Istina ili laž: Ivan Dečak

549

Nakon uspješnog premijernog predstavljanja koncepta intervjua ‘Istina ili laž’ u sklopu kojeg smo propitali Let3 o raznim glasinama i dilemama koje su nas ali i fanove morile, došao je red na drugi nastavak samo s drugim bendom.

Ovoga puta razgovarali smo s Ivanom Dečakom iz grupe Vatra kojeg smo upitali sve ono što nas je posljednjih nekoliko godina zanimalo. Kako o bendu, tako i o njemu samome…

Muziku podržava

Glavni povod novoga intervjua je dvodnevni, akustični i električni koncert Vatre u zagrebačkoj Tvornici kulture koji se sprema 19. i 20. svibnja.

Priča se da su vam zabunom obrisali cijeli drugi album i da ste ga morali snimati iz početka. Ako je to istina, što se točno dogodilo?
Nakon dugotrajnog procesa snimanja i života u izolaciji na otoku Krku, omaškom našeg tadašnjeg producenta, izbrisao se kompletan zapis višemjesečnog snimanja. Zato danas sa sigurnošću mozemo reći da smo izbjegli prokletstvo drugog albuma. Naime, ne samo da ga nismo snimili, već smo ga izbrisali.

Prilikom snimanja prvog albuma u Virovitici kola glasina da si lagao roditeljima da ideš u Zagreb na fakultet, a zapravo si s bendom ostao snimati album…
Na stanici bih ušao u vlak, a ekipa me čekala već na sljedećoj. Odmah zatim išli smo u kuću u kojoj smo instalirali studio za snimanje našeg prvog albuma. Nije to zapravo bila laž, već ekspedicija za koju sam mislio kako je najpametnije izvesti je tako. Bio sam mlad i neozbiljan, ali i danas bih ponovio isto.

Je li točno da si zbog profesionalnog bavljenja glazbom odustao od dva fakulteta?
Zapravo sam upisao fakultete kako bih doselio u Zagreb na, po meni, izvor svih glazbenih avantura. Bio sam uvjeren da ako želim jednog dana snimiti album i živjeti od glazbe, moram biti 24 sata fokusiran na glazbu. U toj maniri odlazio bih na fakultete sa slušalicama u ušima, kemijajući kako napredovati u svom glazbenom svijetu.

Postoje glasine da si u jednoj videoteci doživio pravu oružanu pljačku?
Kada sam priznao roditeljima da zapravo neću studirati te da namjeravam živjeti od glazbe, oni su mi učinili najveću moguću uslugu i rekli mi da slobodno krenem odmah sa samofinanciranjem. I tako sam krenuo sa svirkama u Prački i noćnim smjenama u videoteci. Jednu noć u videoteku ušetao je zamaskirani momak, uperio mi pištolj u glavu i ‘ljubazno’ zatražio novce. Pa tko bi ga odbio?!

Iako vam je jedan koncert u Požegi poslužio kao inspiracija da na povratku napišete pjesmu “Ima li budnih”, čuli smo da vam gazda tog kluba još uvijek duguje novac?
Nije nam dužan, što se nas tiče dobio je oprost, međutim nije bilo fer izigrati ekipu koja je pošteno odradila svoj dio posla i poslati nas u noć bez lipe za benzin. Ali eto, nastala je pjesma pa nije svako zlo za zlo. Ali ugovori su postali obavezna stavka u poslovanju.

Čuli smo da ti je nogomet još jedna strast. Je li istina da si se pokušao okušati i u nogometnoj karijeri?
Do četvrtog razreda srednje škole paralelno sam igrao nogomet i svirao u bendu, zatim je glazba utrčala u teren, a nogomet sjeo na klupu. Krajnji je doseg bila juniorska ‘karijera’ u klubu Mladost 127, igrali smo s Dinamom, Osijekom, Vartexom, bilo je superfora, ali glazba je odnijela pobjedu! Međutim, i danas u Gajnicama rekreativno trčim za loptom cca dva puta tjedno.

Neki kažu da su glazbenoj karijeri Vatre pomogle određene rodbinske veze, kako povezane s tobom, tako i u slučaju vašeg basista Tomislava…
To je državna tajna, a spise otvaraju i daju na uvid 2039., pa je najbolje strpiti se do tada.

Je li istina da vam gradonačelnik Virovitice svojevremeno nije pružio financijsku pomoć za snimanje jednog od albuma, iako je obećao to, ali i pronaći vam generalnog sponzora?
Grad Virovitica, Županija te mnogobrojni nepoznati mali, ali za nas veliki ljudi, Virovitičani, pružali su nam potporu od naših samih početaka.

Je li istina da ti je pjesmu “Alkohol” napisao netko drugi jer se te večeri kad je nastala popilo previše alkohola zbog kojega se ne sjećaš detalja?
Da, pjesmu je napisao drugi ja. Drugog sam dana, naime, pronašao papir s tekstom i akordima, ali zbog ubojitog mamurluka nisam si zahvalio do dana današnjeg. Pa eto koristim priliku i zahvaljujem si na Alkoholu. Živjeli!!

Proučavajući tekst “Mornarska majica” primjetili smo da ima dosta alegorija. Je li zaista u pitanju gay pjesma?
“Mornarska majica” posveta je svim ljudima koji su drugačiji i ne boje se to pokazati! Drugačiji ljudi čine ovaj grad, državu, kontinent, planetu ljepšim i zabavnijim mjestom za život.

Priča se i da ste jednu pjesmu u negativnom kontekstu posvetili Anđelu Jurkasu?
Samo ime daje naznaku kako je riječ o anđeoskoj osobi. Zašto bih mu onda ja posvetio išta negativno?

Je li istina da te s Aljošom iz Pavela i Miletom iz Hladnog piva vežu bliskije/druge veze, a ne samo glazbene?
Aljoši i Miletu sam vjenčani kum, usudim se reći i prijatelj. Veliko je bogatstvo i privilegija biti okružen takvim dečkima.

Svojevremeno se spominjala teorija zavjere da se za potrebe showa The Voice morao ‘umjetno stvoriti’ Ivan Dečak pošto Hrvatska nije imala mladu rock zvijezdu, koja je prema licenci showa morala biti u žiriju…
Nemam ti pojma, provjerim kod produkcije The Voicea pa javim u nekom drugom intervjuu. Ali sve je moguće, ipak oko nas navodno ima i reptila u ljudskom obliku.

Muziku podržava