George Michael – buntovnik i šminker s pokrićem

3585

Imao je glaščinu, ‘lipu figuru’, bio je trendovska ikona, imao je pjesme koje su osvajale ne samo pripadnice suprotnog spola.

George Michael je u 54. godini života otišao u neki bolji svijet gdje je Božić svaki dan i gdje se srca daruju svaki dan. I druga strana ih ne odbacuje.Priča o Georgeu Michaelu je priča o velikom talentu, velikom srcu i ‘zeznutom karakteru’. Kao i generacijski (skoro) compadre, također prerano otišli Kurt Cobain, obojica su odbijala igrati po pravilima koja je nametao biznis, ne nužno samo glazbeni biznis. Obojici je muzika bila utočište iz ne uvijek podržavajuće okoline. Obojica su bljesnuli dolazeći praktički ni otkuda. Jednom je najbolji frend bio gay, drugi je sam bio gay. Jedan se našao u soul i funk muzici, drugi u punku. I obojica su zahtijevala umjetničku slobodu koju su im diskografske kuće davale na ‘možda ipak drugi put’. Jednom riječju, borili su se s vjetrenjačama. Cobain je sam sebe ušutkao, Michael je svoju borbu platio višegodišnjom diskografskom tišinom, povremenim nerazumijevanjem okoline, i sve rjeđim objavljivanjima nove muzike. Možemo samo nagađati kojim bi smjerom išla njegova karijera da se uspio dogovoriti s diskografskim glavešinama na obostrano zadovoljstvo. A o muzici Georgea Michaela govore – brojke. Preko 100 milijuna prodanih nosača zvuka i rasprodane turneje. Album “Faith”, kojim je 1987. započeo svoju solo karijeru nakon raspuštanja vrlo uspješnog pop-dueta Wham!, prodao se u preko 20 milijuna primjeraka, i to s dominacijom singlova neviđenom još iz vremena The Beatlesa. U tom momentu Michael je imao jedva 25 godina i svijet pod sobom. Jedini konkurent mu je bio jedan drugi muzičar kojem je Michael bilo rođeno ime.

Georgeov drugi album “Listen Without Prejudice Vol. 1” je također prodan u impozantnih 8 milijuna primjeraka, no nije ispunio izrazito velika očekivanja. Dalji albumi su se uspješno prodavali, no kritičari su mu svašta nabijali na nos, ponekad opravdano. Sjećam se nekih uistinu dosadnih i pretencioznih singlova s albuma “Older”, i također brojnih rasprava s neistomišljenicima, u kojima bi me sasjekli ili pokušali sasjeći argumentima.

Muziku podržava

Bez obzira na pojedine stavove, George Michael je bio pjevačka superzvijezda s debelim pokrićem, autor soundtracka naših života (tko još nije čuo “Last Christmas”?).

I na kraju, ima neke logike da medijska kuća koja je u samo posljednjih 12 mjeseci skinula satiričnu emisiju s programa, koja je manipulirala običnim statističkim podacima podacima (“Najnepopularniji je ZM s 20,7%, a ispred njega je TK s 37%”) o Georgeu Michaelu kaže da mu je život obilježen alkoholizmom, narkomanijom, homoseksualnošću i bizarnim incidentima.

George Michael je, kao i svi mi, bio osoba od krvi i mesa, puna nesavršenstava, ali vrlo zainteresirana da svijet oko sebe učini boljim, barem s pjesmom.

Muziku podržava
Stisni