Brazilski umjetnik Eduardo Kobra, podrijetlom iz São Paula, čovjek je koji svakoga dana stječe ogroman broj pratitelja i osoba koje podržavaju njegov rad.

On stoji iza strahovito velikog broja murala koji su se u kratkom vremenu počeli doživljavati kao pravi dragulji ulične umjetnosti. Neki od njih su murali brojnih glazbenih ikona poput Johna Lennona, Boba Dylana, Davida Bowieja, Muddyja Watersa, Tupaca Shakura, Notorious B.I.G.-a, Kurta Cobaina, Jima Morrisona i mnogih drugih.

Eduardo Kobra, Bob Dylan, mural
foto: freeyork.org

Njegov stil čine geometrijski oblici u žarkim bojama kojima plijeni pažnju i naprosto ostavlja bez daha sve prolaznike, a samim time oživljava sumorne i dosadne zgrade koje su se prije nego što su oslikane stapale u sivilu samoga grada.

Osim glazbenika, inspiracija i povijesne ličnosti

Muziku podržava

Ipak, Kobri nisu samo glazbene legende inspiracija prilikom oslikavanja zidova na ulicama, on pokazuje interes i za brojne povijesne figure. Od Andyja Warhola, preko Alberta Einsteina, Abrahama Lincolna, Salvadora Dalíja, Dalaj Lame, pa sve do izmišljenih likova poput Yode iz serijala Ratovi zvijezda.

Osobni rekord

Zanimljivo je istaknuti kako je Kobra prije koju godinu u Rio De Janieru oslikao mural pod nazivom “Etnias” koji je po svemu sudeći najveći mural na svijetu jer obuhvaća skoro 3 tisuće kvadratnih metara površine te je za njega potrošio 1.500 litara boje, odnosno 3.000 limenki boje.

Na ovom genijalnom graffiti uratku možemo vidjeti lica pet različitih pripadnika etničkih grupa iz svih krajeva svijeta čime je htio istaknuti ujedinjenost i povezanost svih ljudi nebitno koje su religije te iz koje kulture dolaze. Mural je u centar pažnje došao 2016. godine kada su se u Rio de Janeiru održale Olimpijske igre.

Prošlih se dana tako na ulicama New Yorka pojavio novi mural mladog i zrelog Michaela Jacksona. U nastavku slijede neki od njegovih najboljih murala poznatih glazbenika koji su nama posebno okupirali pažnju, a ostale radove možete popratiti i putem njegovog službenog Instagrama.

Michael Jackson

David Bowie

Tupac Shakur i The Notorious B.I.G.

Bob Dylan

Muddy Waters

Chicago 💫💫 foto by @fasrahfilmes #chicago

A post shared by Eduardo Kobra (@kobrastreetart) on

John Lennon i Yoko Ono

Jim Morrison i Kurt Cobain

😄

Objavu dijeli Eduardo Kobra (@kobrastreetart)

215 Shares
Muziku podržava