Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. Pobjedu prošlotjednog glasanja odnio je Kažnjenička bojna i singl “Samo ga deri moj rođeni”. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1Lu Jakelić – “Sve o čemu sam šutjela”

Ambiciozna Lu Jakelić izbacila je svoj prvi album prvijenac “Sve o čemu sam šutjela”, na kojem se našao istoimeni friški singl. Nakon što su izašli singlovi “Vodiš me”, “Domine” i “Možda”, došao je red na pjesmu kojom se Lu “razotkrila”. “Singl prati istoimeni naslov albuma i mislim da je baš odraz soula i drugačijih, snažnijih tonova u mojoj glazbi. Obično je snaga u pisanju, ali u ovoj pjesmi tu je i taj bas, bubnjevi, jače izraženiji beat. Mislim da se čuje u njoj zašto je predvodnica albuma, koji je usput najslušaniji na streaming servisima u državi. Pa hajde, kaj čekaš ako još nisi poslušao”, poručuje vam Lu. Na albumu, na kojem su Lu i njen bend radili više od godinu dana, nalazi se sveukupno 12 stvari, uključujući i četiri prethodno spomenute pjesme.

2Miki Solus – “Melanija” 

Trumpova bolja polovica dobila je pjesmu. Miki Solus izbacio je singl “Melanija”, šaljivu pjesmu koja kombinira rap, gospel i disco. Spot je snimljen green-screen tehnikom, po uzoru na spotove Davida Hasselhoffa. Snimio ga je Tin Meze, montirao Adam Mišković, koji je s Mikijem zajedno režirao spot. “Nadam se da će pjesmu puštati DJ-evi jer je izrazito plesnog karaktera, a također se nadam da mi pjesmu neće s YouTubea skinuti američka vlada te da ću proći neokrznut, bez financijskih kazni”, rekao je Miki o Melaniji.

3Mnogi Drugi – “Zrak” 

Nakon Galilea s Valentinom Boškovićem i Dinosaura, Mnogi Drugi izbacili su, kako i sami kažu, najkompleksniju pjesmu dosad. “Novi, treći singl Mnogih Drugih pokazuje svu širinu novog zvuka ovog benda. AKo ćemo suditi prema zadnja tri singla, drugi album će biti prava glazbena poslastica”, rekao nam je Kova iz benda. Tekst je napisao Mirko Ramljak, glazbu Martin Zlopaša, a za aranžman zaslužan sam bend. Za spot su se pobrinuli isto dečki iz benda, za montažu je zaslužan Bruno Režek, a u spotu je sudjelovala i Andrea Granić.

4Overflow – “Words”

Nakon šest godina diskografskog zatišja, koprivničko-varaždinski punk rock bend Overflow vraća nam se s trostrukim singlom: “From My Lips”, “Dim” i “Words”. Pjesme je producirao bivši basist benda Konrat Mulvaj uz koprodukciju Edija Cukerića, a masterirao Jura Ferina i Pavle Miholjević. Spotove je režirao i montirao Dinko Šimac i to prema ideji Anđela Jurkasa. “Ove pjesme su reakcija na frustracije koje nisu osobne, zbog kojih nećeš vrištati na prvu, ali će te ozbiljno uznemiriti ako ti nije svejedno. One su provokacija. Stimulacija tvog srca, mozga i duha. Ne nude odgovore, postavljaju pitanja. Nudimo izazov. Kad slušaš zapitaj se: Koliko se svijet promijenio otkad znaš za sebe? Mijenjaš li ti svijet nabolje? Što je bolje? Koristiš li mozak kad te ispuni buka informacija? Zaista? Kritički? A što je to zdrav razum?”, poručuju dečki iz Overflowa.

