Dodijeljene prve Progressive Music Awards

Muzika.hr
934

Kao što je i najavio, ugledni britanski časopis Prog Magazine održao je dodjelu svojih godišnjih Progressive Music Awards.

Svečanost ceremonije održala se ove srijede, 5. rujna, u Kew Gardensu u Londonu, a vodio ju je voditelj “BBC Newsnighta” Gavin Esler.

Osim Ricku Wakemanu, bivšemu članu grupe Yes, koji je ovjenčan posebnom nagradom ‘Prog God’, među ostalim dobitnicima nagrada našli su se TesseracT, Anathema, Peter Hammill, Genesis, Carl Palmer i Steven Wilson.

Muziku podržava

Britanski progressive metal bend TesseracT tako je osvojio priznanje ‘New Blood’, a pioniri sub-žanra death/doom koji su se u posljednje vrijeme okrenuli progressive rocku, Anathema ono ‘Live Event’.

Peteru Hammillu, osnivaču benda Van der Graaf Generator, uručena je nagrada ‘Visionary’, dok su Carl Palmer (The Crazy World Of Arthur Brown/Atomic Rooster/Emerson, Lake & Palmer/Asia) i Steven Wilson (osnivač benda Porcupine Tree) primili one naziva ‘Virtuoso’ odnosno ‘Guiding Light’.

Nagrada ‘Grand Design’ otišla je u ruke Pink Floyda, za Immersion reizdanja, a ‘Album Of The Year’ Kanađanima Rush, za album “Clockwork Angels”. Nagradu ‘Anthem’ osvojila je pjesma “A Life Within A Day” Squacketta, zajedničkog projekta Chrisa Squirea (Yes) i Stevea Hacketta (ex-Genesis).

Najvišim priznanjem ‘Lifetime Achievement’ odlikovana je skupina Genesis.

Časopis Prog Magazine pokrenut je 2009. godine s ciljem da javnost informira o svim događanjima vezanima za izvođače progresivne rock glazbe, a mjesečna prodaja iznosi mu 25.000 primjeraka.

Muziku podržava