoj knjizi tvrdih korica jednostavno nazvanoj “The Rolling Stones: In The Beginning”.

  Zašto su one toliko dugo bile neobjavljene autor knjige nije previše objašnjavao, ali jasno je da se sve odvijalo prirodnim tijekom. Krajem 1966. on se prestao baviti rock fotografijom iz razloga što mu je prestalo biti zabavno u miljeu u kojem su tek tada droge ušle na široka vrata. Počeo se baviti poslom vezanim uz modu i reklame, kasnije se to proširilo na dizajn i razne marketinške kampanje, sve dok nedavno nije, prisjećajući se starih dana, počeo kopati po svojim kutijama s fotografijama koje nije gledao desetljećima.

  Kad je ponovo ugledao svoje stare fotografije Stonesa, oduševljen svježinom koja je zračila iz njih, ideja mu je odmah bila jasna – rezultat je upravo je ova knjiga, plod dvogodišnjeg mukotrpnog, ali njemu zabavanog rada.

  Muziku podržava

  Spletom vrlo sretnih okolnosti Bent Rej je početkom 1965. postao dio ekipe The Rolling Stonesa, fotografirajući ih na turneji kroz Skandinaviju. Brzo je razvio prijateljske odnose s njima, pogotovo s Brianom Jonesom koji je postao kućnim prijateljem Reja i njegove supruge.

  Možda je i najvrijedniji dio ovih fotografija onaj koji se bavi privatnim životom svakog Stonesa. Zanimljivo je da je Rej tada uspio nagovoriti svakog od njih da neko vrijeme provede u njihovim stanovima i kućama kako bi uhvatio dijelić života kada nisu zvijezde. Zadnji je na ovo pristao Mick Jagger. Keith Richards nije imao vlastiti stan u to doba, pa su fotografije s njim snimljene u londonskom hotelu Hilton kraj Hyde Parka.

  Zabilježio je i sitnice koje su tada okruživale živote Billa Wymana i Charliea Wattsa, kao i obje stane života (celebrity i privatnu) Briana Jonesa. U slikama su uočljivi mnogi detalji koji zapravo definiraju ličnosti svakog od njih. Zanimljivi komentari i pozadinske priče koje prate sve ove fotografije često su i vrlo zabavni. Kad nije vezan za slike, tekst se bavi biografijom benda ili svakog člana posebno. Ona je već u to doba bila ispunjena mnogim dotad neviđenim novitetima u rock muzici. Ustvari, The Rolling Stonesi su tek nakon razilaženja s Bentom Rejom postali istinski rock’n’roll bend, kako navodi sam autor knjige.

  Zato je ona toliko zanimljiva i specifična, jer predstavlja i vizualni i tekstualni uvid u jedno kratko prekretničko razdoblje u životu jedinstvenog benda koji će uskoro postati najveći rock fenomen ikada, veći i od The Beatlesa.

  A kamenčići se danas, četrdeset godina kasnije, i dalje uspješno kotrljaju. Ni jedan fotograf 1965. i 1966. godine nije imao toliko slobode, pristupa i privilegija u fotografiranju, jer Stonesi to nisu dopuštali nikome. Osim Bentu Reju. Mislim da je to dovoljan razlog da zanimanje za ovu knjigu bude veliko, jer ono što ona nudi vrijedno je toga.

  Muziku podržava