Nemoj i ti biti jedan od onih koji će 26. ožujka u Tvornici kulture samo cupkati nestrpljivo u iščekivanju bendovog hita “Mad About You”… ili još gore; ne pojaviti se na koncertu ovog ‘retro – futurističkog’ benda. Ovo će im biti premijerni nastup u Hrvatskoj, nakon čega ih put vodi u dvostruko rasprodano Skopje i čak trostruko rasprodani Istanbul…

Ako si posljednje 23 godine, koliko traje karijera ovog belgijskog multižanrovskog sastava, sjedio na ušima: pružit ćemo ti i nekoliko informacija koje nam je tako dražesno ustupio Hooverphonic (sada više nemaš izlika!).

Da te ne slušamo poslije kako se mlako opravdavaš prijateljima kako si “mislio otić’, al’ bilo ti je glupo jer znaš samo jednu pjesmu”, posebno za tebe izdvojili smo i 10 pjesama jednako vrijednih pažnje kao i pjesma za kojom je poludio svijet.

Vodič kroz galaksiju Hooverphonicove glazbe

Hooverphonic je bend koji se opisuje kao “retro futuristi, kao bend koji je zaljubljen u melodiju“. Kako objasniti tu sintagmu, ‘retro – futurizam’? Možda najbolje Callierovim riječima: “radimo izlete u različita desetljeća svakakvih vrsta glazbe“. Ako bismo baš morali naći neki temelj ove multižanrovske glazbe, to bi zasigurno bio – film. Od Davida Lyncha do Jamesa Bonda pa sve do neobičnog indie filma ili kakvog holivudskog mjuzikla: Hooverphonic stvaraju pjesme koje zvuče (i koje to u budućnosti i postanu) kao soundtrack filma. Od mračnih melodija do disko ere, od trip hopa do filmske melankolije do orkestra – sve je to Hooverphonic, a inspiraciju sastav nalazi na turneji, u kuhinji, u filmovima, u jednom običnom utorku.

Da bismo upoznali Hooverphonic, moramo razumjeti što ga je oblikovalo u ovaj predivni kaos kojeg danas poznajemo: tu bend kao glavne utjecaje izdvaja francuskog pjevača Sergea Gainsbourga i Massive Attack: upravo su se na “Unfinished Sympathy“ od Massive Attacka ugledali pri stvaranju njihove vjerojatno druge najpoznatije stvari – “Eden“. Zanimljiva fusnota: Hooverphonic je obradio i “Unfinished Sympathy“; želiš li čuti Hooverphonicovu sanjivu interpretaciju Massive Attacka? Ma što pričam, naravno da želiš.

Upoznaj novu Hooverphonicovu pjevačicu

Callier je šaljivo, ali istinito prokomentirao kako su “zasigurno oborili neki Guinnessov rekord u mijenjanju bendovih vokalistica“. Tako je mjesto posljednje pjevačice, Noémie Wolfs, od 2018. zauzela  nova vokalistica – devetnaestogodišnja Luka Cruysberghs pobjednica je belgijskog The Voicea koju je, na sreću, mentorirao upravo Alex Callier. Zanimljivo je kako je Luka postala novom pjevačicom sastava: Callier je prvotno pokušavao naći singl za nju, no Luka je htjela otpjevati dionice tada Hooverphonicovog novog singla, oko čega je Callier bio pomalo skeptičan.

No jednom je pokušala, zatim je probala druge nove pjesme, zatim se testirala na starijim stvarima benda… i Callier je shvatio da su našli pjevačicu kojoj sva raznolikost bendovih pjesama prirodno leži, našli su jedan vokal koji sav taj čudesan svijet utjelovljuje perfektno. Zanimljivo je što je pjesmu s novog albuma, “Looking For Stars“, napisao iz svoje perspektive, iz perspektive 46-godišnjaka koji se s nostalgijom osvrće na prošlost – tako da ju je morao malo prilagoditi kako bi vjerno dočarao svijet devetnaestogodišnjakinje, što ga je brinulo – no oboje su zadovoljni rezultatom.

Hooverphonic na malom ekranu

Postoji razlog zašto Hooverphonicovu glazbu toliko često otkrivamo u serijama i filmovima; kao što smo već napomenuli, bend stvara “glazbu za film koji još ni ne postoji“. Ali kako je to koketiranje s filmskom glazbom uopće započelo?

Frank Duchêne zahvalnost izražava svom profesoru koji mu je predavao dok je još studirao na filmskoj akademiji u Bruxellesu. Naime, upravo ga je on uveo u eksperimentiranje sa zvukovima, upravo ga je on naučio tehnikama stvaranja filmske glazbe na način da iz buke izvuče – melodiju. Baš je zato Hooverphonicova glazba vizualna i često korištena u filmovima, serijama i u reklamama; tako je i Netflix uočio potencijal u hitu “Mad About  You“ kojeg su iskoristili za novu popularnu seriju – “The Umbrella Academy“.