56IXVILLE – “Waves”

Drugi projekt u samo 2 tjedna, dolazi nam iz Slavonskog Broda, od strane 6IXVILLE kolektiva. S nazivom “Waves” i usporednom simboličnom englesko-hrvatskom lirikom najavljuju novi val “svjesnog” hip hopa te dizanje istog na malo više moralne grane. Kako  kažu, pjesmu subjektivno kategoriziraju pod žanr lyrical trap, iako im je paleta zvukova puno šira, što će u bliskoj budućnosti i pokazati publici. Iza teksta i aranžmana stoje Daniel Šišić (Tricky23) i Mario Miličić (Gomd), mix i master je zasluga Tricky23-a, dok iza kamere i montaže stoje braća Dominik i Antonio Imrešković iz studioBROS-a. U “Waves” projekt, kao i u prethodni “LifeLine” je uloženo samo vrijeme, strast, ljubav i dobra volja. No budget. Nastave li ovakvom kvalitetom i tempom, dečki iz kolektiva bi mogli postići baš ono što propagiraju na svojim društvenim platformama.

6M.O.R.T. – “We Are Born”

Sinjski M.O.R.T. izbacio je treći singl s albuma “Standing Runningman”. Spot za singl snimljen je u poznatom i ljupkom londonskom kvartu Camdenu, a spot su snimile Lucija Božičević i Andreas Sulebakk. “S obzirom na to da je naziv pjesme “We are born”, ideja spota je bila prikazati nonšalantnost, spontanost života pa tako i plesa. Ples života. Kroz eksplozivne pokrete, i iskrene reakcije ljudi oko režisera i plesačice izvire ta želja za izoliranosti pa čak i sramežljivosti običnog puka današnjeg svijeta. Zaboravimo da većina nas ipak ne voli biti na kameri”, izjavila je Lucija, glavna protagonistkinja spota, koja se profesionalno bavi plesom u Londonu.

7THE SIIDS – “Beats Running Down”

Friško ime s riječke scene THE SIIDS izbacio je svoj debitantski album “Brutalist”, na kojem se našao singl “Beats Running Down”. THE SIIDS je electro duo kojeg čine Stanislav Grdaković i Darko Terlević. Za spot je zaslužna riječka vizualna umjetnica Stella Mašić, koja je radila spot i za prethodni singl “Feeling”. “Pjesma govori o potrazi za nečim novim, potrebi za izlaskom iz začaranih krugova ljubavnih odnosa, poslovnih obaveza i svega onoga što koči slobodu, a predstavljeni video spot vjerno prati ideju i metaforu novog singla. Za  lokaciju snimanja odabrani su Vinkovci, grad u kojem je Stella odrasla i u kojemu je na najintimniji i najosobniji način mogla  vizualizirati  obračun protagonistice s mjestima i prostorima čiji je taoc. Video prikazuje bijeg od svega u nadi za pronalaskom samog sebe, a Gina, model kojem je dodijeljena glavna uloga, dočarala je kulminaciju psihološke i emotivne borbe autentično i intenzivno, iz kadra u kadar”, poručuje riječki tandem.

8Dregermajster – “Maximajz”

Dregermajster je izbacio singl “Maximajz”. Za tekst su zaslužni Darjan Delač, Anto Jozelić Želko, Mislav Jukić Djubre i Hrvoje Dominko Zembo, koji stoji i iza glazbe. Iza mixa i masteringa stoji Luka Karamarko. Najbolji opis pjesme su sami versovi iz pjesme: “Naša priča tvrdi Balkan style, nikad labavo forever goin’ wild.”

9Špurijus – “Barba je partija”

Splitski punk rock bend Špurijus izbacio je singl “Barba je partija”. Pjesma je nastala u prošlogodišnjem periodu snimanja albuma prvijenca “Masovni ukus”. Veseli je to punk rock s mediteranskim pečatom, najpoznatijim u lokalnim okvirima splitske underground scene, poručuju iz benda. Za glazbu i tekst pjesme zaslužan je Domagoj Božinović. Za aranžman pjevač Domagoj Božinović, gitarist benda Boris Tudor, basist Ivica Božić i bubnjar Ante Sabalić. Saša Antić radio je mix, mastering i produkciju.