Eric Clapton prodao sliku Richtera za rekordnih 34 milijuna dolara

Muzika.hr
2774

Eric Clapton prodao je apstraktnu sliku njemačkog umjetnika Gerharda Richtera za rekordnih 34 milijuna dolara na dražbi aukcijske kuće Sotheby’s koja se održala u Londonu u petak 12. listopada.

Slika “Abstraktes Bild (809-4)” postigla je rekord kada je riječ o cijeni za djelo živućeg slikara, a Clapton ju je prodao anonimnom kupcu nakon petominutne dražbe.

Clapton je sliku kupio 2001. po cijeni od 3.4 milijuna dolara, a njezina prodaja je nadmašila rekord iz 2010. kada je slika “Flag” autora Jaspera Johnsa prodana za 28.6 milijuna dolara u aukcijskoj kući u New Yorku Christie’s.

Očekivalo se da će Richterovo ulje na platnu postići cijenu između 14 i 19 milijuna dolara.

Muziku podržava

No to nije sve kada je riječ o Claptonu. Njegov peti studijski solo album “Slowhand” iz 1977. godine 19. studenog će povodom svog jubilarnog 35. rođendana doživjeti bogato reizdanje.

Album na kojem se nalaze klasici mu poput “Lay Down Sally”, “Wonderful Tonight” i covera J.J. Calea “Cocaine”, bit će objavljen u nekoliko različitih konfiguracija, uključujući 2CD deluxe ediciju, super deluxe 3CD/1DVD box-set te 180-gramski superteški vinil.

Osim originalnog albuma tu će također između ostaloga biti tri nikada ranije objavljene session snimke (četiri u totalu) te kompletna snimka nastupa u dvorani Hammersmith Odeon u Londonu iz 27. travnja iste godine. No najviše pažnje najvjerojatnije će privući audio DVD iz super deluxe edicije na kojem će se album moći slušati u 5.1 surround i hi-res stereo zvuku.

Uz vinilnu ediciju također će doći tri replike tour programa iz vremena izlaska albuma i knjiga o tijeku njegova nastanka.

Album je dosegnuo 23. mjesto britanskog i 2. mjesto američkog charta, a produkciju mu potpisuje Glyn Johns.

Muziku podržava