Žestoka prva večer uz old school Hladno pivo

  2692

  Hladno pivo – 30 godina karijere

  80Kn – 140Kn
  Rasprodano
  Datum i vrijeme: Petak, 2.3.2018. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Dom sportova – mala dvorana Zagreb , Trg Krešimira Ćosića 11

  Izvještava: Domagoj Justament

  Tridesetogodišnjicu karijere zagrebački punkeri Hladno pivo ovjekovječili su ultimativnom kompilacijom najvećih hitova koja uključuje i njihov zadnji izdani album “Dani zatvorenih vrata”. Kao krunu jubilarnoj obljetnici, odlučili su održati dva koncerta u Domu sportova, no različitih formata. Prvim koncertom, naziva Old School, zamisao benda bila je vratiti se u devedesete godine prošloga stoljeća te obuhvatiti hitove s njihova prva četiri albuma – “Džinovski”, “G.A.D.”, “Desetka” i “Pobjeda”. Osim vremeplova u mlađe i ‘nekomercijalne’ dane benda, ideja je bila i podsjetiti, odnosno upoznati publiku s povijesti benda te kako su dosegli vrh hrvatske punk scene. Dan iza prvog, održat će se ‘klasičan’ koncert, koji će sadržavati najveće hitove čitave karijere benda.

  Kao predgrupa odabran je samoborski hardcore punk bend Deafness By Noise koji su svirku započeli po planu oko 20:30, doduše pred gotovo praznom dvoranom. Do kraja nastupa publika se polako počela skupljati, a kad se Hladno pivo popelo na pozornicu, oko 21:30, Dom sportova je bio pun, što ni ne čudi s obzirom na to da su oba koncerta rasprodana još prije više od tjedan dana.

  foto: Božidar Breški
  Muziku podržava

  Hladno pivo koncert su započeli čestom uvertirom, a ujedno i pozdravom publici, pjesmom “Dobro veče”. Odlično raspoloženje publike, dodatno potaknuto napetim iščekivanjem koncerta, vidjelo se već na samom početku svirke – klasičan punkerski pogo dominirao je prvim redovima do pozornice. Prvih jedanaest pjesama bend je odsvirao bez njihovog klavijaturista Milka Kiša, zvanog Deda. Tek na pjesmi “Tišina” Mile Kekin najavio je Dedu kao jedan od razloga zbog kojih je bend otišao u komercijalan smjer. Nakon “Tišine” na red je došla i jedna nikada studijski snimljena stvar, a to je uglazbljeni sonet Antuna Gustava Matoša – “Utjeha kose”, dok su se saksofonist i trubač pridružili na pjesmi “Kad ti život udahnem”, s albuma “Pobjeda” kojim je bend krenuo u svom glazbeno najprepoznatljivijem smjeru.

  Na satiričnoj pjesmi “Bačkizagreb stuhpa šeja” bendu se pridružio frontman Brkova, poznatiji nadimkom Shamso 69, koji je uz Kekina skakao po pozornici i pjevao refren. Žestok ritam pomalo je splasnuo uz laganiju stvar “Motor” koja je označila polovicu koncerta te poslužila kao intermezzo kako bi publika došla do zraka i na trenutak se odmorila.

  foto: Božidar Breški

  Iako su se u ovom dijelu koncerta bazirali na nešto ‘novijim’ starim stvarima, bend se ponovo vratio na pjesme s prvog albuma “Džinovski” pa su se tu našle i “Trening za umiranje”, “Princeza”, “Čelične zavjese”, “Pjevajte nešto ljubavno” i, jako rijetko izvođena, “Sarma”. Također, odsvirali su i himnu punk generacije “Für immer Punk”, svojevrsnu obradu pjesme “Forever Young” njemačke pop skupine Alphaville. Kako bi dodatno zabavio publiku, gitarist Zoran Subošić – Zoki, dio pjesme svirao je koristeći Kekinov mikrofonski stalak.

  Nakon završetka glavnog dijela koncerta, priličnog bogatog pjesmama, dečki su se vratili za bis te odsvirali “Rigoletto” koji je umjesto Kekina otpjevao frontman predgrupe Deafness By Noise – Krmpa. Tu su se još našli i hitovi poput Marihuane i Buba Švaba, te za sam kraj bend je pozdravio publiku ljetnim hitom “Roštilj”. Koncert je završio nešto iza 23 sata.

  foto: Božidar Breški

  Sat i pol svirke ne zvuči puno, no treba uzeti u obzir da je bend odsvirao trideset i tri pjesme koje su, doduše, tipično kratke za punk glazbu. Bitno je naglasiti i da je, ujedno i možda najkultniji, album “Džinovski” bio najzastupljeniji – samo s njega odsvirali su četrnaest od devetnaest pjesama. Sve u svemu, prilično solidan nastup, već sada kultnog zagrebačkog benda Hladno pivo, obilježio je početke njihove tridesetogodišnje karijere kojim su pokrili većinu hitova s njihova prva četiri albuma objavljena između 1993. i 1999. godine. Sada samo ostaje vidjeti što će nam bend prirediti na drugom dijelu koncertne obljetnice karijere.

  Setlista:

  Dobro veče
  Narcisoidni psi
  A, što dalje…
  101
  Marginalci
  Zakaj se tak oblačiš
  Studentska
  U ritmu dlakave guze
  MTV
  Šef gradilišta
  Maderfakersi
  Tišina
  Utjeha kose
  Usamljeni u gomili
  Kad ti život udahnem
  Bačkizagre stuhpa šeja
  Tamburaši
  Svi smo ga mi voljeli
  Motor
  Trening za umiranje
  Princeza
  Sarma
  Čelične zavjese
  Debeli
  Politika
  Nema više…
  Šank
  Ne volim te
  Pjevajte nešto ljubavno
  Für immer Punk
  Odjava programa

  Bis:
  Rigoletto
  Marihuana
  Buba švabe
  Pijan
  Roštilj

  Muziku podržava