Mayalesovo Sunce uzdiglo se iznad Tvornice

  738

  Mayales

  70Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 20.4.2018. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture Zagreb , Šubićeva 2

  Mayales i svo njihovo veličanstvo jučer su mazili i pazili publiku Tvornice. Prizvuk prošlog vremena, detaljne, višeslojne strukture iznesene od strane vrhunskih muzičara i publika koja razumije njihovo stvaralaštvo – recept za predivnu večer punu ljubavi. Iako je bilo najavljeno da HTV snima koncert i da je početak u 21 sat, publika je još neko vrijeme pristizala te Mayalesi izlaze pola sata kasnije. Pristojno popunjena Tvornica i više je nego spremna i avantura može početi.

  Mayales, foto: Leonora Bedić
  foto: Leonora Bedić

  S ”Među Tajnim Tajnama” otvaraju koncert, prvom pjesmom sa zasluženo hvaljenog albuma ”Simbol Za Sunce”. Koliko divno otvara album, tako je otvorila i koncert. Fino uljuljkivanje u sljedećih malo više od sat i pol koji će prebrzo proći. Pjevača Petra Beluhana, kao ni bend, nije se najjasnije čulo, ali Mirčetina magija osvaja hoćeš-nećeš. Do sljedeće pjesme sve je uštimano. ‘Idemo na ”Malenu” odmah!’, veselo će Beluhan prije nego što se prepusti pjesmi. ‘Danas je petak, al’ mi ćemo odsvirat’ ”Srijedu”’, nastavlja on prije sljedeće pjesme, a publika nema baš ništa protiv. Trema jenjava, Beluhan svojom pozitivnom energijom, pomalo sramežljivim osmijehom i simpatičnim plesom pojačava povezanost s publikom. ‘Ženi mi je rođendan, nisam joj kupio poklon, zato Renata, sretan rođendan!’ romantično će Petar, baš prije izvedbe ”Danas Smo Happy”, ispričavajući se tako zbog silnih obaveza uoči koncerta.

  Slijedi ”Najbolji Smo”, zabavna stvar s apsolutno istinitim refrenom, jer Mayales je uistinu jedan su od najboljih bendova koje imamo. Pjevač se nastavlja šaliti s ‘Jeste vidjeli ovo j****ko držanje mikrofona tijekom nastupa?’. U tom trenutku sjetio sam se odličnog mu bijelog odijela koje je nosio tijekom nastupa u MIMO-u. Naravno, nije sve u vizualnoj prezentaciji, ali dakako da si Beluhan može dopustiti da bude manje skroman i po tom polju. 

  Muziku podržava

  Mayales, foto: Leonora Bedić

  U nizu pjesama s novog albuma, ubačena je ”Jučer Je Teško” s albuma ”2”, a Tvornica je jako dobro reagirala na talent i više dionice back vokala Nikoline Kovačević. Slijede krasna ”Dođi Tu”, jedan od osobnih favorita i osjećaj čiste sreće što sam ovdje. Prva gošća večeri izlazi pred publiku na pjesmi ”Simbol Za Sunce”. Divna Valerija Nikolovska iznenadila je Tvornicu i dodatno ojačala euforiju za sljedećima pjesmama. Dolazi famozna ”Roadie”, osobni favorit. Duša je podivljala. Čisto uživanje. Tko do sada u publici već nije potpuno uključen u stvar definitivno ne zna što propušta. Beluhan više pjeva zadnji refren nego na studijskoj verziji, što fantastično sjeda, kao točka na i ove uzbudljive izvedbe. 

  Mayales, foto: Leonora Bedić

  Uslijedio je blok starijih pjesama koji otpočinju s ”Virtual Baby”. Iako pomalo očekivano, ali više s nadom da će se to zbilja i dogoditi na pozornicu izlazi Yaya i počinje ”Ti Dobro Znaš Kome Pričam”. Snaga njezinog prisustva preusmjerava svu pažnju na nju. Tajanstveno, dostojanstveno i sa stavom. Zavodljiv, dobro poznat glas, priča nam priču, a ti slušaš 100% pozorno. Povratak u prošlost nastavlja se s ”Toliko Smijeha”, komunikacijom s publikom na ”Još Ti Uvijek Mogu” i ”Brundaj Joško”, svih redom s drugog im albuma.

