1000mods dokazao da možeš napuniti koncerte čak iako si grčki stoner bend u 2022.

    3104

    1000mods + The Well

    100Kn – 120Kn
    Datum i vrijeme: Ponedjeljak, 13.6.2022. @ 20:00
    Mjesto održavanja: Močvara Zagreb , Trnjanski nasip bb

    Prošlo je već neko vrijeme otkad sam posljednji put bila na klupskom rock koncertu, međutim, sinoćnji gosti Močvare – najavljivani još od nesretne 2020. – bili su sjajna prilika da ispravim sebi nanesenu nepravdu. Naime, grčki stoner rock bend 1000mods nakon pet godina vratio se u Zagreb povodom turneje “Youth of Dissent”.

    1000mods je heavy stoner psihodelična četvorka koju mi je YouTubeov algoritam prije par godina počeo milom i silom nametati kao sljedeću preporuku za slušanje – zagrizla sam mamac i nisam požalila. Tada sam počela otkrivati da ovaj grčki bend slovi za jedan od najrelevantnijih europskih bendova svog žanra, kao i da broji višemilijunske preglede na YouTubeu što je zapravo big deal  uzmemo li u obzir da je riječ o alternativnom bendu koji djeluje u danas ne toliko popularnom žanru. Bend je zagrebačkoj ekipi došao povodom predstavljanja svog aktualnog, osmog po redu albuma “Youth of Dissent”, a kao posebne goste doveo je teksašku trojku The Well čiju je svirku pratila već gotovo napunjena Močvara.

    The Well je psych metal trio iz glavnog grada Texasa, Austina kojeg točno mogu zamisliti na uznojenim koncertima u američkim podrumskim birtijama. Žestoki teksaški trio iza sebe ima tri albuma s kojih su se sinoć najviše istakle pjesme “Mortal Bones” i “Raven”. Sve u svemu, bend je pokazao da nije samo predgrupa koja pred dolazak headlinera krati vrijeme za cca 10 ljudi u publici, već zajebani act koji je sasvim solidno sazreo za solo koncert. Ovo je dokazala i jaka reakcija već gotovo punog Pogona zbog čega mogu kazati samo jedno, a to je da na ovom bendu valja držati oko – pogotovo ako ste ljubitelj vintage doom zvuka sedamdesetih.

    Muziku podržava

    Kao što sam već rekla ranije – 1000mods je bend koji mi je do svega prije par godina prolazio ispod radara, no sudeći po sinoćnjem odazivu, ja sam ta koja pada s Marsa – bend ima već poprilično veliku i odanu bazu fanova u Hrvatskoj. Bend je uvelike inspiriran Black Sabbathom što se jasno čuje u doom rifovima, ali postoji puno drugih utjecaja i stilova od imena kao što su npr. Red Fang, Kyuss, ma osjeti se čak i malo Earthlessa.

    Koliko god bila okorjeli introvert koji uvijek priželjkuje osigurani osobni prostor, moram istaknuti da je bilo lijepo doživjeti da je “čovjek na čovjeku” na ovakvom tipu koncerta – pomalo me to vratilo u stare srednjoškolske dane kada smo svi bili malo više divlji, nezreli i bezbrižni; ovaj osjećaj dodatno je pojačala neizbježna šutka koja se tijekom koncerta proširila na gotovo polovicu prostora. Publika je u samom startu svirke jedva dočekala teške stoner rock rifove koji su bili puni nejasnih, natripanih tonova. Unatoč na momente nesnosnoj znojavi, Močvara se pokazala kao pun pogodak od lokacije za 1000Mods: psihodelične bluesy melodije dovele su publiku u stanje nalik onom na acid tripu, svjetla su atmosferično bljeskala te osvjetljavala čas Močvarne tamne zidove, čas energične Grke koji su se ljuljali u središtu pozornosti sveg ovog… Glazba je zaista preuzela glavnu riječ i oblikovala svoje okruženje – vrhunac je nedvojbeno doživljen na jedva dočekanoj “Vidage”, vjerojatno najpoznatijoj pjesmi koju su grčki stoneri mudro čuvali za zadnje 3 stvari.

     

    Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

     

    Objavu dijeli 1000MODS (@1000mods)

    Ono što je ipak malo pokvarilo cjelokupno iskustvo bio je – loš razglas. Vokal se nakon prve dvije pjesme, pa manje-više do kraja koncerta gotovo pa nije ni čuo. Ne znam gdje je zapelo, no primijetila sam zbunjene izraze lica u publici, pa čak i znakovite poglede pjevača Dani G.-a u pokušaju uspostavljanja komunikacije s toncem, međutim, njegov glas počeo je malo više dolaziti do izražaja tek pred sam kraj giga.

    Šutke, headbenganje i vrištanje stihova pjesama sinoć su pokazali da rock nije mrtav – koliko god se ova tvrdnja danas sve češće iznosi. Sve dok je bend nabrijan, kompaktan i uigran, reach se može ostvariti – makar bila 2022., doba TikToka i riječ o random bendu iz Grčke.

     

    Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

     

    Objavu dijeli 1000MODS (@1000mods)

    Naslovna fotografija: Instagram 1000mods

    0 Shares
    Muziku podržava