Dan kada je Axl Rose izgubio živce

Stjepan Vrečko
2204

Guns N’ Roses često su znali raditi kaos na pozornici i izvan nje, no jedan od najpoznatijih incidenata dogodio se na današnji dan, 2. srpnja 1991. godine, kada su Axl Rose i ekipa svirali u St. Louisu.

Sve je bilo u redu do petnaeste pjesme kada su se stvari u Riverport Amphitheateru poprilično zakuhale. Usred “Rocket Queen” Rose je u publici primijetio nekoga s fotoaparatom i ne prekidajući pjesmu u mikrofon pozvao redare da riješe problem. Oni očito nisu reagirali dovoljno brzo po njegovim kriterijima, pa je uz uzvik “Sam ću, dovraga!” skočio u publiku. Koju sekundu kasnije stiglo je i osiguranje koje ga je odvuklo nazad na pozornicu, ali ne prije nego što je Rose uspio zgrabiti fotoaparat i odalamiti par ljudi (u videu od 1:10 pa nadalje).


“Zahvaljujući seronjama iz osiguranja – ja odoh kući” viknuo je Rose, zakucao mikrofon u binu i otišao. Ostatak benda slijedio je njegov primjer, a nekoliko je posjetitelja ozlijeđeno u komešanju koje je nastalo u publici.

Muziku podržava

Rose je optužen za poticanje nereda, no nije uhićen jer je napustio Sjedinjene Američke Države zaputivši se na europsku turneju. Ipak, dolijao je godinu dana kasnije, ali nije proglašen krivim.

Bend je objasnio da te večeri osiguranje i nije bilo na razini koja se od njih očekivala, pa je publika uz fotoaparate uspjela unijeti i boce kojima ih je gađala. Dva mjeseca kasnije Gunsi su objavili albume “Use Your Illusion”, a date li si truda i pročitate cijeli odlomak sa zahvalama, naći ćete i poruku ‘Fuck You, St. Louis!’

Muziku podržava