HDS ZAMP zna “Zašto u Hrvatskoj nema digitalne ponude glazbe”

Muzika.hr - Glasno i jasno!
3821

Posljednjih dana jedna od čestih tema koja se provlači medijima su događaji vezani uz sporazum ACTA.

HDS ZAMP (Hrvatsko društvo skladatelja, Služba zaštite autorskih muzičkih prava) poslao je priopćenje “Zašto u Hrvatskoj nema digitalne ponude glazbe” koje se, kako sami kažu, ‘bavi jednim od temeljnih pitanja regulacije internet glazbenog tržišta’ naglašavajući kako su teme autorskih prava, piratstva, pronalaska odgovarajućeg pravnog okvira, usklađivanja prava autora i korisnika, cijena i tafira itd. kompleksna područja koja zahtijevaju stručnost, temeljitost i iskustvo.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:
“Tvrdnja da digitalne glazbene ponude u zemlji nema, nije sasvim točna. Naime postoje Fonoteka, Cedeterija i Dallas Music Shop koji pokušavaju opstati u okruženju u kojem se glazba mahom bezbrižno skida s nelegalnih izvora. Istina je, međutim, da nema sveobuhvatne digitalne ponude glazbe. Nema je u Hrvatskoj, ali nema je ili gotovo nema ni u ostalim zemljama istočne i jugoistočne Europe. Pa zašto, tih servisa u zemlji nema?

Muziku podržava

Prema informacijama koje je HDS ZAMP prikupio u posljednjih godinu dana, osnovni problem leži u činjenici da smo malo tržište i da stopa internetskog piratstva iznosi 99,9%. Naime, svjesni činjenice da su građani željni kvalitetne i povoljne legalne glazbene ponude, stupili smo u kontakt s međunarodnim glazbenim servisima, s pitanjem zašto ih u našoj zemlji nema i pozivom da dođu i u Hrvatsku.

Popularni iTunesi na naš su upit vrlo kratko odgovorili da zasad dolazak u Hrvatsku nije u njihovu planu. To je ujedno bio i jedini kontakt koji smo ikada s njima imali. Streaming servisi pak poput Spotifya i Deezera s nama su više komunicirali, te izrazili određeni interes za dolaskom na ovo tržište. No, uz to su nezaobilazno išla pitanja o stopi piratstva u zemlji, veličini tržišta, angažmanu državnih institucija na suzbijanju piratstva koje izravno šteti razvoju legalne ponude (naime, zašto bi netko kupovao glazbu ako ju bez problema može uzeti besplatno iz nelegalnog izvora?), navikama građana odnosno potrošača itd.

Vezano uz neka od ovih pitanja, a u svrhu stvaranja boljih uvjeta za dolazak ovih servisa, osigurali smo da je procedura pribavljanja svih potrebnih odobrenja vrlo jednostavna i rješava se na jednom mjestu. Osigurali smo međunarodnu suradnju na regionalnoj razini gdje smo dogovorili jedinstvene uvjete kako bi kao zajednički, kao veće regionalno tržište, nastupili prema ovim servisima.

Sve glazbene udruge u zemlji, kroz Institut hrvatske glazbe, upravo rade na stvaranju takve sveobuhvatne hrvatske glazbene ponude, odnosno stvaranju hrvatskog glazbenog on-line servisa koji bi predstavljao kombinaciju streaming i download servisa. No, uz sve to, i inozemnim servisima i investitorima u ovaj projekt visoka stopa internetskog piratstva očito predstavlja veliki problem.

Taj dio problema ne može riješiti samo HDS ZAMP i ostali nositelji prava na glazbi koji kao i građani, željno očekuju kvalitetnu domaću i inozemnu digitalnu glazbenu ponudu. Potrebna je sveobuhvatna suradnja i državnih institucija, i udruga za kolektivno ostvarivanje prava, ali i samih građana.”

Muziku podržava
Stisni