Hrvatski sabor izglasat će nižu stopu PDV-a na ulaznice za koncerte!

2676

Kako stoji u upravo pristiglom priopćenju Udruge koncertnih promotera Promo, Saborski odbor za gospodarstvo i Saborski odbor za financije na prijedlog SDP-ovih zastupnika predložili su Ministarstvu financija i Vladi RH uvođenje snižene stope PDV-a na ulaznice za koncerte.

“Time je vladajuća saborska većina iskazala političku volju za prihvaćanjem naših argumenata te je sada potpuno izvjesno da će vladajuća većina nakon niza godina ispraviti veliku nepravilnost koja je postojala u Zakonu o PDV-u. Iako konačna odluka o tome koliko će točno iznositi nova porezna stopa još nije donesena, očekujemo dosljednost u odluci te njeno ujednačavanje s poreznom stopom na kino ulaznice od 5 posto, kako je predložilo i nama nadležno Ministarstvo kulture.

Ova će odluka o smanjenju porezne stope omogućiti normalno poslovanje koncertnih organizatora te opstanak koncertne industrije kojoj je zbog drastičnog pada broja koncerata prijetila propast”, tvrde iz udruge Promo.

Muziku podržava

Publika i mediji su međutim, usprkos svemu izrečenom, koncertnu ponudu posljednjih godina u mnogome smatrali sve jačom i boljom.

Preostaje nam pričekati prave i iskrene poteze sviju strana uključenih u akciju ‘niža stopa PDV-a na ulaznice za koncerte’, i to nadajmo se za velikih 20 posto. S takvim rješenjem bi publika trebala biti najsretnija, a od nje se uostalom i živi, zar ne? Jer poklonici glazbe sa smanjenjem PDV-a automatski očekuju i smanjene cijene ulaznica, te otkazivanja i ‘bježanja’ festivala i koncerata van hrvatskih granica, kako bi mogli u još većem broju pohrliti na koncertna događanja.

Takav razvoj događaja bi pokrenuo lančanu reakciju koja bi punila državni budžet iz direktno i indirektno veznih uz koncertna događanja, što bi usrećilo Sabor i Vladu, ali bi doveo i do ‘normalnijeg poslovanja’ koncertnih promotora. A i hrvatski glazbenici bi se onda trebali prestati žaliti kako manje nastupaju zadnji par godina za što krive baš ovaj porezni namet.

Dok s nestrpljenjem očekujemo smanjenje PDV-a, čestitamo svima uključenima u otvaranju očiju državnom vrhu.

Muziku podržava
Stisni