Kontemplativni koncert irske glazbene čarobnice

  2793

  U uvijek romantičnom okruženju pulske Arene Sinead O’Connor preksinoć, 24. lipnja, je održala prvi koncert za hrvatsku publiku.

  Koncert je koju minutu nakon najavljenih 21 h otvorio Vava, pjesmom “Tristan da Cunha” s albuma “Soundtrack“, a nakon još jedne pjesme na pozornici mu se pridružio bivši kolega iz Laufera, Damir Urban, s kojim je otpjevao dvije pjesme Laufera, “Jezik otkinutih ruža” i “Mjesečev rog“, a ova potonja posebno je razveselila fanove, budući da ju je Urban godinama odbijao izvoditi.

  Ubrzo potom, Vava je završio nastup s “Bok, ljudi! Hvala na strpljenju!” te je uslijedila pauza dovoljno duga za puštanje nekoliko Sealovih pjesama preko razglasa i tri pozivajuća pljeska, dok se napokon oko 21:30 nije pojavila Sinead O’Connor.

  Dočekana pljeskom i usklicima publike, Sinead je započela koncert standardnom “The Emperor’s New Clothes” u pomalo ublaženoj akustičnoj verziji, te nastavila s isto tako često izvođenom “The Lamb’s Book of Life“, koja je potaknula grupicu nešto zagrijanijih fanova da se okupe i zaplešu pred pozornicom. Međutim, brza i prilično gruba intervencija redara pokazala je da će ovo ipak biti koncert ‘sjedećeg’ tipa, što se naposljetku pokazalo primjerenim tipu izvedenih pjesama.

  Muziku podržava

  Sinead je stvorila gotovo kontemplativnu atmosferu, kombinirajući pjesme biblijske tematike s posljednjeg albuma “Theology” s bitnijim pjesmama iz svoje bogate karijere (“The Thief of Your Heart“, “Three Babies“, “Black Boys on Mopeds“).

  Takvoj atmosferi doprinijelo je i to što je u komunikaciji s publikom, koja je popunila otprilike polovicu Arene, bila gotovo sramežljivo suzdržana, obraćajući joj se tek osmijesima i dvaput ponovljenim ‘Thank You!’ između pjesama. Publika joj to ipak nije pretjerano zamjerila, reagirajući na svaku pjesmu sa zasluženom toplinom.

  Vrhunac večeri predstavljala je, naravno, pjesma “Nothing Compares 2 U“, koju je Sinead tek odnedavno ponovno počela izvoditi, i to u ponešto izmijenjenom aranžmanu. Ta je izvedba napokon probudila i meštra od svjetlosnih efekata, koji se tek nakon toga odlučio angažirati, a na valu oduševljenja jahala je i izvedba “Downpressor Man“, iz Sineadine reggae faze, poprimivši gotovo trijumfalan karakter.

  Atmosfera je ostala neizmijenjena i za posljednje dvije pjesme (“Thank You For Hearing Me“, “The Last Day of Our Acquaintance“) te je bis, koji se sastojao od snažne a capella pjesme “I Am Stretched on Your Grave” i njezinog prvog hita “Troy” predstavljao šećer na kraju jedne više nego zadovoljavajuće glazbene večeri.

  Sinead je usprkos povremenim problemima s mikrofonom i ponekom ne baš savršeno uštimanom gitarom s predanošću i toplinom izvela čak sedamnaest pjesama i dokazala da je njezin glas, iako nešto češće pribjegava šaputanju nego prije, i nakon više od dvadeset godina sposoban opčiniti publiku.

  Set lista:
  The Emperor’s New Clothes
  The Lamb’s Book of Life
  The Thief of Your Heart
  Never Get Old
  Jeremiah (Something Beautiful)
  6.Three Babies
  Dark I Am Yet Lovely
  Black Boys on Mopeds
  This is to Mother You
  What Doesn’t Belong To Me
  Whomsoever Dwells
  Nothing Compares 2 U
  Downpressor Man
  Thank You For Hearing Me
  The Last Day of Our Acquaintance
  -bis-
  I Am Stretched On Your Grave
  Troy

  izvještava: Marija Marčetić
  foto: Jutarnji.hr

  Muziku podržava