Dojmovi s tri dana superušne Akustike

2031

Prvo izdanje iščekivanog SuperUho Festivala privedeno je kraju. Vjerujemo da su gotovo svi posjetitelji festivalski prostor napustili s osmijehom na licu. Mi svakako jesmo, a za to su ‘kriva’ tri dana akusticiranja i guštanja pod šibenskim suncem.

Smjestivši malu prateću pozornicu na nedavno uređenu gradsku plažu Banj, organizatori festivala dali su nam priliku biti dio njihove glazbene priče s Akustika serijalom, čime su otvorena vrata za treće po redu ljetno gostovanje pred šibenskom publikom.

Odlično osmišljen položaj pozornice, čiji program je bio temeljen na dnevnom DJ programu i našem popodnevnom akusticiranju, omogućio je slučajnim i namjernim kupačima na plaži Banj guštanje uz opuštene akustične nastupe izvođača odabranih putem prethodnog Muzika.hr natječajaBudi dio Akustika @ SuperUho programa“.

Muziku podržava

Čast otvaranja koncertnog festivalskog programa imala je zagrebačka skupina Achromatic Attic, koja se ovom prilikom po prvi put uživo predstavila pred šibenskom publikom. “Sunce, more i plaža su kao stvoreni za akustičnu svirku. Prvi put smo svirali u Šibeniku i nadamo se ne posljednji. Otvoriti te biti dio prvog SuperUho festivala je iznimno zadovoljstvo. Hvala svima koji su glasali za nas te nam omogućili ovo lijepo, opušteno ljetno druženje. Što reći, uz Akustiku smo otkrili ljubav prema akustičnom sviranju” riječi su kojima su nam momci opisali dojmove iz Šibenika.

Nakon njihovog nastupa, uslijedili su još jedni Purgeri – četveročlana skupina F O R. U akustičnom izdanju su uz zalazak sunca uživo predstavili demo-album “The Sun. Will. Shine!” te su svojom energijom i svirkom osvojili okupljenu publiku, koja je zatražila i prvi bis. Uz pjesmu “Essence” kraju su priveli prvi dan našeg SuperUho akusticiranja, nakon čega je uslijedilo skupljanje instrumenata i dojmova te lagani polazak prema glavnom festivalskom prostoru.

Drugi dan akusticiranja započeo je uz još jednu zagrebačku skupinu – Auguste. Djevojke su (u pratnji bubnjara Jerka Jurina) u akustičnom izdanju slušateljima, koji su bili ugodno smješteni na ležaljkama ili guštali u moru, predstavile nekolicinu autorskih pjesama koje čekaju objavu na studijskom izdanju – što uključuje i zamijećen singl “Ona” te nekolicinu obrada. Kako smo kasnije saznali, ovo im je ujedno bio jedan od najdražih nastupa do sada: “Skroz smo spojili ovaj poslovni dio s uživanjem i jako nam je bilo drago vidjeti ispred sebe nasmijana lica koja uživaju. Pozornica ispred koje se publika može kupati u moru pun je pogodak!“.

Nakon njih, uslijedio je nastup četvorke iz Dubrovnika – skupine Feredon, za koje je ovo bila jedna od rijetkih prilika da i sami sebe testiraju u akustičnom izdanju. Kako sami kažu, svoj glasni porn-rock žanr prilagodili su akusticiranju i u tome su guštali. “Mislim da su ostali izvođači bili super, i da ćemo rado sudjelovati u istom programu, gdje god se ponovio” otkrio nam je Srđan, frontmen skupine, a svakako valja spomenuti kako su bez teksta ostavili i najmlađeg fana, koji nikako nije mogao sakriti svoje oduševljenje njihovim nastupom, što je ovjekovječeno i objektivom mobitela.

Treći, ujedno i posljednji dan SuperUho festivala, akusticiranje je privedeno kraju u splitsko-pulskom ozračju. Program je otvoren uz nastup skupine Hangin’ Village iz Splita, za koje je ovo bila prva šibenska svirka. Trojka je garage rock zvukom u akustičnom izdanju izmamila niz kupača iz mora, koji su se zatim premjestili na pijesak i ležaljke te zatražili i bis. Ivan, pjevač i gitarist skupine, istaknuo je kako ih je SuperUho konačno čulo i dalo im priliku prvog nastupa u Šibeniku, na nesvakidašnjoj pozornici i plaži. “Osjećaj akusticiranja bio je opušten i pjeskovit, na zadovoljstvo nas, a vjerujemo i publike koja nas je pridobila i za bis, a mi jedva dočekali!“.

Pulska skupina Nikol, Luka i Vedran (NLV) privela nam je kraju naše ljetno gostovanje na šibenskom festivalu. Uz zaista upečatljiv nastup, uživo su predstavili nedavno objavljeni EP “…and who are you?”, a publika je imala priliku čuti i potpuno novu pjesmu – “Look Around You”. Ovim su nastupom ujedno proslavili i prvu godinu postojanja – prije godinu dana su po prvi put nastupili pred publikom u današnjem sastavu, i to upravo u Šibeniku, u sklopu tadašnje Akustika @ Terraneo pozornice.

Tijekom sva tri dana festivala, kasni popodnevni sati na plaži Banj su bili ispunjeni akustičnim zvukom žanrovski različitih izvođača, uz koje smo se još jednom uvjerili u bogatstvo i vrijednost naše mlade autorske scene. Svojim nastupima i entuzijazmom, gostujući izvođači su uz zalazak sunca bili odlična uvertira za glavni festivalski program, što je prepoznala i okupljena publika.

Čestitke na probijanju leda i prvom izdanju festivala te hvala organizatorima festivala i Šibeniku na ugodnom domaćinstvu, izvođačima na divnim akusticiranjima i publici na podršci ove mlade domaće scene.

Akustika.

Fotogaleriju pogledajte na Facebook stranici.

Dojmovi s mreža:Akustika na mrežama:
Instagram | Facebook | Twitter | Instagram

Muziku podržava