CocoRosie – queer anđeli u zatvaranju kulturnog Zagreba

  2929

  Avangardni pop duo sestara Casady, čija umjetnička imena i krase spojenicu CocoRosie, oduševio je dupkom punu dvoranu Teatra &TD. Sierra i Bianca popraćene dvojicom multi-instrumentalista, u službi ritam sekcije i puhačke podrške, počele su sitno iza 21 h.

  Odmah su preuzele stvari u svoje ruke, stišale žamor, pokrenule seriju aplauza i opasno zakuhale temperaturu u ‘velikoj’ dvorani. Pokazale su osebujan izričaj, snažan stav u sukobu s krhkim vokalima i svoje viđenje scenskog nastupa te objasnile zašto su riječi poput queer, freak folk, avangarda česte u tekstovima koje ih opisuju.

  Našem auditoriju prepoznate još 2003/04. nosećom pjesmom soundtracka Lukas Moodyssonovog filma “Lilja 4-ever” imena Lyla (Lilja) gdje pjevaju o izrabljenoj curi iz Rusije iako se često povezuje iste s Jugoslavijom (“Where was I from you said / You guessed Yugoslavia / It’s not Yugoslavia at all“). Podsjetiti se možete na last.fm-u.

  Nakon toga objavljuju svoja tri albuma “La maison de mon reve”, “Noah’s Ark” i “The Adventures of Ghosthorse and Stillborn” s kojih smo imali prilike uživo osjetiti što su cure htjele reći. Kad govore, u prenesenom smislu, velik dio poruka je namijenjen vlastitoj seksualnosti autorica gdje promoviraju svoja istraživanja koja poprilično obilježavaju nastup i dodatno dižu interes publike.

  Da se vratimo na multiinstrumentalnost iz uvoda – kao što je to već znano, Sierra Casady je odgovorna za pjevanje gdje se mora istaknuti prekrasan vokal kojeg katkad sramežljivo nudi te sviranje gitare, harfe i klavira s čime nema problema, ali joj ipak za glavno oružje služi vokal. Starija se sestra Bianca osim pjevanja koje je ponekad izgledalo kao šaputanje kakvog post hip-hop (ako takvo što postoji) držala i sviranja bubnjeve vlastite izrade i inih zvukovnih igračaka.

  Sierrin anđeoski vokal i avangarda prilično podsjeća na Antonya (Antony and The Johnsons) koji je i inače njena fascinacija. Nakon sat i pol dirljivog nastupa u koji je uključen i bis, cure su se oprostile, na hrvatskom zahvalile i dopustile odlazak na Dinosaur Jr.

  Muziku podržava

  Istu večer, nekoliko kilometara dalje, na repertoaru je bio i Dinosuar Jr. čiji se start očekivao u 22:30 kao znak suradnje zbog koncerta CocoRosie. Mnogi zainteresirani su se tako nakon milosrdnih sestara i uputili prema Boogaloou kao što je to učinio i naš fotograf koji je unio život u ovaj članak.

  Nastupom CocoRosie, muzička jedinica Teatra &TD kreće s ljetnom pauzom, a publika se za jesen stigne dovoljno zagrijati za novu seriju kvalitetnih koncerata koje smo imali prilike gledati kroz ovu godinu. Ako kojim slučajem ekipa Queer fest čita ove retke – ovo je muzički projekt kojeg želite u svojem programu.

  foto: Matej Grgić

  Muziku podržava