Žene nisu dobrodošle kao glazbenice u Iranu. Vidljivo je to na iranskoj web stranici za streaming glazbe Melovaz, na kojoj se mogu vidjeti razni coveri albuma poznatih ženskih glazbenica – ali bez njihovih lica. Zamislite da su u Beatlesima bile četiri žene. U tom bi slučaju cover albuma “Abbey Road” imao u Iranu samo zebru.

Žene
foto: Pinterest

Korisnica Twittera @IzzRaifHarz jedna je od prvih koja je upozorila na “brisanje” žena s covera albuma na iranskom Melovazu. Umjesto Taylor Swift ili Beyoncé primjerice, cover albuma sadrži samo dim ili ništavilo. Upravo to ništavilo opisuje stanje žena na glazbenom tržištu u Iranu, gdje se njihova pojava smatra odveć provokativnim.

Muziku podržava

Intervencije na coverima albuma simptom su restrikcija u Iranu, koje se posebno osjete u glazbi. Islamski zakon primjenjuje se i na glazbu, stoga se na coverima albuma ne mogu pojavljivati žene koje nisu pokrivene, koje ne prakticiraju Islam i koje nisu iz Irana. Neke zemlje Bliskog istoka imaju praksu prekriti glazbenice na naslovnicama albuma odjećom ili stave na njih hidžab, no Iran je tu otišao na next level na način da ih totalno obriše s covera.

U nastavku pogledajte samo neke od covera na kojima je “uljez izbačen”.

Billie Eilish – “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”

Glazbenice
foto: screenshot (melovaz)

Taylor Swift – “Lover”
 

Katy Perry – “Small Talk”

Lizzo – “Truth Hurts”

Lady Gaga – “A Star Is Born”

 

 

Muziku podržava