Najstarije zagrebačko kino, Kino Europa, sutra zatvara svoja vrata. Tu odluku donijela je uprava i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala.

To znači da se u kinu neće održati Festival tolerancije, koji je trebao započeti u nedjelju. Svoju lokaciju, festival je u zadnji trenutak prebacio u kinu Studentski Centar.  Također neće biti gostovanja Subersive Film Festivala u svibnju, niti svjetskog festivala animiranog filma Animafest u Zagrebu koji se održava u lipnju.

Naime, djelatnici kina primili su dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko – pravne poslove i imovinu grada te ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da toga dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu.

Muziku podržava

U protivnom, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, “poduzet će se daljnje pravne radnje”.

Obnova Kina u trajanju od šest mjeseci

U dopisu s potpisom pročelnika Damira Lasića stoji, “S obzirom na to da je očevidima, ali i prema vašim zahtjevima zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, tj. Kina Europe, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta, što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posjetitelja i povećava troškove grijanja te je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta”.

“Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja. Miješaju se realitet i emocije, donijeli smo naprasnu odluku”, objašnjava za tportal Boris T. Matić.

Za djelatnike Kina nadodaje, “Nitko nam ništa nije rekao, ne znamo ni što ćemo sa svojih 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima. Što ćemo s opremom, što ćemo s drugim manifestacijama… Naprosto smo u šoku, iako smo pretpostavljali, ali smo mislili da će doći barem do nekakve komunikacije. Ovo je naša prva reakcija, jedino što možemo napraviti ne bi li se javnost senzibilizirala, ne bi li nas netko iz Grada pozvao na sastanak i razgovarao s nama o budućnosti kina sa 100 tisuća posjetitelja godišnje i o budućnosti 45 djelatnika, nakon 11 godina krvavog posla kojeg smo odradili”.

Kino postaje narodnjački klub?

“Kino Europa košta Grad Zagreb nula kuna. Odnosno, mi sva sredstva koja se uprihoduju ulažemo dalje u kino. I onda nam pošalju dopis da izađemo 1. lipnja, a oni će sve renovirati u šest mjeseci, iako znamo da ni u kakvom proračunu nije predviđen novac za renoviranje kina. Što to uopće znači za buduće manifestacije, za Animafest koji se treba otvoriti 2. lipnja? Ako mi izađemo, tko će održati taj program?”, pita Matić,

Djelatnici ZFF-a još prije dvije godine čuli da će Kino Europa navodno postati narodnjački klub.

Na Facebooku je najavljen događaj, gdje će se održati okupljanje u 19 sati ispred Kina, kako bi svi građani saznali može li se spasiti ovo voljeno urbano i kulturno okupljalište.

915 Shares
Muziku podržava