Gibson gitare ne mare za kišne šume

Muzika.hr - Glasno i jasno!
1439

Jedan od najvećih proizvođača gitara na svijetu, Gibson, optužen je za uništavanje kišnih šuma u izradi svojih instrumenata.

Ovo je drugi put u tri godine da se Gibson našao pod povećalom zakona reda zahvaljujući stupanju na snagu tzv. Lacey Act, zakona o očuvanju okoliša koji tvrtkama koje uvoze materijal u Sjedinjene Države nameće obvezu poštivanja zakona o očuvanju okoliša države iz koje dobra uvoze.

Sporno je ‘rosewood‘ drvo (ne, to nije ružino drvo, već naziv za skupinu drveća prepoznatljive boje) koje se uglavnom koristi za vratove gitara. Najčešće se pronalazi u kišnim šumama, a zbog prevelike potrošnje ima ga sve manje i manje. U kolovozu ove godine, Gibson je ostao bez 500 tisuća dolara vrijedne pošiljke koja je ‘zaplijenjena radi daljnje istrage’.

Muziku podržava

Prije dvije godine ostali su bez pošiljke s Madagaskara, a u lipnju ove godine carinici nisu dopustili uvoz pošiljke iz Indije.

Iz Gibsona, tvrtke koja dnevno proizvede 700 gitara, kažu kako ne krše zakon te da je sve samo nesporazum izazvan carinskim propisima i porezima.

Muziku podržava
Stisni