Veliki obljetnički koncert grupe Vatra pred samim je vratima. U planer si zapiši 5. travnja jer će bend tada održati koncert u zagrebačkom Domu sportova i njime obilježiti velikih 20 godina benda.

Kroz dva desetljeća Vatra je objavila devet albuma, osvojila niz Porina, Crnih mačaka i drugih nagrada, izbacila hrpu hitova koji su obilježili njihovu karijeru i domaću glazbenu scenu, a uz sve to stigli su i prijeći na stotine tisuća kilometara kako bi sve do danas održali na tisuće nastupa.

Za ‘XX koncert’ frontman Ivan Dečak najavio je ‘vatromet’ emocija uz pregršt iznenađenja tijekom večeri, a uz to itekako lijepa vijest je i objava novog, desetog albuma u karijeri koji izlazi upravo na sam dan svirke.

Za ovaj veliki koncert spremili smo ti i povoljnije ulaznice koje možeš nabaviti putem našeg FanCluba, a koje su točno pjesme u pitanju i što nam je Dečak ispričao o njima pred 20. obljetnicu, provjeri u ovotjednoj ‘dekonstrukciji’:

1“Tango”

Nastala je kao prva od nekoliko pjesama s albuma “Zmajevi na vjetru”, napisanih na klaviru. Nakon što sam završio glazbenu školu za klavir, isti nisam taknuo gotovo 20 godina i onda me počelo kopkati da makar jednu pjesmu skladam na klaviru. Imao sam stari sint Roland U20 (sada sam ga reparirao u potpunosti i ne bih ga se riješio nikada), a kako na njemu nije radila većina tipki, mogao sam koristiti samo nekoliko njih, pa sam se počeo igrati sviranjem oktava i vrlo brzo nastala je glazbena tema koja me jako furala na ples, tako da sam istovremeno započeo pisati tekst na kojim bih sve mjestima zaplesao sa osobom do koje mi je stalo… U prvotnoj verziji tramvaj na čijem krovu smo se držali za vodove trebala je biti moja trešnjevačka dvanaestica, ali je zbog likvidnijeg izgovora na kraju vrhnje pobrala četrnaestica…

2“Jantar”

Pjesma koju sam napisao u trenutku kada sam postao roditelj prvog djeteta. Doslovno, u periodu opijenosti činjenicom da smo stvorili novi život, nešto veće i bitnije od svega što ću u svom životu napraviti. Pjesmu sam skladao za svega 3-4 dana, onih u kojima su, nakon poroda, majka i dijete još u bolnici. Skladati pjesmu u tako kratkom roku u mom je slučaju nestvarno brzo, uzmemo li u obzir da sam u svojoj dosadašnjoj karijeri u roku od nekoliko dana skladao svega nekoliko pjesama. Naknadno će “Jantar”, zbog upotrebe riječi/pojma Leonidi, zapravo postati pjesma/posveta, uz moju kćer, i Leu, mom sinu, a da toga u trenutku kada sam je skladao nisam uopće mogao biti svjestan.

3“Gorim”

Moja najbrže skladana pjesma ikada. Sjećam se svoje srednjoškolske sobe i plavog kauča na koji sam sjeo sa svojom akustičnom gitarom, a nakon jedne, meni iznimno mučne životne situacije. Glazba i tekst jednostavno su izletjeli iz mene i nakon 10-ak minuta pjesma je bila u potpunosti gotova, a ja sam se osjećao izliječeno!

4“Nama se nikud ne žuri”

Nastala je kao reakcija na gubitak osobe koju sam poznavao, jedno vrijeme i prijateljevao, pa se zbog života i obaveza koje donosi isti, jednostavno udaljio… Pjesma međutim nije žalopojka, već oda životu i čarobnoj planeti na kojoj gostujemo tako kratko.

5“Vrati se”

Naš prvi singl ikada! Pjesma s kojom zatvaramo svaki naš koncert na kojem smatramo da je publika zaslužuje. Ta je pjesma u vjećnoj mijeni, nikada ju ne odsviramo na isti način, ona je odraz energije s kojom nas je publika napunila na koncertu i upravo zato ona je za nas nekako posebna, drugačija, svoja, bezvremenska.

314 Shares