Gdje si još mogao čuti Hooverphonic? U “Stealing Beauty“, u oba “I Know What You Did Last Summer“ filma, u seriji “Baywatch“, u “A Lot Like Love“… A ako ne tu, onda vjerojatno u nekoj od reklama za Renault, Volkswagen, ili pak za šampanjce i parfeme, ili za neke slične luksuzne proizvode, i to vjerojatno zato što im glazba, kako je bend zaključio, tako i zvuči – luksuzno.

Setlista nadolazećeg koncerta neće te razočarati

Je, okej, čut ćeš i “Mad About You“ – bend nam je jasno i glasno dao do znanja kako tu hitčinu nikad ne izostave sa setlisti; svjesni su toga kakav evergreen imaju u svojim rukama i ne namjeravaju ga potratiti. Nisu jedan od onih bendova kojima je problem svirati jednu te istu pjesmu iz koncerta u koncert: ako je publika sretna – i oni su sretni! Setlista će biti mješavina s finim omjerom starog i novog i njihovih klasika, poput  “Jackie Cane“, “The Night Before“, “Vinegar & Salt“, ukratko rečeno: bendovih highlightova iz 23 godine karijere. Naglasili su kako se vesele zagrebačkoj publici i kako ih je oduvijek zanimalo kako bi im svirka prošla u Hrvatskoj: dragi čitatelju, nemojmo ih razočarati!

Dosta govorancije; kao što sam obećala na početku članka – vrijeme je da te upoznamo s ostalim pjesmama Hooverphonica koje će te, nadam se, zaraziti kao i mene. Da bi osluhnuo svaku pjesmu kako ju je slušao i prosječan Hooverphonicov fan, malo sam se i poigrala – kao svojevrsni intro u pjesmu ubacila sam komentar s Youtubea koji je riječima lijepo oblikovao ono što osjećamo dok slušamo ovaj nadzemaljski bend. Uživaj i nemoj da te nema 26. u Tvornici.

1. Vinegar & Salt (The Magnificent Tree)

“Udara u samu srž… naježim se od glave do pete”. “Vinegar & Salt” avantura je koja vas uvlači u mračniju stranu trip hopa, da bi se nastavila u romantičnijem, sentimentanijem tonu – onda vas odjednom odvede u disko, a završi onako kako je i počela: mračno.

2. The Night Before (The Night Before)

“Najljepši način za opisati ona mamurna jutra s ljubavnikom“. Ako imate vremena da vas neka pjesma hipnotizira – ovo je vaš izbor.

3. “Eden (Blue Wonder Power Milk)”

Trnci od početka do kraja“. Jedna od onih tužno sretnih (ili sretno tužnih?) pjesama koja vas proganja nakon prvog slušanja.

4. “Badaboum (In Wonderland)”

“Hooverphonic je poput serije Doctor Who. Ponekad se preobrazi i dobijemo nešto u sasvim novom stilu, no čak i s novim identitetom – to je još uvijek Doctor. S vremenom nam se pridružuju novi likovi koji nam nedostaju jednom kad nas napuste i ne sviđaju nam se novi. Ali jednom kad upoznamo i nove likove – ne želimo da se rastanu od nas.“

Znate onaj osjećaj kad vas iz zatelebane faze probudi šamarčina stvarnosti? “Badaboum” je zvuk koji tu nastane. I koji vas možebitno pokrene na ples.

“Battersea (Blue Wonder Power Milk)”

“Baš onog dana kada sam po prvi put čula ovu pjesmu – oblaci su bili nadrealni… tako savršeno”. “Battersea” je predivan rezultat koji nastane kada se dream pop i orkestralni pop sudare jer ne gledaju gdje hodaju.

5. “Romantic (Looking For Stars)”

“Najromantičniji način da nekome kažete kako niste romantičar“. Devedesete su susrele nulte i onda su skupa otišle u 2019. – prilažem vam budući Hooverphonicov klasik.

6. “No More Sweet Music (No More Sweet Music)”

“Poželim se prevaliti preko ogromnog klavira u nekom zadimljenom noćnom klubu i lagano pijuckati koktel ohlađen smrznutim dijamantima“. Zavodljiva, slatka, ali ne i sladunjava pjesma koja je napravila zanimljivu stvar s Mancinijevom “Lujon”.

7. “2 Wicky (A New Stereophonic Sound Spectacular)”

“Pitam se koliko je ljudi vodilo ljubav uz ovu stvar“. I ja se pitam isto. Hooverphonicov klasik koji zaslužuje puno više pregleda nego što ih ima.

8. “Amalfi (Reflection)”

“Za ponovno preslušavanje, utipkajte ‘repeat’ između ‘youtube’ i ‘.com.’ u URL pa stisnite ‘enter’. Trenutno sam na 477. putu – tko može bolje?“. Sanjam o hipnotičnim oceanima uz “na nana nana nanana”.

9. “Renaissance Affair (The Magnificent Tree)”

“Ova pjesma u meni izaziva žeđ za Mliječnom stazom“. Promišljena. Dostojanstvena. Dokaz nevjerojatne karizme i talenta ovog benda. Orkestar sve odvodi na jednu transcendentalnu razinu.

Urednički savjet

U našem FanClubu čekaju te povoljnije ulaznice po cijeni od 110 kn (umjesto regularnih 140). Ugrabi ih dok ih još ima!

99 Shares