Kryn & Pale Origins: metal srijeda @VIB

  311

  Kryn i Pale Origins

  Datum i vrijeme: Srijeda, 4.12.2019. @ 0:00
  Mjesto održavanja: Vintage Industrial Bar Zagreb , Savska ulica 160

  Nedavno sam otkrio Kryn preko YouTubea, točnije preko kanala Jared Dines, s jednim od njihovih posljednjih singlova “Risset” i malo je reći da su me spot, a još više pjesma vrlo ugodno iznenadili. Ne znam da li me na prvo slušanje više oduševila uvodna melodija u stilu Paradise Losta iz najboljih dana, izvrsna zvučna “slika” u stilu Fear Factorya ili besprijekorna vokalna izvedba refrena kvalitete i s tragovima stila David Draimana. Uz sve ove usporedbe vezane superlativima Kryn su kroz pjesmu uspjeli zadržati svoj stil, nešto njihovo i prepoznatljivo, ne utopiti se u stilovima navedenih glazbenika. Vrhunska pjesma, vrhunski singl!

  Ugodno iznenađen, proučio sam što su do sada snimili i odlučio iskoristiti prvu sljedeću priliku čuti što nude, a posebno “Risset”, uživo. Nedugo zatim pružila se ta prilika u Vintage Industrial Baru, Kryin uz podršku Pale Origins – nije bilo dvojbe gdje će se ta večer provesti, nisam htio produljivati iščekivanje tog “resetiranja”.

  Pale Origins
  Foto: Silvije Novosel

  Prvi su se predstavili Pale Origins, zagrebački peteročlani, pretežno metalcore, bend koji u svojim pjesmama spajaju više žanrova žestokog zvuka. Kao najava nadolazećeg albuma ove godine izdali su singl “Tension“. Izašli su na pozornicu pred šačicu publike, ali su energičnom i čvrstom svirkom ubrzo dobro napunili prostor.

  Muziku podržava

  Krenuli su s “Introm”, i u nastavku uz odličan kontakt s publikom proveli nas kroz “Deathbreather”, “Ghost Unity”, “Madman’s Utopia”, “Metamorph”, “Divided Worlds” s nadolazećeg albuma, te “Structural Void”, “Tension” i za kraj “Departure”. Čvrsta, solidna svirka, dobar vokal, dobra energija, ako ste miljenici metalcorea i srodnih pravaca mogli bi vam se svidjeti. U svakom slučaju odlično su publiku zagrijali za nastup Kryna.

  Kryn
  Foto: Silvije Novosel

  Došao je red na Kryn, riječku žestoku četvorku, reinkarnaciju Downfalla. Početak uz solidan drum solo, i odmah iznenađenje, “Risset” kao prva pjesma. Zanimljivo, iskoristili su glavni “adut” na samom početku, vrlo hrabar potez. Nažalost, na prvoj pjesmi Karlov glas se slabo čuo, tonac je namještao zvuk, što je umanjilo gušt izvedbe ovog izvrsnog singla. Uslijedile su “Scars”, “The Silent”, “New Disease”, malo mirnija “Reminder” i nova pjesma “Waters” za nadolazeći album. Vokal i dalje kao da je bio pretih, kao i solo gitara, zvuk mutan, čini se da su Pale Origins imali bolji zvuk večeras, što nije neobična situacija jer je Kryn imao svog tonca koji nije bio na domaćem terenu.

  Nakon odličnih energičnih “Released”, “B.L.E.A.K.” i “Meditiva” čuli smo zanimljivu i vrlo dobru obradu “Hurt”, smještenu negdje između originala Nine Inch Nailsa i obrade legendarnog Johnny Casha. Regularni dio nastupa završili su sa “Epic”, još jednom novom pjesmom za nadolazeći album. Nakon “Hoćemo još!” izašli su na bis i izveli još jednu obradu, “Disturbed”, po meni očekivano.

  Kryn
  Foto: Silvije Novosel

  Iako je mutan i nedovoljno uravnotežen razglas za vrijeme Kryna umanjio doživljaj, nešto drugo mi je više pokvarilo doživljaj. Kryn su redom solidni glazbenici, od bubnjara, gitarista, basista i izvrsnog vokala, što su vjerujem najbolje pokazali kroz “Risset“, ali sveukupni dojam njihovog nastupa bio mi je da tijekom refrena gotovo svake pjesme zvuče kao već spomenuti Disturbed i David Draiman. To me podsjetilo na dva domaća također vrlo kvalitetna benda, neću ih ovdje imenovati, koji su imali sličan izazov, jedni se nisu mogli maknuti od Pearl Jama, a drugi se još uvijek ne mogu maknuti od Metallice.

  Kryn imaju odličan potencijal, solidni su glazbenici, i još su jedan u nizu dokaza da Rijeka ima odličnu metal scenu. Podsjetili su me i na riječki Father, svojim odličnim idejama, kvalitetom svirke i odličnom atmosferom, ali nadam se da će u potpunosti naći svoj zvuk, u koji su možda dobro zakoračili “Risset”-om, biti bolje sreće i bolje iskoristiti priliku nego Father, i uspjeti kao recimo danas globalno popularni Jinjer, jer su jednako kvalitetni i vjerujem da uz daljnji trud to i mogu.

  Kryn
  Foto: Silvije Novosel

  I na kraju, s obzirom da je svirka pala na srijedu, ovom prilikom hvala organizatoru i prostoru što je sve počelo u pristojno vrijeme, te je tako i završilo, nedugo iza ponoći, i dalo mogućnost dolaska i ljudima koji rade od ranijih sati sutradan, prateći tako primjer zapadnijih europskih koncertnih odredišta.

  Muziku podržava