Nadolazeće Valentinovo bit će u znaku domaćeg popa, odnosno Detoura i Pavela. Naime, oba benda udružuju snage i 14. veljače pripremaju zajednički nastup u koncertnoj dvorani Lisinski.

Te večeri oba sastava će se naći istovremeno na pozornici te se izmjenjivati i nadopunjavati u izvedbi svojih najboljih pjesama. Puno toga se očekuje, na binu će se smjestiti 25 glazbenika, dok će se bendovskim postavama pridružiti i gudački kvartet, brass sekcija i perkusije.

Savršena prilika za izvesti unakrsnu ‘dekonstrukciju’ u kojoj je Nenad Borgudan iz Detoura birao pet njemu omiljenih pjesama Pavela, i Aljoša Šerić iz grupe Pavel koji je isto napravio za Detour.

1Pavelovih 5 (Nenadov odabir)

 • “Kalifornija”
  Meni osobno senzibilitetom najbliža Aljošina pjesma koja mi uvijek izmami osmijeh na lice. U maniri Simona & Garfunkela, na što sam vrlo slab, sanjalačka, eskapistička… Upravo pjesma kakvu bih ja napisao u nekom paralelnom svemiru. “Zamijenit ćemo naša tijela za neka bar manje bijela”
 • “Ljubav stoljeća”
  Ljubavna pjesma ispričana na način kako to samo Aljoša zna. Životne slike s dozom humora, a Tonkina prisutnost daje pjesmi apsolutnu autentičnost i životnost. Pozivnica za njihovo vjenčanje bila je dizajnirana kao singlica s pjesmom “Ljubav stoljeća. Pjesma je dio veće umjetničke cjeline… sve se (je) savršeno posloži(l)o.
 • “Ako si za mogli bi jednom izaći”
  Uf… Pjesma koju rijetko mogu poslušati do kraja jer me uvijek lomi. Divna melodija + preuvjerljiv tekst… do kosti + PTSP i upravo se to dogodi. Naravno, i odlično uklopljena i sjajna Maja Posavec doprinosi neodoljivom obliku ovog glazbenog djela.
 • “Lažu devedesete”
  Kako sam stasao u ’90-ima, tako sam bio intrigiran čim sam čuo naslov pjesme. Neobičan motiv za pjesmu, sjajno realizirana, tekstualno i glazbeno. Meni dovoljno.
 • “Čuvaj me”
  Jedan od najvećih Aljošinih hitova s apsolutnim razlogom. Sve u toj pjesmi je baš kako treba. Pjesma koja sjajno demonstrira i njegovu mogućnost autorske transformacije. Vrhunska eterski glasna pjesma na Aljošin način s neodoljivim Tonkinim vokalom i jednako dobrim aranžmanom.

2Detourovih 5 (Aljošin odabir)

 • “Gledano sa strane”
  Najljepša pjesma koju je Nenad napisao, jedna od najljepših hrvatskih balada uopće, znam priču kako je ta pjesma trebala ići jednoj poznatoj hrvatskoj pjevačici, dobro da nije, jer bi bili uskraćeni za ovako hrabar aranžman. Kako kaže jedan naš zajednički bliski prijatelj, jedino što nedostaje ovoj pjesmi je činjenica da ju je napisao Nenad, a ne ja.
 • “Snijeg”
  Neke pjesme su hitovi, neke poluhitovi, neke otplešu samo jednu sezonu, ova je ona koja će ostati dugo, dugo. U stihu “netko kao mi bio je ovdje prije nas” je sadržana sva moguća sjeta, u tih 7 riječi je cijeli traktat o prolaznosti.
 • “Ujutro”
  Čista nježnost, zamišljam da bi ovako zvučala prva zraka sunca u proljetno jutro. Kad ju je napisao, rekao sam mu kako mu pjesma ima boju čaja, ne znam jel shvatio.
 • “Nema”
  Prirodno se nastavlja na “Ujutro”, izgubljena pjesma Harryja Nilssona ili Burta Bacharacha.
 • “Mjesec”
  Sjećam se kako je cijela 2006. odzvanjala ovom pjesmom, sjajan veliki refren, ono kad si uvjeren da si ga već negdje čuo, da je nemoguće da to nitko prije napisao. Eto tako se pišu refreni.
93 Shares