Šteta, pjesme su im predobre

  1540

  Yammat

  Datum i vrijeme: Utorak, 14.12.2004. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Aquarius klub – A2 Zagreb , Aleja Matije Ljubeka bb

  Konačno, nakon što su prošle 4 godine od njihovog prvog hit-singla “Putujem” grupa Yammat održala je promociju svog izvanrednog prvijenca “Plan B” u Zagrebu. Odličnim radovima pobudili su ogroman interes publike, što je rezultiralo rasprodanim koncertom. Vijesti s koncerata u Puli i Istarskom klubu u Zagrebu su obećavale. Prepun Aquarius je gorio u iščekivanju, a onda je počelo…

  …i vrlo brzo je postalo očito da je pred Yammatovce postavljen pretežak zadatak. Demonstrirali su da su jedan sjajno uvježban bend, s vrlo talentiranim i sposobnim muzičarima, i originalnim, kvalitetnim pjesmama… i tu priča staje. Potpun nedostatak komunikacije s publikom, nemogućnost podizanja publike, duge pauze među pjesmama… S druge strane, izvlačio ih je nevjerojatno šarmantan osmijeh frontwomanice Ivane. Sve u svemu, ipak nisu uspjeli ostvariti atmosferu zbog koje su ljudi došli na koncert.

  Volio bih reći da je doživljaj bio jednak slušanju CD-a na liniji kod kuće, ali ne mogu jer se za to pobrinuo ton-majstor. Prve dvije trećine koncerta (dvije trećine!!!!) je razglas brujao na bilo kakav pokušaj bas gitariste da odsvira nešto malo glasnije, a razlijegala se i predivna mikrofonija koja je pomješana s pretihim elektronskim bubnjevima i uopće isključenom (?!) violinom davala prekrasnu šupljikavu harmoniju. Upitna kvaliteta tonca došla je do najboljeg izražaja kad je na molbu gitariste za pojačanjem bubnjeva u monitoru sve skupa rezultiralo petminutnom stankom dok se uopće pronađe tonac za monitore! Situaciju je najbolje dočarala gotovo plačna molba Ivane: “Pa, molim vas, neka nam neko sredi zvuk na stageu!“.

  Muziku podržava

  Sad izlazi na vidjelo ‘pogrešan’ način probijanja Yammata na hrvatsku glazbenu scenu. Naime, oni su se probili odličnim, izvrsno produciranim singlovima, a preskočili su onu bitnu stepenicu nastupa kao noname bend po malim klubovima. Sinoć se pokazalo kako im nedostaje ta sposobnost komunikacije s publikom, kako nemaju raspored pjesama koji bi držao koncert dinamičnim, kako zbog neorganiziranosti imaju preduge pauze među pjesmama. ‘Fali im utakmica u nogama’.

  Ali, sve to nije bitno. Bitniji faktor su odlične pjesme i talentirani muzičari, iskustvo će doći sa svirkama. Gotovo sam siguran da će koncert Yammata, već kad ih sljedeći put vidimo, biti jedna potpuno druga priča, u kojoj neće glavnu ulogu igrati katastrofalan tonac, nego dobro uigrani članovi benda s kvalitetnim planom i fantastičnim izvedbama, jer oni to mogu.

  Muziku podržava