U2 na stadionu Maksimir: Nedjeljom U2!

  12784

  Nedjelja, 9. kolovoza 2009. zauvijek će u Hrvatskoj ostati zapamćena kao dan na koji je svoj prvi, scenski monumentalan, zvukovno impresivan i izvedbom besprijekoran koncert održao najpopularniji svjetski rock sastav U2.

  Stadion Maksimir izdržao je dva sata megalomanskog spektakla kojim su irski rockeri svima okrenuli pamet za “360°” i promovirali novi album “No Line On The Horizon“.

  Album “No Line On The Horizon” bio je jedan od najočekivanijih albuma godine. Nakon njegova izlaska pred kraj veljače svi fanovi su s nestrpljenjem očekivali objavu turneje najpopularnijeg svjetskog rock sastava. Pričalo se da U2 na turneju kreću na ljeto, a već 7. ožujka neslužbeno se doznaje kako bi sastav mogao doći u Hrvatsku, ali u nizu propalih koncerata ovu vijest više nitko nije shvaćao ozbiljno. Dva dana nakon toga došla je i službena potvrda – U2 nastupaju na Maksimiru 10. kolovoza!

  Počela je medijska histerija, a vijest o njihovom dolasku se pozicionira na naslovnice svih tiskovina i elektroničkih medija gdje je tretirana kao važnija od, primjerice, donošenja (tada) tek prvog rebalansa proračuna. Mnogi još uvijek nisu mogli vjerovati da će himničke melodije novog albuma zajedno s kultnim hitovima biti izvedene baš na maksimirskom stadionu.

  Nisu mogli vjerovati sve dok u prodaju, 27. ožujka, nisu puštene ulaznice. Nikad u Hrvatskoj ni za jedan koncert nije vladala takva pomama za ulaznicama. Mnogi su bdjeli nad računalom u nadi za internetskom kupnjom ulaznice, ali server nepripremljen za toliki broj zainteresiranih se ruši. Mnogi su proveli večer u stometarskim redovima pred CD dućanima u nadi da će uspjeti uhvatiti taj vrijedan papirić koji će im omogućiti ulazak na koncert života – cijena je bila nebitna!

  Nekoliko sati nakon početka prodaje stigla je i službena obavijest da je koncert rasprodan u rekordnom roku. Ali pregovori o mogućem drugom koncertu vratili su osmijeh na lice svima koji nisu uspjeli kupiti ulaznicu u prvom valu prodaje. U Hrvatsku, zemlju koju su toliko puta zaobišli na svojim europskim proputovanjima, zemlju iz koje su fanovi toliko puta morali putovati u Beč, Milano ili neku drugu najbližu metropolu da bi prisustvovali njihovom nastupu, U2 su dodali i drugi nastup, 9. kolovoza, čime je Zagreb sa dva U2 dana postao top destinacija usred turističke sezone.

  Album je vani, turneja je objavljena, jedina enigma koja preostaje je pozornica. Sastav je svojoj publici obećavao ‘nešto posebno’. I nisu lagali: monumentalnije od PopMarta, impresivnije od ZooTV-a, ogromna, modernistička, tzv. ‘The Claw‘ (pandža), 55 metara visoka i u 120 kamiona ‘spakirana’ pozornica. Najveća glazbena produkcija u Hrvatskoj ikada dolazi u Zagreb čak dva dana.

  Sve je spremno za najveći inozemni koncert na Maksimiru – i to baš pokraj Zoološkog vrta, na ‘Zoo Stationu’ – te produkciju koja je nadmašila i ‘babilonske mostove’ The Rolling Stonesa na zagrebačkom Hipodromu 1998. Genijalna rasvjeta, disco-kugla pozicionirana na samom vrhu zdanja, impresivni vizuali, pomični mostovi i besprijekoran zvuk definitivno su odigrali ulogu petog člana sastava.

