Frano Živković ima 8 godina i svira gitaru kao Tommy Emmanuel

Stjepan Vrečko
9506

Promatrajući svijet, mogao bi se steći dojam da današnje klince i klinceze više zanima Lady GaGa, Justin Bieber i Beyonce, nego B.B. King, Eric Clapton ili Stevie Ray Vaughan. O klasičnoj glazbi da i ne govorimo.

Ipak, milijuni djece uzimaju gitaru u ruke, odlaze na poduke, trude se i vježbaju. Zahvaljujući ponajviše YouTubeu, njihov napredak mogu pratiti svi. No svako malo iz hrpe prosječnih ispliva vanserijski talent kojem ne smeta što je gitara veća od njega ili što su mu prsti prekratki. Rekao bi narod – ‘Što dijete zna? Uzme i svira’.Nekada davno, klinac po imenu Derek Trucks oduševljavao je gitariste širom svijeta. Danas to rade Seongha Jeong (Sungha Jung), Quinn Sullivan, Yuto Miyazawa, Lucciano Pizzichini, Andreas Varady i mnogi drugi, a među njih smjestit ćemo i Franu Živkovića iz Rijeke.Osmogodišnji Frano interes za glazbu pokazao je s dvije i pol godine, a za treći mu je rođendan – na nagovor roditelja Sandre i Branimira – djed Žarko Živković, akademski gitarist koji živi i radi u Sloveniji, kupio gitaru.Frani je omiljeni gitarist Tommy Emmanuel, a kako on nosi titulu CGP (Certified Guitar Player), posve je logično da ona Franina glasi ‘YGP’ (Young Guitar Player). Uz Emmanuela, među prijateljima gitaristima su mu i Stochelo Rosenberg, Ana Vidović, Zoran Dukić, Petrit Çeku, Lars de Rijck i drugi.

Osim gitare, svira klavir i violinu, voli nastupati, pjevati i skladati, a njegovi roditelji kažu da posjeduje ‘izniman temperament, eksplozivnu energiju i veliku upornost’. To potvrđuju i snimke njegovih izvedbi popularnih glazbenih, ali i klasičnih komada, poput Vivaldijevog koncerta u D-duru RV93 koji se običava svirati tek u srednjoj glazbenoj školi. Postao je tako najmlađi Hrvat koji je izveo Vivaldijev koncert, a možda i najmlađi na svijetu. U njegovom klasičnom programu također se nalaze djela Brouwera, Bacha, Domeniconija, Tarrege, Yorka i Padovca.

Njegov učitelj gitare je prof. Domagoj Pauković s kojim Frano radi od svoje pete godine. Iste godine upisuje se u povijest kao najmlađi izvođač koji je održao samostalni koncert klasične glazbe na gitari, a popis uspjeha i nagrada tu ne staje: pod mentorstvom profesorice Maše Legac, kao šestogodišnjak koji još nije ni upisao prvi razred osnovne škole, sudjelovao je na državnom natjecanju osvojivši nagrade iz gitare i solfeggia. Nedavno je pod njezinim mentorstvom sudjelovao i u Dubrovniku na državnom natjecanju iz solfeggia kao najmlađi natjecatelj u I i II. kategoriji. U povijesti tog natjecanja po prvi se puta tako dogodilo da nagrade osvaja šestogodišnjak, te da osmogodišnjak u konkurenciji četrnaestogodišnjaka i petnaestogodišnjaka kući ponese drugu nagradu.

Muziku podržava

Osvojio je prve nagrade na međunarodnom natjecanju ‘Tirando’ u Poreču i na Omiškom festivalu gitare 2011., te na Nikšićkom festivalu gitare u Crnoj Gori 2012. godine. Snimio je i CD s dječjim pjesmama na kojem se nalazi i njegova skladba “Kad gitara pjeva”.

Franu i njegovo glazbeno odrastanje možete pratiti na njegovom YouTube kanalu, a ako 12. travnja budete u Frankfurtu, možete ga čuti i uživo.

Muziku podržava