Još prije nekoliko mjeseci Zlatan Stipišić – Gibonni na intimnom koncertu za fanove najavio je veliki koncert u Areni Zagreb.

21. listopad samo što nije stigao, a mi smo ulovili poznatog splitskog kantautora i glazbenika koji je na sceni posljednjih 30-ak godina, kako s bendovima, tako i samostalno (kako je, uostalom, i najpoznatiji).

A što Gibonni ima za reći o glazbenoj sceni u Hrvata, usporedbama s onom u ostatku Europe te raznim promjenama i pohvalama, prijateljstvu među glazbenicima ili pak nadolazećem nastupu u Zagrebu, pročitajte u nastavku.

Muziku podržava

Kakvo je po vašem mišljenju trenutno stanje na domaćoj glazbenoj sceni i možete li povući paralelu sa situacijom u ostalim europskim gradovima u kojima ste do sada svirali? Što biste voljeli da se kod nas promijeni, a što vam je s druge strane pohvalno?

U Hrvatskoj ima dobrih festivala, od rocka preko jazza i elektronske glazbe. Osobno mi je drago vidjeti kada se uz stranu afirmiranu zvijezdu na pozornici pruži šansa domaćim bendovima da nastupe rame uz rame jer to je odlična prilika da se pokažu pred domaćom i gostujućom publikom iz drugih zemalja, vide koliko realno vrijede u odnosu na bendove sličnog usmjerenja iz Amerike, Britanije… To je najpozitivnije i za svaku pohvalu. Bilo bi mi drago da u Hrvatskoj postoji 7-8 dobrih klubova, nešto kao zagrebačka Tvornica kulture ili Stereo u Rijeci, jer bi time manje komercijalni bendovi s manjim programom dobili priliku pokazati publici gdje su i što mogu. To se ne odnosi na moj rad, želim reći da nisam bio dio toga svijeta i nastupao na tim festivalima, i ne gledam stvari isključivo kroz svoj interes nego što je dobro za opći interes, ali smatram da bi bilo odlično za opće dobro.

Smatrate li da danas nedostaje više prijateljskog odnosa među kolegama glazbenicima? Kako uspoređujete današnje vrijeme s razdobljem kada ste i sami započinjali i intenzivno se družili s pokojnim Dinom, zatim s Banom, Belanom i još mnogima s kojima ste činili splitsku scenu jačom?

Ja ne znam kako funkcioniraju novi bendovi pa ne mogu komparirati, ali znam da smo mi iz Splita u naše vrijeme bili drugačiji od ostalih ‘centara’. Nama je stvarno bilo bitnije prijateljstvo nego stilska srodnost.

Pratite li neke novije izvođače koji dolaze, kako od domaćih, tako i od stranih imena? Tko vam je zapeo za uho i zbog čega?

U zadnje vrijeme najviše pratim Olivera Dragojevića, bit će nešto od tog mladića! 😀

Ako je netko od domaćih imena već trebao napuniti Arenu Zagreb, onda ste to vi. Međutim, premijerni nastup u toj dvorani tek sada je pred vama. Što vam predstavlja nadolazeći koncert?

Svirao sam i u Ciboni i u Domu sportova u Zagrebu nekoliko puta. Nekako po svom guštu uvijek idem u prostor gdje me vuče dobra energija, nema to veze s veličinom prostora niti s popularnošću… Znao sam ja biti i prije popularan 🙂 pa svirati u Tvornici kulture jer mi je to bio gušt. Sad mi je gušt Arena, ko zna možda druge godine budem u Saxu s 350 ljudi… Glavno da uživamo. To je tajna ovog posla!

Kada je riječ o repertoaru, što spremate za Arenu? Posebna set-lista, gosti, možda nešto novo što do sada niste svrstavali u vlastite nastupe?

To će biti neki Best of. Neke stare pjesme koje uživam svirati i neke nove koje zaslužuju da zbog njih izbacimo neke drage stare. 🙂 Na koncertu će mi se pridružiti moji glazbeni miljenici, neke od najdražih suradnji koje sam imao u karijeri. Uživat ćemo!

Muziku podržava