  ”Bum Bum Bum” bio je pravo iznenađenje. Crvenim svjetlima, jačim ritmom, Beluhanovim dubokim stihovima, stvorena je sjajna, hipnotizirajuća atmosfera. ”Muving” nije baš rasplesao publiku, ali drži interes. Uz najavu približavanja koncerta kraju kreće i kratko predstavljanje benda. Da ponovimo gradivo, ovu travanjsku večer uto ljepšom učinili su uz frontmana Petra Beluhana, Jura Ferina na klavijaturama, Edi Grubišić Cipal na bubnjevima, Roni Nikolić iz NLV-a na basu i majstori Pavle Miholjević, Luka Geček i Vlado Mirčeta na gitarama te Nikolina Kovačević na back vokalima. Pomišljam, ‘ma kakav kraj već, čovječe’ i dok razmišljam o bisu i o tome kako želim čuti ”Od Ljubavi”, kreće, također jedna od favorita, pjesma ”Most”. Predivnim tekstom i nježnim melodijama ove pjesme Mayalesi polako privode kraju svoj drugi koncert u velikom pogonu Tvornice. 

  Mayales, foto: Leonora Bedić

  Publika želi više, prolomio se koji ”Hoćemo još, hoćemo još!” i naravno, Tvornica to i dobiva. Mayales časti zlatnim notama istoimene pjesme, ali najveće iznenađenje večeri tek dolazi uz Beluhanovu najavu ‘Ugasite svjetla, imamo iznenađenje!’. Isprva nisam ni shvatio, ali da, iz tmine izlazi predivna Natali Dizdar. I pjeva ”Od Ljubavi’‘. To je to. Naprosto sjajan spoj. Najavljuju i gostovanje Mayalesa na njenom velikom koncertu 12. svibnja u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Može li bolje? Da bi zaokružili cijeli album, koncert su završili ”Što Je Ostalo Od Nas”. 

  Mayales, foto: Leonora Bedić

  Zamjerila im to publika ili ne, što su album ”Simbol Za Sunce” odsvirali gotovo u cijelosti i tako pružili manje mjesta starijim pjesmama, za to postoji sasvim opravdan razlog. Svaki album grupe Mayales priča je za sebe. Isti bend, ali neki novi početak. ”Simbol Za Sunce” novi je Mayales. Album je napravljen da se sluša u cijelosti i zato mi je i drago da je tako i izveden uživo. Sve zajedno, odsvirano je 12 pjesama s novog albuma i 8 ‘starih’ tvoreći zapravo idealan omjer. Međutim, ne mogu se oteti dojmu da nisam dobio dovoljno sinoć. Možda je u pitanju (pre)velik apetit za njihovom glazbom, možda je nedostajala koja pjesma s prvog albuma, teško je reći, ali bez obzira dojam ostaje očekivano izrazito pozitivan.

  Mayales kao sastav, cijeli je paket. Ono publici vidljivo zapravo samo vrh jedne sante leda, ispod koje stoji tisuće i tisuće pjesama koje je bend slušao i time sagradio jedinstveni pregled kvalitetne glazbe poput one The Beatlesa, Tame Impale, The Beach Boysa ili Becka. Navedeno nije nimalo lak zadatak, s obzirom da je svaki od navedenih bendova strahovito kompleksan za analizu, a Mayalesi ih razumiju u srž.

  Mayales, foto: Leonora Bedić

  Zvuk koji su Mayales kreirali rezultat je 20 godina razvoja, utjecaja The Beatlesa i The Beach Boysa, mnogo truda i vremena uloženog u pjesme. Glavna prednost koju imaju u usporedbi s drugim hrvatskim i onim izvođačima i sastavima iz regije je pomno biranje progresija čime nastaje jedan cijeli spektar boja koje se mogu čuti. Također, prednjače i po pitanju aranžmana, dok vokale slažu inteligentno spajajući ih s vrhunskim tekstovima, toliko jakim, da koliko god puta ih poslušali, iznova ćemo izvuči novo značanje ili poantu.

  U zadnjoj zahvali na koncertu, Petar Beluhan je rekao, ‘Ovo je veće od nas’. E, nije Petre, nije. Preskromno to zvuči. Barem meni osobno, oni su bend koji se značajno izdiže iznad estrade. To što radi Mayales, uživo i u studiju, u najmanju je ruku oduševljavajuće. Zato s veseljem priželjkujemo svaku sljedeću svirku.

  Set-lista:

  1. Među Tajnim Tajnama
  2. Malena
  3. Srijeda
  4. Danas Smo Happy
  5. Najbolji Smo
  6. Jučer Je Teško
  7. Dođi Tu
  8. Simbol Za Sunce
  9. Roadie (feat. Tereza Kesovija) 
  10. Virtual Baby
  11. Ti Dobro Znaš Kome Pričam
  12. Toliko Smijeha
  13. Još Te Uvijek Mogu
  14. Brundaj Joško
  15. Bum Bum Bum
  16. Muving
  17. Most

  —–

  1. Zlatne Note
  2. Od Ljubavi 
  3. Što Je Ostalo Od Nas
  124 Shares
  Muziku podržava