  Nakon svega toga. Nakon što su okupljene zagrijale predgrupe The Hours i Snow Patrol nakon kojih je tonac simbolički, kao svojevrstan soundtrack za uzlijetanje, pustio Bowievu “Space Oddity” (Bowie je posljednji inozemni glazbenik koji je, povodom svoje “Sound and Vision” turneje, nastupio na Maksimiru), jedan dan nakon The Edgeova rođendana, tri dana nakon posljednjeg koncerta turneje “360°”, malo poslije 21:00 na golemu binu su napokon stupili Adam, Larry, The Edge i Bono.

  Od početka s čistokrvnim rockom “Breathe” pa do završetka s prekrasnom i laganom “Moment Of Surrender” irski rockeri su složili izvrsno izbalansiranu set listu, listu koja ujedno obuhvaća dovoljan broj novih pjesama da bi mogla biti nazivana promotivnom i listu na kojoj su svoje mjesto pronašli kultni hitovi zbog kojih je većina ipak došla.

  Muziku podržava

  Instrumentalni uvodi u pjesme su maksimalno kratki – U2 udaraju odmah u kost – pjesme su izvedene energično i kratko s dužinski zanemarivim outrom što dokazuje da su izrasli na post-punk estetici. Pjesma “I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight” je izmijenjena gotovo do neprepoznatljivosti, a “Stay (Faraway, So Close)“- izvedena jedino uz The Edgea na akustičnoj gitari i Bonov vokal – dokazuje da su U2-ovci majstori koji i na koncertu stadionskih proporcija mogu napraviti intimnu atmosferu.

  63.000 okupljenih oduševljeno reagira na Bonovo recitiranje Gundulićevih stihova “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” (na engleskom i hrvatskom), a nisu izostali ni njegovi mirovni recitali, pogotovo u vezi s Aung San Suu Kyi u čiju čast je odsvirana “Walk On“. U “Beautiful Day” umeću fragment pjesme The Beatlesa “Blackbird“, a “One” posvećuju onima ‘kojima su hladne ideje slomile topla srca’.

  Fanovi zagriženi za stariji materijal došli su na svoje prilikom monumentalnih izvedbi “Where The Streets Have No Name“, “With Or Without You“, “Pride (In The Name Of Love)” i “Unforgettable Fire“.

  Ovakav koncert u Hrvatskoj je velika rijetkost. Ovdje se ne radi samo o vrhunskom glazbenom spektaklu već i o vrlo važnom društvenom događaju kojeg je nemoguće prepričati riječima, njega je nužno vidjeti i čuti, osjetiti i jednostavno se prepustiti. I bilo je i vrijeme za ovakav događaj – dovoljno dugo smo preslušavali njihove albume, čitali knjige o njima, slušali razne cover-sastave, gledali DVD-e, pa čak i odlazili na ‘njihove koncerte’ u kino. Vrijeme je i bilo za pravu stvar, za nezaboravnu večer sastavljenu od 23 pjesme i dva sata vrhunske svirke.

  Kad je prije devet godina legendarni Ray Charles održavao koncert u Splitu, reklama s kojom se njegov nastup najavljivao bila je ‘ako propustite njegov koncert on će vam oprostiti – ali hoćete li vi oprostiti sebi?’ Isto pitanje ćete se sigurno upitati ako ste propustili koncert U2-a. Larry, Adam, Bono i The Edge će vam sigurno oprostiti. Ali odgovor je također siguran – vi sebi oprostiti nećete nikada. Nikada!

  Set lista, 9. kolovoza, 2009.:
  Breathe
  No Line On The Horizon
  Get On Your Boots
  Magnificent
  Beautiful Day
  Elevation
  One
  Unchained Melody
  Until The End Of The World
  Stay (Faraway, So Close)
  Unknown Caller
  The Unforgettable Fire
  City Of Blinding Lights
  Vertigo
  I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight
  Sunday, Bloody Sunday
  Pride (In The Name Of Love)
  MLK
  Walk On
  Where The Streets Have No Name
  -bis-
  Ultra Violet (Light My Way)
  With Or Without You
  Moment Of Surrender

  Video – “Breathe
  Video – “Beautiful Day
  foto: Matej Grgić i Tomislav Capan
  Fotografije s koncerta objavljene su u našoj foto galeriji.

  460 Shares
  Muziku podržava